Kentsel dönüþümle ilgili kanun teklifi TBMM Baþkanlýðýna sunuldu
ABONE OL

Güler, teklifin ilk imza sahibi AK Parti Ýstanbul Milletvekili Mustafa Demir ile TBMM'de düzenlediði basýn toplantýsýnda, Türkiye'nin afet riskleri bakýmýndan 194 ülke arasýnda en riskli 40 ülke içinde bulunduðunu, ayrýca depremsellik kapsamýnda da 9,3 riske sahip olduðunu belirtti.

Afet riskinin dünyada arttýðýna iþaret eden Güler, olasý Ýstanbul depreminin görmezden gelinemeyecek bir gerçek olduðunu ifade etti.

"Ýþi þansa býrakamayýz." diyen Güler, "Birleþmiþ Milletlerin hesaplamalarýna göre afet öncesinde risk azaltmaya yapýlan bir birimlik yatýrým sayesinde 4-7 birimlik zararýn önüne geçilebilmektedir. Ýþte bu tasarýyla yapmak istediðimiz, tam da bu olacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Büyük bölümü deprem kuþaðý içerisinde yer alan Türkiye'nin, deprem baþta olmak üzere afetlere dirençli hale getirilmesinde tek çarenin kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn hýzlandýrýlmasý olduðunu söyleyen Güler, Afet Riski Altýndaki Alanlarýn Dönüþtürülmesi Hakkýnda Kanun'un 31 Mayýs 2012'de yürürlüðe girdiðini, afet riski odaklý kentsel dönüþüm uygulamalarýnýn kanun kapsamýnda yürütüldüðünü anlattý.

Güler, Türkiye genelinde yaklaþýk 31 milyonu konut ve 5 milyonu ticari alan olmak üzere 36 milyon baðýmsýz bölümün bulunduðunu, bunlardan yaklaþýk 6 milyon baðýmsýz bölümün risk altýnda olduðunu, 2 milyon baðýmsýz bölümün ise acil dönüþtürülmesi gerektiðini belirtti.

Bugüne kadar 2 milyonun üzerinde baðýmsýz bölümün dönüþtürüldüðünü, yaklaþýk 400 bin baðýmsýz bölümün ise kentsel dönüþüm kapsamýnda yapýmýnýn sürdüðünü bildiren Güler, teklifin 21 maddeden oluþtuðunu ifade etti.

- DEPREM BÖLGESÝNDEKÝ ÝDARÝ YARGILAMA SÜREÇLERÝNE ÝLÝÞKÝN DÜZENLEMELER

Abdullah Güler, teklifte 6 Þubat'ta Kahramanmaraþ merkezli depremlerden etkilenen, illerdeki yýkým kararý verilen binalarla ilgili yargýsal süreçlere iliþkin düzenlemelerin de yer aldýðýný belirterek þöyle devam etti:

"6 Þubat depremlerinden etkilenen 11 ilimizdeki yargýsal süreçlerle ilgili bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Bu düzenlemede ilk inceleme ve savunma verme süreleri genel usulden daha kýsa belirlenmeye gayret edilmektedir. Ýdari Yargýlama Usulü Kanunu'ndaki düzenlemelere de bir yenilik getiriyoruz. Dosyanýn daha çabuk tekemmül etmesi için savunmaya cevap, cevaba cevap aþamalarý kaldýrýlmaktadýr. Yürütmenin durdurulmasý talebine iliþkin olarak verilen kararlara itiraz edilemeyeceði düzenlenmektedir. Keþif yapýlmasý ve bilirkiþi raporlarýnýn teslim edilmesi bakýmýndan da süreleri kýsaltmaya gayret ettik. Taraflarýn hak ve menfaatlerinin korunmasý bakýmýndan zorunluluk bulunmasý halinde mahkemece ilk incelemeye müteakip savunma beklenmeksizin derhal keþif ve bilirkiþi incelemesi yapýlmasýna imkan tanýnmaktadýr."

Deprem bölgesinde bilirkiþiliðe iliþkin itirazlarýn raporla yapýlan itirazla yapýlmasýnýn öngörüldüðünü aktaran Güler, ayrýca istinaf yoluna baþvurma ve istinaf dilekçelerine iliþkin ilk inceleme süreleri ile istinaf dilekçesine cevap verme süresinin de kýsaltýlacaðýný bildirdi.

