Kayýt dýþý istihdamla mücadele kapsamýnda, sahte iþ yeri ve sahte sigortalýlara yönelik denetimlerini sürdüren SGK, "Sahte Sigortalýlýk ve Sahte Ýþ Yeri Takip Platformu" üzerinden bu alandaki çalýþmalarýný yoðunlaþtýrdý.
Kayýt dýþý istihdamýn yaygýn olduðu sektör ve bölgelerde denetimlerine aðýrlýk veren Kurum, Türkiye genelinde bu yýlýn ocak-temmuz döneminde 71 bin 456 iþ yerini denetledi.
11 KÝÞÝ KAYIT DIÞI ÇALIÞTIRILDIDenetimlerde, 11 bin 172 kiþinin kayýt dýþý çalýþtýrýldýðý tespit edilirken, sigortasýz iþçi çalýþtýran iþletmelere toplam 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira ceza kesildi.
Söz konusu dönemde, 1407 iþ yerinin "sahte" olduðu belirlenirken, 47 bin 766 kiþinin sigorta primlerinin de sahte iþ yerleri üzerinden yatýrýldýðý ortaya çýktý.
1 PUAN 27 MÝLYAR LÝRA
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, denetimlere iliþkin AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, SGK'nin aktüerya dengesinin ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliðine dikkati çekerek, bu kapsamda kayýt dýþý istihdamla mücadelenin önemini dile getirdi.
Kayýt dýþý istihdamda 1 puanlýk azalmanýn, yüzde 34,5 prim oranýna göre yýllýk yaklaþýk 27,1 milyar liralýk gelire karþýlýk geldiðini belirten Iþýkhan, þunlarý kaydetti:
"Kayýt dýþý istihdam, kurallara uygun hareket ederek sigortalý çalýþtýrmaya dikkat eden iþverenlerle kayýt dýþý çalýþtýran iþverenler arasýnda haksýz rekabete neden olduðu gibi hem çalýþan haklarýnýn ihlali hem de ülke ekonomisinin zararý anlamýna geliyor. Baþta sendikalar olmak üzere sosyal taraflarýn da desteðiyle kayýt dýþýyla mücadelemiz, Türkiye genelinde sektör ayrýmý gözetmeksizin etkin bir þekilde sürüyor. 2002'de yüzde 52 civarýnda olan kayýt dýþý istihdam oraný yüzde 26'ya, tarým dýþýnda ise yüzde 16'ya kadar geriledi. Denetimlerimiz, kayýt dýþýnýn yüksek olduðu ve yabancý uyruklularýn yoðun olarak çalýþtýrýldýðý sektörlerde artarak devam edecek."