Kirasýný elden ödeyenler dikkat! Ceza artýrýmý teblið edildi: Tutarýn yüzde 10'u kesilecek
ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlýðý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýnca hazýrlanan Gelir Vergisi Genel Tebliði, Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleriyle herhangi mükellefiyet kaydý bulunmayanlarýn gerçekleþtirdikleri iþ yeri ve konut kiralama iþlemlerine iliþkin yapýlacak tahsilat ve ödemeler, bankalar veya PTT aracýlýðýyla gerçekleþtirilecek.

Haftalýk, günlük veya benzeri þekilde kýsa süreli konut kiralamalarýna iliþkin tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamýnda yer alýyor.

Eski uygulamada iþ yeri kira ödemeleri tutarýna bakýlmadan, konut kira ödemelerinde ise 500 lirayý aþmasý durumunda bankalar veya PTT aracýlýðýyla ödenmesi zorunluydu. Tebliðle konut kiralarýnda söz konusu sýnýr kaldýrýldý. Tüm ödemeler banka veya PTT aracýlýðýyla gerçekleþtirilecek.

CEZA ÜST SINIRI 20 MÝLYON LÝRAYA ÇIKTI

Yürürlükten kaldýrýlan tebliðde iþ yeri kiralamalarýnda hem kiracýya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarýnda kiracýya ceza uygulanmýyordu. TBMM'de temmuz ayýnda kabul edilen Vergi Kanunlarý ile Bazý Kanunlarda ve 375 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararname'de Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun ile kiracýya da ceza kesilmesi imkaný getirilirken söz konusu ceza tutarlarý artýrýldý.

Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracýlýðýyla yapmayan, elden gerçekleþtirenlere her bir tespit için kira tutarýnýn yüzde 10'u oranýnda özel usulsüzlük cezasý kesilecek. Kesilecek ceza tutarý 5 bin liradan az olamayacak. Eski uygulamada bu, kira tutarýnýn yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanýyordu.

Kiracý, ödemenin elden yapýldýðýný, ödemeyi takip eden 5 iþ günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracýya özel usulsüzlük cezasý kesilmeyecek.

Bir takvim yýlý içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasý üst sýnýrý da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çýkarýldý.

Öte yandan, "Transfer Fiyatlandýrmasý Yoluyla Örtülü Kazanç Daðýtýmý Hakkýnda Genel Teblið'de Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Teblið" de 1 Eylül 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Milyarlarca liralýk ceza kesildi

Bakan Kurum'dan kararlýlýk vurgusu

Yatýrým için Türkiye'ye geliyorlar