Yeni dönem! Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý kuruldu
ABONE OL

"Bazý Cumhurbaþkanlýðý Kararnamelerinde Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Cumhurbaþkanlýðý Kararnamesi", Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Buna göre daha önce Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý bünyesinde yer alan Altyapý ve Kentsel Dönüþüm Hizmetleri Genel Müdürlüðü kaldýrýlarak yerine Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý kuruldu.

Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý, afet riski altýndaki alanlarla bu alanlar dýþýndaki riskli yapýlarýn bulunduðu arsa ve arazilerde kentsel dönüþüm uygulamalarýný yürütecek.

Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýnda Kanun'un gereði çalýþmalarý yapacak baþkanlýk, afet riski altýndaki yapýlarýn ve alanlarýn dönüþtürülmesine iliþkin mevzuatý hazýrlayacak.

Baþkanlýðýn merkez teþkilatý, Kentsel Dönüþüm Genel Müdürlüðü, Marmara Kentsel Dönüþüm Genel Müdürlüðü, Taþýnmaz ve Kaynak Geliþtirme Genel Müdürlüðü, Riskli Yapýlar Dairesi Baþkanlýðý, Ýmar Planlama Dairesi Baþkanlýðý, Yapým ve Proje Dairesi Baþkanlýðý, Ýzleme ve Deðerlendirme Dairesi Baþkanlýðý, Strateji ve Finansman Dairesi Baþkanlýðý, Personel ve Eðitim Dairesi Baþkanlýðý, Destek Hizmetleri Dairesi Baþkanlýðý ve Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþavirliðinden oluþacak.

Baþkanlýk, görevleriyle ilgili konularda kamu kurum ve kuruluþlarý, üniversiteler, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluþlarý, özel sektör ve uluslararasý kuruluþlarla iþbirliði ve koordinasyonu saðlayabilecek.

ÇEVRE, ÞEHÝRCÝLÝK VE ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ BAKANI ÖZHASEKÝ'DEN "KENTSEL DÖNÜÞÜM BAÞKANLIÐI" MESAJI

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, kentsel dönüþüme yeni bir soluk getirdiklerini, yeni düzenlemelerle Türkiye'yi deprem baþta olmak üzere afetlere karþý daha dirençli hale getireceklerini bildirdi.

Özhaseki, sosyal paylaþým sitesinden yaptýðý açýklamada, kentsel dönüþüme yeni bir soluðun kazandýrýldýðýný belirtti.

Resmi Gazete'de yayýmlanan, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan imzalý kararla kentsel dönüþüm sürecini hýzlandýracak ve güçlendirecek yeni yapýsal düzenlemelerin yürürlüðe girdiðini aktaran Özhaseki, "Bu karara göre, Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý kuruldu. Baþkanlýðýmýz ile kentsel dönüþüm çalýþmalarýmýzý çok daha hýzlý ve etkin bir þekilde yürüteceðiz." ifadelerini kullandý.

Baþkanlýðýn bünyesinde Kentsel Dönüþüm Genel Müdürlüðü, Marmara Kentsel Dönüþüm Genel Müdürlüðü, Taþýnmaz ve Kaynak Geliþtirme Genel Müdürlüðünün de hizmet vereceðini belirten Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Bir genel müdürlüðümüz sadece Marmara Bölgesi'ndeki kentsel dönüþüm sürecini yürütecek, diðer genel müdürlüðümüz ise Marmara dýþýnda kalan bölgelerdeki çalýþmalara yönelecek. Taþýnmaz ve Kaynak Geliþtirme Genel Müdürlüðümüz ise taþýnmazlarý tespit, planlama ve deðerleme iþlemlerini gerçekleþtirerek kentsel dönüþüm sürecine kaynak oluþturacak. Geliþtirdiðimiz modelle hazineye mali bir yük oluþturmadan güçlü þehirler hazýrlayacaðýz.

Yeni düzenlemelerle inþallah ülkemizi deprem baþta olmak üzere afetlere karþý daha hýzlý bir þekilde dirençli hale getireceðiz. Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr saðlam, güvenli, sýfýr atýk uyumlu, iklim dostu ve mahalle kültürünü yansýtan, akýllý þehir teknolojileriyle donatýlmýþ geleceðin þehirlerini hep birlikte inþa edeceðiz. Türkiye Yüzyýlý'nýn lideri, çalýþmalarýmýzýn hamisi, þehircilik anlayýþýmýzýn mimarý Sayýn Cumhurbaþkaný'mýza desteklerinden dolayý þükranlarýmý sunuyorum. Yeni düzenlemeler ülkemize, milletimize hayýrlý uðurlu olsun."