Kýrýkkale Silah Ýhtisas Bölgesi için yatýrýmcý bekliyor
ABONE OL
Kýrýkkale küçük bir yerleþim yeriyken kurulan silah fabrikasýyla büyüdü ve çevreden  göç aldý. Göçün etkisiyle de yemek çeþitliliði önemli ölçüde arttý. Þehir farklý lezzetlerin olduðu tam bir Orta Anadolu þehri konumunda yer alýyor. Bölgede Bazlama, Gözleme, ‘Alazlama’ Kömbe, Katmer gibi türler oldukça yaygýn. 
 
Kýrýkkale, Türkiye’nin 42 iline açýlan bir kapý olmasýnýn yaný sýra istihdam oranlarýyla da önemli bir merkez konumunda bulunuyor. MKE fabrikalarý ve yýllýk kapasitesi 5 milyon ton olan petrol rafinerileri ilin ekonomik yapýsýnda önemli rol oynuyor.

Bozlaklarýyla yeri göðü inleten Hacý Taþan’ý  birçok türküye konu olmuþ Dinek Daðý, Yavuz Sultan Selim’in hatýrasý Çeþnigir Köprüsü, Geleneksel mimarinin örneklerinden Eski Osmanlý Konaklarý, Cumhuriyetin ilk top ve mühimmat fabrikalarý, Makine Kimya Endüstrisi ve Silah Sanayi Müzesi’yle Anadolu’nun en eski uygarlýklarýna tanýklýk etmiþ marka þehir Kýrýkkale. Þehrin adýnýn Kuzeyinde yer alan Kýrýk Köyü’yle kent merkezindeki Kale Tepe’nin kýsaltýlarak birleþmesinden ortaya çýktýðý söylenir. Tarihi çok seki çaðlara dayanan il, Asur, Hitit, Frig, Roma gibi birçok medeniyete ev sahipliði yapmýþtýr. 11. Yüzyýldan sonra Oðuz Türkmen boylarýnýn yerleþmesinden sonra Anadolu’da kurulan ilk Türk yerleþim alanlarýndan birisi olan Kýrýkkale Osmanlý Devleti döneminde Ankara vilayeti sancaðýna baðlý bir bölgeydi. 1929 yýlýnda Ankara’ya baðlý belediyelik, 1944’te ilçe olan Kýrýkkale, 1989 yýlýnda çýkarýlan kanunla il statüsüne kavuþmuþ oldu. 270 bini aþkýn bir nüfusa sahip olan il, Türkiye’nin 42 iline açýlan bir kapý olmasýnýn yaný sýra istihdam oranlarýyla da önemli bir merkez konumundadýr. Kýrýkkkale’de yetiþtirilen baþlýca ürünler buðday, arpa, üzüm, mercimek ve ayçiçeðidir. Türkiye’nin savunma sanayiisinin bel kemiðini oluþturan MKE fabrikalarý ve yýllýk kapasitesi 5 milyon ton olan petrol rafine fabrikalarý ilin ekonomik yapýsýnda önemli rol oynamaktadýr. Kýrýkkale’de bulunan sanayi iþletmelerinin sektörel daðýlýmýna baktýðýmýzda yüzde 27 ile gýda ürünleri imalatý ve yüzde 8’le fabrikasyon metal ürünleri imalatý ön plana çýkmaktadýr. 476 iþ yerlik 2 adet küçük sanayi sitesi bulunan ilde 3 adet organize sanayi bölgesi mevcuttur. 2013’te yaklaþýk 15 milyon dolar olan ihracat deðerini 2014’te 17 milyon dolara yükselten Kýrýkkkale dýþ ticaret baþarýsýný her yýl daha da yukarýlara taþýyor. Kalkýnma Bakanlýðý’nýn yayýnladýðý illerin ve bölgelerin sosyo ekonomik geliþmiþlik sýralamasýnda 41’inci olan il,  4. Kademe geliþmiþlik sýralamasýnda ise 8’inci sýrada yer alýyor. 1963 yýlýnda kurulan Kýrýkkale Ticaret ve Sanayi Odasý kurulduðu günden bu yana Kýrýkkale’nin sanayi ve ticaret kenti olmasý için yoðun çaba harcamýþtýr.  13 meslek grubunda 2 bin 83 üyesi bulunan oda, üyesi olduðu Ahiler Kalkýnma Ajansý’nýn destekleriyle uygulamalý giriþimcilik eðitimi baþta olmak üzere nitelikli projeler üreterek kaliteli ve teknoloji odaklý hizmet vermeyi kendisine misyon edinmiþtir. Uzmanlaþmýþ Meslek Edindirme Merkezleri projesi kapsamýnda düzenlediði kurslarla il istihdamýnda önemli bir rol oynayan sanayi odasý, bu eðitimlerle üyelerinin kurumsallaþma sürecine rehberlik etmektedir.

