Kendi ülkesine tepki gösterdi: Türkiye, ABD müdahalesine karþý bir koalisyonda yer alabilir
ABONE OL

Ýsrailli tarihçi ve profesör Ilan Pappe, Ýsrail'in mevcut hükümet politikasýný, bölgedeki gerilimi artýran savaþ yanlýsý yaklaþýmlarý, Siyonizm karþýtlýðýna uzanan kiþisel yolculuðunu ve Türkiye'nin Filistin meselesindeki rolüne dair AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Pappe, Türkiye'nin Filistin meselesindeki rolüne deðinerek, bu süreçte önemli bir aktör olabileceðini belirtti.

"TÜRKÝYE ABD MÜDAHALESÝNE ALTERNATÝF SUNABÝLÝR"

Osmanlý Ýmparatorluðu döneminde Filistin'in dört yüzyýl boyunca Osmanlý yönetiminde olduðunu hatýrlatan Pappe, Türkiye'nin tarihsel baðlarý nedeniyle Filistin davasý için önemli bir destekçi olduðunu vurguladý.

Pappe, "Türkiye, bölgesel bir güç olarak Filistin için kritik bir aktör olmasýndan dolayý bölgede barýþýn saðlanmasýnda kilit rol üstlenebilir ve Amerikan müdahalesine alternatif sunabilecek bir koalisyonun parçasý olabilir." dedi.

Ýsrailli tarihçi ve profesör "Türkiye'nin Küresel Güney'e dayanan bir koalisyon içinde yer alarak Filistin halkýnýn yanýnda durmasýnýn barýþ için önemli olacaðýný düþünüyorum. Türkiye, Ýsrail'e dünya toplumlarýnýn bu politikalarý kabul etmediðini ve Filistin halkýnýn haklarýný savunduðunu gösterebilir." ifadelerini kullandý.

- "ÝSRAÝL'ÝN MEVCUT HÜKÜMETÝ BÖLGESEL SAVAÞ ÝSTÝYOR"

Ýsrail'in mevcut hükümetini "Neo-Siyonist ve mesihçi" olarak tanýmlayan Ýlan Pappe, hükümetin savaþ yanlýsý tutumunu eleþtirerek, "Ýsrail'deki siyasi liderler, güç kullanýmýný çözüm olarak görüyor. Çok zor bir durumdayýz. Ýran ve Hizbullah daha pragmatik bir politika izleyip savaþý önlemeye çalýþýrken, Ýsrail hükümeti savaþa meyilli bir politika izliyor." þeklinde konuþtu.

Ýlan Pappe, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarýný sert bir dille eleþtirerek, "Gazze'deki saldýrýlarda insan haklarý aktivistleri, yardým görevlileri ve gazeteciler de sivil ayrýmý yapýlmadan hedef alýnýyor. Ýsrail, varoluþsal bir tehdit algýsýyla hareket ediyor ve uluslararasý hukuku ihlal etmekten çekinmiyor. Bir savaþ suçunu diðerinin ardýndan iþlemeye devam ediyor." ifadelerini kullandý.

Siyonizm karþýtlýðýyla tanýnan Pappe, akademik kariyerinin ve Filistinli entelektüellerle kurduðu yakýn iliþkilerin bu sürece gelmesinde önemli bir dönüm noktasý olduðunu belirterek þöyle konuþtu:

"Birinci ve ikinci intifada sýrasýnda yaþananlar, benim Ýsrail politikalarýna dair farkýndalýðýmý arttýrdý. Gerçekliði tam anlamýyla kavradýðýnýzda geri dönüþü olmayan bir aþamaya geliyorsunuz, bu farkýndalýðý yaþayan çok fazla Ýsrailli Yahudi olmadýðýný söyleyebilirim. Akademik çalýþmalarým ve Ýsrail dýþýnda sürdürdüðüm doktora eðitimim, dünyaya daha geniþ bir perspektiften bakmamý saðladý. Ýsrailli Yahudiler arasýnda bu tür bir farkýndalýða eriþmek nadirdir, ancak umarým gelecekte daha fazla kiþi bu yoldan geçer."

- "ABD, ÝSRAÝL'E BASKI YAPMAZSA BÖLGEDE ATEÞKESTEN BAHSETMEK ÇOK GÜÇ"

ABD baþkanlýk seçimlerinin bölgeye etkileri konusunda da deðerlendirmelerde bulunan Pappe, þöyle konuþtu:

"Seçimler ABD'nin Ýsrail politikasýna nasýl etki eder, bunu kestirmek zor. Bir yandan Amerikalýlar bölgesel bir savaþ istemiyor, diðer yandan ise iç siyasi dinamikler ve yaklaþan seçimler nedeniyle Ýsrail üzerinde yeterli baskýyý kuramýyorlar. Belki 2026 seçimlerinde Netanyahu hükümeti düþebilir, ancak yerine geçecek siyasi elitin çok farklý olacaðýný düþünmüyorum. Ne yazýk ki, Ýsrail'deki siyasi liderler, güç kullanmanýn çözüm olduðuna inanýyor ve bu güç iþe yaramadýðýnda daha fazla güç kullanmayý tercih ediyorlar."

Bölgede bir ateþkes saðlanmasý için ABD'nin kilit bir rolü olduðunu söyleyen Pappe, "ABD, Ýsrail'i ateþkese zorlayabilecek tek güç. Silah yardýmlarýný kesmesi ya da mali yardýmlarý azaltmasý yeterli olacaktýr. Ancak ABD'nin þu an böyle bir adým atmasý için gerekli siyasi iradeye sahip olmadýðýný düþünüyorum. Önümüzdeki seçimler bu politikanýn deðiþip deðiþmeyeceðini gösterecek." þeklinde görüþ belirtti.

- "BARIÞ ÝÇÝN KARARLI VE GENÝÞ KAPSAMLI BÝR ULUSLARARASI BASKI ÞART"

Bölgesel barýþ için uluslararasý aktörlerin daha güçlü ve kararlý bir þekilde devreye girmesi gerektiðini vurgulayan Pappe, "Ýsrail-Filistin çatýþmasýnýn çözümü sadece bölgedeki aktörlerin inisiyatifine býrakýlmamalý. Çünkü bu çatýþmanýn yalnýzca bölgesel sonuçlarý yok, ayný zamanda küresel barýþý tehdit ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Ýsrail'in ateþkes için bir motivasyonunun bulunmadýðýný söyleyen Pappe, "Bu savaþ sadece Filistin halkýný deðil, Ýsrail halkýný da olumsuz etkiliyor. Barýþ için kararlý ve geniþ kapsamlý bir uluslararasý baský þart." diyerek sözlerini noktaladý.