Kilogramý 70 liradan satýlýyor! Lezzet yolculuðu baþladý
ABONE OL

Kentte 100 bin dekar alanda üretimi yapýlan fýstýk için eylül ayýnýn ilk haftasýnda baþlayan hasat tamamlandý.

Mevsimlik tarým iþçilerinin alýn teri ile topladýðý fýstýk, ayýklama iþleminin ardýndan su dolu kazanlarda boþ ve dolu þekilde ayrýþtýrýldýktan sonra dolu olanlar güneþte yaklaþýk 5 gün bekletilip, fýstýk iþleme tesislerine gönderiliyor.

Tuzlu suda bir gün bekletilen fýstýk, 8-10 dakika kavrulduktan sonra paketlenerek piyasaya sunuluyor.

Batman Ziraat Odasý Baþkaný Nizamettin Aydiþ, AA muhabirine, kentte son 15 yýlda fýstýk üretiminin arttýðýný söyledi.

15 yýl önce Tarým ve Orman Ýl Müdürlüðü ile deneme amaçlý yetiþtirilmesine baþlanan fýstýðýn bugün 100 bin dekara yaklaþan bir üretim alanýnýn olduðunu ifade eden Aydiþ, her yýl bu alanýn arttýðýný belirtti.

Aydiþ, bu yýl yaþanan kuraklýk nedeniyle rekoltenin düþtüðünü ancak fiyatýn yüksek olmasý nedeniyle çiftçilerin üretimden memnun olduðunu dile getirerek, "Üretilen sofralýk fýstýk ve pazarý olan bir ürün. Pazar sýkýntýsý yaþanmýyor. Geçtiðimiz yýl fýstýðýn fiyatý 40 liraya kadar inmiþti. Bu yýl 70 liraya kadar satýþý yapýlýyor. Çiftçimiz mutlu." dedi.

- "KENTTE ÜRETÝLEN FISTIÐI BATMAN FISTIÐI OLARAK TESCÝLLETMEK ÝSTÝYORUZ"

Kentte üretilen fýstýðý Batman fýstýðý olarak tescilletmek istediklerini bildiren Aydiþ, bu konuda Batman Ticaret Borsasý'yla çalýþma yürüteceklerini aktardý.

Yenipýnar köyünde tesis iþleten Diyaddin Bazgan, 100 dönüm arazide fýstýk yetiþtirdiðini, 5 yýldýr da kurduðu fýstýk ayýklama tesisiyle vatandaþlara hizmet verdiðini belirtti.

Bazgan, "Tesisimizde fýstýk soyma ve ayýklama iþi yapýyoruz. Kabuðundan ayrýlýp soyulan ve boþlarý ayrýlan fýstýklar daha sonra damlara serilip kurutulmaya býrakýlýyor. 3-4 gün damda kuruyan fýstýklar daha sonra tüccarlara satýlýyor." diye konuþtu.

Kuruyemiþ toptancýsý Kadri Taþ, fýstýðýn kurutulma iþleminin ardýndan çið olarak toptancýlara satýldýðýný, ürünün kalitesi ve cinsine göre fiyat biçtiklerini söyledi.