AK Parti Grup Baþkaný Güler, istinaf aþamasýnda kararlarýn iki ay içerisinde verilmesine yönelik de düzenlemenin teklifte yer aldýðýný, iki farklý yargýlama usulüne tabi davalarýn birlikte görülmemesi için tam yargý davalarý ile iptal davalarýnýn birlikte görülemeyeceðinin de hüküm altýna alýndýðýný aktardý.

Kentsel dönüþüme yönelik düzenlemeleri anlatan Güler, Hazine tarafýndan dýþ finansman kaynaklarýndan elde edilen imkanlarýn Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðýnýn krediye iliþkin anlaþmadaki amaca sadýk kalarak kullanmasýnýn saðlanacaðýný ifade etti.

- "OTURMA HAKKININ SAÐLANMASI HUSUSUNDA BÝR DÜZENLEMEYÝ DE HAYATA GEÇÝRMÝÞ OLACAÐIZ"

Abdullah Güler, Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðýnýn kurulduðunu hatýrlatarak teklifte baþkanlýða yönelik düzenlemelerin de bulunduðunu belirtti. Güler þöyle konuþtu:

"Riskli yapýlarýn tespitinin maliklerce veya kiracýlarca engellenmesi durumunda mülki idare amirinden alýnacak yazýlý izin ile riski yapýlarýn çilingir vasýtasýyla açýlarak söz konusu tespit iþlemlerinin daha hýzlý yapýlmasýna imkan saðlanmaktadýr. Yine riskli yapýlarýn ivedilikle tespit edilip yýktýrýlmasýnýn saðlanmasý amacýyla riskli yapý tespitine ve tahliyesine iliþkin teblið usulü de kolaylaþtýrýlmaktadýr. Bu kapsamda riskli yapýlara iliþkin tebliðin söz konusu yapýlarýn kapýsýna asýlmasý, maliklere e-Devlet üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlýkta ilan edilmek suretiyle tebliðin yapýlmýþ sayýlacaðý da hüküm altýna alýnmaktadýr. 6306 sayýlý Kanun kapsamýnda anlaþma ile tahliyesi gerçekleþtirilen riskli yapýlarýn hak sahiplerine yapým için mali yardým yapýlmasýna da imkan saðlanmaktadýr."

Riskli yapý olarak tespit edilen yapýlarýn yýktýrýlmasý için yapý maliklerine tek seferlik 90 güne kadar ek süre verileceðini dile getiren Güler, "Kanun teklifimizin 10'uncu maddesinde daha önceden üçte iki çoðunlukla alýnan kararlarýn salt çoðunlukla, yüzde 50+1 ile alýnmasý hüküm altýna alýnmaktadýr. Hak sahibinin üzerinde ikamet edebileceði konut nitelikli baþka bir gayrimenkulü yok ise hak sahibine veya hak sahibi evli ise iþlem yapýldýðý takdirde eþiyle oturma hakkýnýn da saðlanmasý hususunda bir düzenlemeyi de hayata geçirmiþ olacaðýz." dedi.

Güler, yýkýlacak derecede riskli olan ve doðal afetlerin meydana geldiði alanlarda uygulama projesi aranmaksýzýn ihaleye çýkýlabilmesinin, riskli yapý tespitiyle tahliye iþlemlerinin saðlanmasýnýn da teklifte yer aldýðýný belirtti.

Deprem bölgesinde tespitlerdeki bilirkiþi ihtiyacýnýn karþýlanabilmesi amacýyla Bilirkiþilik Kanunu'nun 10'uncu maddesinde deðiþiklik yapýlacaðýný ifade eden Güler, çevre illerden de bilirkiþi görevlendirileceðini kaydetti.

"Yüzde 50+1" düzenlemesinin nerede geçerli olacaðýnýn sorulmasý üzerine Güler, bu düzenlemenin her bölgede geçerli olacaðýný bildirdi.

Soru üzerine Güler, deprem bölgesinde bulunan idare mahkemelerdeki uzun yargýlama süreçlerinden kaynaklý gecikmelerin olduðunu, bir an önce hasarlý binalarýn yýkýlmasý için kolaylýk saðlamaya çalýþtýklarýný dile getirdi. Abdullah Güler, deprem bölgesindeki riskli yapýlarla ilgili yargýsal süreçlerin hýzlý neticelendirilmesini amaçladýklarýný belirtti.