KIRIKKALE TÝCARET VE SANAYÝ ODASI YÖNETÝM KURULU BAÞKANI EKREM GÖK: EN GÜVENÝLÝR ÝLLER ARASINDA ÜST SIRALARDAYIZ

Kýrýkkale ticareti Makine Kimya Endüstri Kurumu’yla ile kurulan þehrimiz 1925 yýlýnda, Ulu Önder Atatürk’ün temellerini attýðý aðýr silah hamlesinin merkezidir. Bir Cumhuriyet þehridir. Þu an þehrimizde MKE, Tüpraþ Orta Anadolu rafinesi,  2 tane karma organize sanayi, 1 tane de branþ silah istisas organize sanayimiz bulunmaktadýr. MKE’de þu an çalýþan sayýmýz 2 binlere indi. Tüpraþ Orta Anadolu rafinerisinin çalýþan sayýsý 800 ile 1000 arasýnda bir de þehrimizin markasý moda life firmamýzla 1500 kiþiyi istihdam ediyoruz.

DÜNYA 1’ÝNCÝSÝ OLDUK

Þehrimizde 4215 adet iþ yeri çalýþmakta olup sanayi ve ticaret þehri olarak ekonomiye destek olmaya çalýþýyoruz. Þehrimizin ihracat rakamlarý düþük çýkýyor. Bunun nedeni ise; merkezlerinin Kýrýkkale olmamasýndan kaynaklanýyor.  Biz sürekli ihracat eðitimleri düzenliyoruz. Son dönemlerde Kýrýkkale Üniversitesi ile entegre durumdayýz. Kýrýkkale’deki küçük ve orta ölçekli iþletmelerden 7 milyon dolarlýk ihracatýmýz var. Öncelikle Kýrýkkale Orta Anadolu’nun tam göbeðinde yer alýyor 43 ilin kavþak noktasýnda. Kýrýkkale’de MKE’nin yan sanayisi için Türkiye’de ilk defa kurulan Silah Ýhtisas Organize’de parseller satýþa baþlayacak. Çalýþan iþçilerimizin ve mühendislerimizin el emeði göz nuru dünya birincisi silahlar ürettik. Bizim silahlarýmýz dünyada iki kere üst üste dünya birincisi oldu. Silah Ýhtisas Organize sanayinin kurulmasý bizi çok heyecanlandýrýyor. Ben buradan bütün Türkiye’ye sesleniyorum. Kýrýkkale güvenilir iller arasýnda ilk 7’ye giren bir þehirdir.

YÜZDE 90’I HÝBE

Kýrýkkale hem Ankara’ya çok yakýn. Hem d eher konuda yatýrým yapýlabilecek bir yer. Kýrýkkale Organize Sanayi bölgesini gezip orada iþ yapan firmalardan tek tek taleplerini aldýk. Onlar daha çok her meslekte kalifiye eleman istediklerini bildirdiler. Kýrýkkale’deki üniversite ve sanat okulundaki hocalarýmýzla bu eðitimleri verdik. ÝÞKUR aracýlýðý ile kalifiye elemanlar da yetiþtirdik. Silah Organize Sanayiinde parsellerin yüzde 90’ý hibe. Kýrýkkale 4. Bölge olarak adlandýrýlýyor. Bu organize sanayinin içinde tesis açanlar da 5. Bölge teþviklerinden faydalanabiliyor. Bu nedenle Kýrýkkale çok cazip bir il.

