KKTC'den kapalý Maraþ planý! Milli ekonomiye kazandýrýlacak
ABONE OL

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, Maraþ açýlýmýnýn 4. yýlý dolayýsýyla AA'ya deðerlendirmelerde bulundu.

Tatar, 8 Ekim 2020'de kapalý Maraþ'ýn bir bölümünün ziyarete açýlmasý sürecini anlatarak, açýlým sonrasý bölgenin KKTC'ye siyasi ve ekonomik getiriler kazandýrdýðýný söyledi.

Cumhurbaþkaný Tatar, açýldýðý günden itibaren, KKTC'nin Gazimaðusa ilçesine baðlý Maraþ bölgesini ziyaret edenlerin sayýsýnýn 2 milyon 200 bine ulaþtýðýný, KKTC'ye gelen turistlerin yüzde 90'ýnýn Maraþ'ý mutlaka ziyaret ettiðini anlattý.

Maraþ'ýn KKTC egemenliðinde bir bölge olduðuna iþaret eden Tatar, 2020 yýlýnda bölgeyi halkýn kullanýmýna açarak, kendilerinin izlediði egemen eþit, eþit uluslararasý statüde 2 devletli siyasetin altýný doldurduklarýný vurguladý.

Tatar, Maraþ'ý 4 yýl önce halkýn kullanýmýna açmalarýnýn ayný zamanda "Mavi Vatan" için önemli olduðunu kaydederek, "Akdeniz'de baðýmsýz bir Türk devleti ve bütün Türk dünyasýnýn en güneydeki bir temsilcisi olarak, bu devletin kendisi içerisinde baðýmsýzlýðýný ve özgürlüðünü daha pekiþtirmesi bakýmýndan, egemenlik hakkýmýzý kullanarak kapalý Maraþ'ýn açýlmasý, bir bakýma da Türk dünyasýna büyük bir hizmet olmuþtur." diye konuþtu.

Kapalý Maraþ ile ilgili ilk hedeflerinin bazý alanlarý halkýn kullanýmýna açmak olduðunu ve buna ulaþtýklarýný aktaran Tatar, þöyle devam etti:

"Uzun vadede hedefimiz, Maraþ'ta bazý binalarýn yýkýlarak yeniden yapýlmasý, bazýlarýnýn da tadil edilerek milli ekonomiye kazandýrýlmasýdýr. Maraþ'ýn açýlmasýnýn ekonomimize doðrudan ve dolaylý çok önemli katkýsý olduðu bir gerçektir. Bundan sonraki süreçte umarým Taþýnmaz Mal Komisyonu üzerinden sorunlar giderilir fakat orada þöyle bir ayrýntý var, 1571'den sonra Kýbrýs'ýn çoðu vakýf malýna dönüþtürülmüþtür. Ýngiltere 1878'de yapýlan anlaþmaya aykýrý olarak Maraþ'taki vakýf mallarýný Rumlara peþkeþ çekmiþtir. Þimdi Kýbrýs Vakýflar Ýdaresi (EVKAF) bu konu üzerine çalýþýyor ve vakýf mallarýnýn peþkeþ çekilmesi ile ilgili itirazlarý var. Yargý bu durumu dikkate alýyor. Ýnþallah bu þekilde de çözümler olacaktýr."

KKTC Cumhurbaþkaný Tatar, Maraþ'ýn Annan Planý Referandumu (2004) ve Crans-Montana görüþmelerinde (2017) masaya geldiðini ve Rumlara iadesinin konuþulduðunu hatýrlatarak, Rumlarýn ne federasyon ne de Maraþ'ý istediklerini, bu nedenle de federasyon temelli müzakerelerin artýk geride kaldýðýný ifade etti.

KKTC'nin bundan sonra kendi yolunda devam edeceðini dile getiren Tatar, egemen bir devlet olarak Maraþ'ýn üzerindeki her türlü tasarrufun kendilerine ait olduðunu bildirdi.

- MARAÞ AÇILIMI

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantýsýnda, 1974'ten bu yana kapalý olan KKTC'nýn Gazimaðusa ilçesine baðlý Maraþ'ýn açýlmasý konusunda adýmlarýn atýlmasý ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalýþmasý yapýlmasý kararý alýndý.

KKTC sýnýrlarý içerisindeki Maraþ'ýn kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kýsmýnýn bir bölümü 8 Ekim 2020'de halkýn kullanýmýna açýldý.

Bakanlar Kurulu kararýyla 12 Temmuz 2021'de Maraþ açýlýmýnýn ikinci aþamasý kapsamýnda bir bölge daha askeri olmaktan çýkarýldý ve böylece Maraþ'ýn yüze 3,5'luk kýsmý sivil hale getirildi.

KKTC makamlarý, Maraþ'ta taþýnmazý olan Rumlar ve 3. ülke vatandaþlarýna Taþýnmaz Mal Komisyonuna baþvuru yapmalarý çaðrýlarýný devamlý yineliyor.

Güney Kýbrýs Rum Yönetimi (GKRY) Maraþ'ta yapýlan açýlým dahil tüm süreçlere karþý çýkarken, KKTC, Maraþ'taki egemenliðinden dolayý bölgedeki tasarrufunu kimse ile paylaþmayacaðýný ýsrarla vurguluyor.