Kira artýþlarýnda yüzde 25 sýnýrýnýn kaldýrýlmasý enflasyona olumsuz etkisi yok
ABONE OL

Merkez Bankasý Baþkaný Fatih Karahan'ýn, Bankanýn Ýdare Merkezi'nde bu yýlýn üçüncü Enflasyon Raporu'nun tanýtýmý amacýyla düzenlediði bilgilendirme toplantýsýnda bazý sorulara Baþkan Yardýmcýlarý Hatice Karahan ve Osman Cevdet Akçay yanýt verdi.

Baþkan Yardýmcýsý Hatice Karahan, kira artýþlarýnda yüzde 25 sýnýrýnýn kaldýrýlmasýnýn enflasyona etkisine iliþkin soru üzerine, "Üç öncü gösterge takip ediyoruz. Bunlardan birisi kiralýk ilanlarýn takip edildiði online platformlardan elde ettiðimiz veriler. Diðeri konut kredisi deðerleme raporlarýndaki emsal niteliðindeki konut birim fiyatlarý. Diðeri de perakende ödeme sistemimizden elde ettiðimiz kira ödemeleri verileri. Öncü göstergeler bize kira enflasyonunda düþüþ sinyalleri olduðunu gösteriyor. Tüketici fiyat endeksindeki kira enflasyonuna bunlarýn yansýmasý biraz gecikmeli olabiliyor. O nedenle biz önümüzdeki dönemde kira enflasyonunda düþüþ öngörüyoruz. Düzenlemeyle ilgili olarak da bu takip ettiðimiz göstergeler þu anda düzenlemenin kalkmasý kaynaklý ek bir enflasyonist baskýya iþaret etmiyor." ifadelerini kullandý.

Arz ve talep dinamiklerinin önemine dikkati çeken Hatice Karahan, yaz aylarýnda talepte bir miktar artýþ olabileceðini söyledi.

Karahan, bunun enflasyonist bir etkisinin olabileceðini ama ayný zamanda arz tarafýnda da bu tür düzenlemelerin normalleþmesi ve fiyat sýnýrlamalarýnýn kalkmasýyla birlikte diðer ülkelerde de bunlarýn görülebildiðini anlattý. Kiralýk ev arzýnýn artýþýyla enflasyonist etkinin azaltýlabildiðini vurgulayan Hatice Karahan, "Dolayýsýyla önümüzdeki verileri takip ederek buradaki etkiyi daha net görmeyi ümit ediyoruz ama genel gidiþat olumlu yönde." diye konuþtu.

- AKÇAY'DAN "ENFLASYONDA BEKLENTÝ VE HÝSSÝYAT FARKI" DEÐERLENDÝRMESÝ

Merkez Bankasý Baþkan Yardýmcýsý Osman Cevdet Akçay da Enflasyon Beklenti Anketi'nde katýlýmcýlarýn beklentilerindeki farklýlýða iliþkin sorularý yanýtladý.

Hem geliþmiþ hem de geliþmekte olan ülkelerde enflasyon þoku yaþandýðýný anýmsatan Akçay, bu þokun ortak birtakým faktörleri içerdiðini söyledi. Akçay, düþük ve yüksek enflasyona yakalananlar arasýnda ciddi bir iliþki ortaya çýktýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Ortak noktalar nedir? Birincisi, öngörülemiyor. Fed'in 'Bu geçici' demesi gibi. Ýkinci ortak nokta, enflasyon zirveye çýktýðý zaman beklentiler karamsar bir meyille revize ediliyor. Karamsar bir meyille sürekli revize edilen enflasyon beklentileri var, hem geliþmiþ ülkelerde hem geliþmekte olanlarda. Meali þu, bizi hemen sokaðýn dibinde kötü bir þey bekliyor. Dolayýsýyla o hissiyatý beklenti anketlerinde biz de görüyoruz. O anketlere verilen cevaplarda aslýnda beklenti ve hissiyatýn aðýrlýklý ortalamasý var."

Düþük enflasyonlu ekonomilerde þoka yakalandýktan sonra dezenflasyona girildiðinde beklenti bileþeninin öne çýktýðýný, hissiyatýn geride kalmaya baþladýðýný vurgulayan Akçay, "Yüksek enflasyonda þoka yakalanmýþ bizim gibi bir yerde tam tersini görüyorsunuz. Hissiyat aðýrlýðý azalmamakta direniyor, beklenti öne çýkamýyor. Gördüðümüz ayrýþmayý aslýnda biz burada yaþýyoruz." diye konuþtu.

- "ORTA NOKTAYI ZORLUYORUZ"

Enflasyon tahmini ve ara hedef ayrýþtýrmasýnýn iyi yapýlmasý gerektiðine dikkati çeken Akçay, þunlarý kaydetti:

"Biz nokta atýþý yapmýyoruz. Tahminlerimizde þunu kullanýyoruz, orta nokta üzerinden tanýmlanmýþ olan tahmin aralýðý üzerinden gidiyoruz. O aralýkta kaldýðýmýz sürece 'Tamamýz' diyoruz ama orta noktayý zorluyoruz. Gidemeyebiliriz ama orta noktayý zorlayarak bandýn içinde zaten kalýyoruz. Belirsizliðin iki yönlü arttýðýný gördük. Yani hem yukarý hem aþaðý yönlü belirsizlikler olduðu için tahmin aralýðýmýzý daraltmadýk. Yoksa, mekanik olarak daralmasý gerekiyor. Belirsizlik arttýðý için bunu yapmadýk."