Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý (GÝB), kayýt dýþý ekonomiyle mücadele çalýþmalarý kapsamýnda farklý sektör ve meslek kollarýna iliþkin denetimlerini sürdürüyor.
Araç kiralama sektörünün hýzla büyümesi, bu alandaki firma sayýsý ve hasýlatlarýnda yaþanan artýþlar, Maliyenin radarýný bu alana yöneltmesine neden oldu.
Tüm Oto Kiralama Kuruluþlarý Derneði, operasyonel araç kiralama sektörünün bu yýlýn ilk 6 ayýnda 43,4 milyar liralýk yeni araç yatýrýmý yaparak filosuna 34 bin aracýn katýldýðýný açýklarken, denetimlerde bu veriler de dikkate alýndý.
Bakanlýk, sektörün gelirlerinin daha etkin denetlenmesi için yeni bir çalýþma baþlattý. Lüks segment araç kiralayan þirketlerden baþlanarak denetimler yoðunlaþtýrýldý.
GÝB tarafýndan, araç kiralama þirketlerinin gelir beyanlarý ve mali kayýtlarý ile Emniyet Genel Müdürlüðünden alýnan veriler kapsamlý analiz edildi.
Bu kapsamda 5 bin 600 araç kiralama iþletmesi mercek altýna alýndý. Sektörde beyan edilmemiþ gelirler, kayýt dýþý çalýþanlar ve faaliyetler belirlendi.
Denetimler sonucu 500 milyon lira ceza kesilirken, 1,7 milyar liralýk kayýt dýþý hasýlat saptandý. Gelir vergisi matrahýnda 637 milyon lira, kurumlar vergisi matrahýnda 195 milyon lira fark tespit edildi.
Denetimlerde, KDV'de 904 milyon liraya varan matrah farký belirlenirken yaklaþýk 4 bin tutanak düzenlendi.
Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, konuya iliþkin yaptýðý deðerlendirmede, kayýt dýþýlýðýn neden olduðu haksýz rekabeti ve vergi kaybýný gidermek için denetimlerin artacaðýný belirterek, "Özellikle hizmet sektöründe yapýlan denetimler, þeffaflýðý ve rekabeti de destekleyecek. Bu tarz denetimler özellikle lüks segmentte faaliyet gösteren iþletmelerden baþlayarak devam edecek. Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayýt dýþý ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerimiz hýz kesmeden sürecek." ifadelerini kullandý.