Kira öder gibi ev sahibi olacaklar.... Ýstanbul'da dönüþüme çifte kolaylýk
ABONE OL

Sitedeki 8 bloðun yerinde yeni konutlar ve yaþam alanlarý devlet güvencesiyle yapýlacak. Sitenin yýkýmýndan görüntüler paylaþan Bakan Kurum, "Alan bazlý büyük dönüþümlerde vatandaþýmýz uzlaþma saðlamýþsa biz devreye giriyoruz. Riskli yapýsýný dönüþtürmek isteyenlere; 700 bin TL hibe, 100 bin TL taþýnma yardýmý saðlayýp yeni konutlarý TOKÝ ve Emlak Konut güvencesiyle inþa ediyoruz" dedi.

Ýstanbul'un 39 ilçesini kapsayan Yarýsý Bizden kampanyasýný Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý'na baðlý Marmara Kentsel Dönüþüm Genel Müdürlüðü koordine ediyor. Bakanlýðýn her bir konut için saðladýðý 1,5 milyon TL'lik finansman desteðinden faydalanan vatandaþlar evlerini yüklenici firmalarla yeniden inþa ettirebiliyor. Alan bazlý büyük dönüþümlerde ise Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý, Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý, TOKÝ ve Emlak Konut iþ birliði ile vatandaþa destek oluyor. Bu durumda vatandaþlar Yarýsý Bizden kampanyasýnýn 700 bin TL'lik hibe desteðini kullanarak devlet güvencesiyle yeni evlerine kavuþuyor. Hibe tutarý bina maliyetinden düþürülüyor arta kalan borç ise yine uzun vadeli uygun ödeme þartlarýyla taksitlendiriliyor.

GÜNEÞ SÝTESÝ'NDE TOKÝ ÝÞBÝRLÝÐÝ ÝLE DÖNÜÞÜM

Ýstanbul'un Küçükçekmece ilçesine baðlý Tevfik Bey Mahallesi'ndeki Güneþ Sitesi'nde yaþayanlar, Yarýsý Bizden'in finansal katkýsýnýn yaný sýra TOKÝ'nin de proje ve inþa desteðinden faydalandý. 8 bloktaki 139 baðýmsýz birimin yýkýmýný Bakanlýk ekipleri gerçekleþtirdi. Enkazýn kaldýrýlmasýnýn ardýndan TOKÝ yeni konut ve yaþam alanlarýnýn inþasýna baþlayacak.

BAKAN KURUM: ANLAÞIP GELÝN, EVLERÝNÝZÝ DÝRENÇLÝ HALE GETÝRELÝM

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabýndan Güneþ Sitesi'ndeki yýkým çalýþmalarýnýn görüntülerini paylaþtý. Bakan Kurum, "Yarýsý Bizden ile Ýstanbul'u dönüþtürüyoruz. 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi, 100 bin TL taþýnma yardýmýný saðlamaya devam ediyoruz. Alan bazlý büyük dönüþümlerde de vatandaþýmýz uzlaþma saðlamýþsa biz devreye giriyoruz. Riskli yapýsýný dönüþtürmek isteyenlere; 700 bin TL hibe, 100 bin TL taþýnma yardýmý saðlayýp yeni konutlarý TOKÝ ve Emlak Konut güvencesiyle inþa ediyoruz. Küçükçekmece Tevfik Bey Mahallesi'nde Güneþ Sitesi sakinleri gibi anlaþýp gelin, evlerinizi afetlere karþý dirençli hale getirelim" ifadelerini kullandý.

ALAN BAZLI DÖNÜÞÜMDE TOKÝ DE YÜKLENÝCÝ OLUYOR

Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý Dönüþüm Uygulamalarý Daire Baþkaný Yunus Emre Küçük de Ýstanbul'da yaþayanlarý riskli binalarýný dönüþtürmeleri için Yarýsý Bizden desteðinden faydalanmaya davet etti. Küçük "Bu projemizde büyük alan bazlý bir dönüþümü Bakanlýðýmýz Kentsel Dönüþüm Baþkanlýðý ve TOKÝ iþ birliði ile gerçekleþtirdiði için vatandaþlarýmýzý 700 bin lira hibe desteðinden faydalandýrýlýp bu tutarý bina maliyetinden düþerek vatandaþlarýmýzý borçlandýrmýþ olacaðýz. Vatandaþlarýmýz 700 bin lira hibe desteðinden sonra arta kalan borçlarýný yine uzun vadeli uygun ödeme þartlarýnda ödeyebilecek" dedi.

"VATANDAÞLARIMIZ 'ÖDEYEMEM' DÝYE KORKMASIN

Güneþ Sitesi'ndeki hak sahiplerinden Gülaçtý Karakaya ise 6 Þubat depremlerinin ardýndan site sakinlerinin kentsel dönüþüme karar verdiðini söyledi. Karakaya, "Kentsel dönüþümü muhakkak yaptýrmalýyýz, bu þart. Ýstanbul'da kaçýnýlmaz bir deprem bekleniyor. Eninde sonunda evlerimizin yenilenmesi lazým. Kentsel dönüþümle veya þahýslarýn kendi güçleriyle yaptýrmalýlar. Hiçbir vatandaþýmýz bu konuda korkmasýn. Maddi ve manevi olarak zaten devletimiz yanýmýzda. Bütçesi dar olanlar, 'ödeyemem' diye korkmasýnlar, kira öder gibi kendi evimizi alacaðýz" diye konuþtu.

"KENTSEL DÖNÜÞÜM ÝSTANBUL ÝÇÝN GEREKLÝ"

Diðer bir hak sahibi olan Huriye Baþaran da "Binamýz çok eskiydi. Deprem olsaydý belki yýkýlacaktý. Þimdi çok mutluyum. Bence hiç kimse beklemesin" dedi. Hak sahiplerinden Zeki Dursun vatandaþlarýn kentsel dönüþüme güvenmeleri gerektiðini vurgulayarak, "Kentsel dönüþüm her þeyden önce Türkiye için, bilhassa Ýstanbul için gerekli. Herkesin bu iþin içine girmesi lazým. Biz korkusuzca, rahatça oturacaðýz. Devletimiz, bize her konuda yardýmcý oldu. Biz ne istediysek þu ana kadar harfiyen yapýlýyor. Hiçbir sorunumuz olmadý" þeklinde konuþtu.

YARISI BÝZDEN KAMPANYASI

Ýstanbul'un 39 ilçesini kapsayan kentsel dönüþüm için Yarýsý Bizden kampanyasýnda hak sahibinin bir konutu için 700 bin TL hibe ve 700 bin TL kredi ve 100 bin TL taþýnma desteði, diðer her bir konutu için ise 1 milyon 400 bin TL kredi desteði veriliyor. Hak sahibinin bir dükkaný için 350 bin TL hibe ve 350 bin TL kredi ve 100 bin TL taþýnma desteði, diðer her bir dükkaný için ise 700 bin TL kredi desteði saðlanýyor.