KIRIKKALE TÝCARET BORSASI YÖNETÝM KURULU BAÞKANI HARUN SÜMER: HAYVANCILIK VE TARIM BÖLGEMÝZ ÝÇÝN ÇOK ÖNEMLÝ

Göreve geldiðimiz süre içinde üye odaklý bir borsa olmayý hedefledik. Üye odaklý borsa olarak üyelerimizin bütün istiþarelerine, günlük ziyaretlerine, üyelerimizin anketlerine, Konya’da Aksaray’da Çorum’da yapýlan fuarlarda bunun yanýnda KOSGEB ile beraber yurtdýþý fuarlara üyelerimizin katýlýmýn saðlamaya çalýþýyoruz. Bunun yanýnda 2 defa üniversite hocalarýmýzýn katkýlarýyla üyelerimize Antalya’da geniþ çaplý seminerler düzenledik. Tarým ve Hayvancýlýk ilimizde 8 ilçede yoðunlaþýyor.

281 BÝN HEKTAR ARAZÝ

Valimiz ve Tarým il müdürümüz baþta olmak üzere bir araya gelerek bir proje baþlattýk. Üreticimiz Ticaret Borsasý’na gelmeden mustahsil makbuzunu il ve ilçe tarým müdürlüklerine götürdükleri zaman otamtikman biz tüccarýmýzýn ve üyelerimizin tescilleri sistemde gözüküyor. Bu Türkiye’de bir ilk. Tarým ve Hayvancýlýkla uðraþan sivil toplum kuruluþlarýný çalýþtay þeklinde 3 aylýk periyotlarla bir araya geliyoruz.  Ýlimizin tarým ve hayvancýlýk alanlarýndaki eksikliklerini tespit etmeye çalýþýyoruz. Bu tespit ettiklerimizin çözülebilecek olanlarýný çözüyoruz. Bizim çözemeyeceðimiz bir durum olursa bunlarý raporlayýp kamu kurum ve kuruluþlara raporluyoruz. Þehrimizin tarým ve hayvancýlýk alanlarýnda önünü açacak þekilde faydalý olmaya özen gösteriyoruz. 

Ýlimiz 281 bin hektar araziye sahip. Bunun yanýnda hala babadan, dededen kalma yöntemlerle üretim yapmaktayýz. Bu yanlýþ bizim coðrafi olarak ilimizde 37 çeþit buðday var. Bizim coðrafyamýza uygun olmayan hububat ekiyorlar bu verimi düþürüyor. Coðrafyamýza uygun 10 tane hem ülke ekonomisine yüksek un kalitesi yüksek buðday üretebilmek hem de il ekonomisine katký saðlayacak. Kaliteli ürünler üretmenin programlarýný yapmaya çalýþýyoruz.  Ýkinci bir sýkýntýmýz toplulaþtýrmanýn hýzlandýrýlmasýný talep ediyoruz. Bu sayede daha hýzlý ekim saðlanacak daha kaliteli ürün alacaðýmýzý tahmin ediyoruz. Ýlimizin önünü týkayan en büyük problem ise sulu tarým.  Kýzýlýrmak bizim yaný baþýmýzdan geçiyor. Yýllardýr ne yapýlaþmada ne tarým arazilerini sulamada Kýzýlýrmak’ý kullanamýyoruz sadece bakýyoruz. Ýl bazýnda arazilerin yüzde 93’ü kýraç arazi yüzde 7 sulanabilir arazi var. Biz bu sulanabilir arazilerin analizini yaptýk.

SULU TARIM ÇOK ÖNEMLÝ

Kýzýlýrmak bandýnda olan sulanabilir arazilerin olduðu ilçelerimizde tanelik mýsýr üretimi yapýyoruz. Dönümünde 1000-1500 kg alýyoruz. Ciddi bir üretim bu.  Bunun yanýnda pancar üretimi yapýyoruz. 8 ile 10 ton arasýnda pancar üretimi saðlýyoruz. Oradan da üretici memnun Kýrýkkale ilinin sulu tarýmýný bir nebze yükseltme mecburiyetindeyiz. Gübrede yüzde 18 olan KDV oraný yüzde 1’e indi. Yemde de yüzde 8 olan KDV oraný yüzde 1’e indi. Yemle gübrede sýkýntý kalmadý.  Tarýmý sanayiye entgre etmek çok önemli bir konu. Ýlimizde stoklama sýkýntýsý var. Kýrsal kalkýnmanýn kapsamýnýn geniþletilmesini umut ediyoruz.