Kendi ülkesini uyardý: Türkiye'nin BRICS üyeliðine karþý çýkmamýz çýkarlarýmýza aykýrý
ABONE OL

Türkiye'nin güçlü sanayi ve zengin enerji kaynaklarýyla dünyanýn önde gelen ülkelerini bünyesinde barýndýran ve dünya düzeninde alternatif bir güç merkezi olma yolunda hýzla ilerleyen BRICS'e yönelik ilgisi dünyanýn yakýn takibinde.

"TÜRKÝYE'NÝN BRICS ÜYELÝÐÝNE KARÞI ÇIKMAMIZ ÇIKARLARIMIZA AYKIRI"

Romanya eski Cumhurbaþkaný Traian Băsescu'nun görevi döneminde danýþmanlýðýný yapan siyaset uzmaný Ýulian Chifu, Türkiye'nin muhtemel BRICS üyeliðine iliþkin çarpýcý deðerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin BRICS'e katýlýmýnýn kesinlikle Ankara'daki yetkililerin tercihi olduðunu ve Romen siyasetçilerin bu karara itiraz etmesinin Romanya'nýn stratejik ve ticari çýkarlarýna aykýrý olacaðýný söyleyen Chifu, "Biz Türkiye ile stratejik ortaðýz, bu devletle geliþmiþ bir iliþkimiz var ve deniz ticaretine her türlü çýkýþ Boðazlar ve Çanakkale Boðazý'ndan geçmektedir. Bu boðazlarýn koruyucusu Türkiye'dir ve Türkiye'de stratejik seçenekler konusunu gündeme getirmektedir. Bu ülkenin BRICS'e katýlýmý baðlamýnda aþýrý bir tutum var elbette, görüþ ayrýlýklarý var, tartýþýlan alanlar var ama Türkiye'nin BRICS'e katýlmasý, Ankara'nýn dünyadaki yerini deðiþtirdiði anlamýna gelmiyor" dedi.

Türkiye'nin BRICS üyeliðine baþvurma kararýnýn, dünyanýn en büyük on ekonomisinden biri olma arzusunun bir sonucu olduðunu belirten eski cumhurbaþkaný danýþmaný, "Bu çerçevede, BRICS davasýnda gözlemci statüsünde olmasýna raðmen Türkiye, bu uluslararasý örgüte resmi üyelik baþvurusu yapmayý seçmiþtir. BRICS'i otomatik olarak NATO veya Avrupa Birliði ile karþýlaþtýrmýyorum. Unutulmamalýdýr ki Türkiye hâlâ aday bir devlettir, AB ile gümrük birliði vardýr, Brüksel kurumlarýyla müzakereler vardýr, buna örnek olarak beþ yýl sonra Türkiye temsilcisinin katýlýmý gösterilebilir. Avrupa Birliði'ne üye ülkelerin dýþiþleri bakanlarýnýn gayrý resmi toplantýsý, geçen haftanýn baþýnda gerçekleþti. O nedenle Türkiye'nin bu hamlesini çeliþkili bir biçimde deðil, üçüncü ülkelerle iliþki ihtiyacý biçiminde görmek gerekir. Ancak artýk sadece farklý sistem ve yaklaþýmlara sahip beþ devletin bir araya geldiði bir toplantý deðil, Körfez bölgesinden, Afrika'dan, Güney Amerika'dan devletlerin de yer aldýðý bir organizasyon olan BRICS'e dikkatli bakmamýz gerekiyor. BRICS bir sendika ya da gümrük birliði deðil, bir sistem geliþtirmek isteyen ve geleceðin dünya düzeninin geliþiminde söz sahibi olmak isteyen devletlerin bir araya gelmesidir" ifadelerini kullandý.

Eski cumhurbaþkanlýðý danýþmaný, Avrupa Birliði'nin Türkiye'nin istediðini veremeyeceði göz önüne alýndýðýnda, Türkiye'nin BRICS'e katýlýmýnýn kesinlikle bu devletin hakký olduðunu söyleyerek sözlerini tamamladý.