Kodlarla oynuyorlar! Plastikte þark kurnazlýðý
ABONE OL

Plastik sektöründe yoðun olarak kullanýlan ve gümrükte referans fiyat uygulanan polietilen ve polipropilen hammadde ithalatýnda Ýran'dan gelen mallarýn usule uygun olmayan þekilde tarifesinin deðiþtirildiðinin öðrenilmesi sektördeki üreticilerin tepkisine yol açtý. Sektör temsilcileri, bu hammaddelerin sadece ambalaj deðiþimi ya da içine bir miktar boya katýlarak sanki kompaund ürünmüþ (Bir çeþit iþlenmiþ hammadde) gibi ülkeye sokulduðunu, bunun TÜÝK verilerinde de görülebildiðini dile getiriyor. Zira TÜÝK verilerine göre, Ýran'dan 3901.20.90.00.12 GTÝP kodlu polietilen kompaund ithalatý geçen yýl aylýk ortalama 3 milyon ton civarýndayken, bu yýlýn ilk çeyreðinde tonajlarýn dikkat çekici þekilde arttýðý görülüyor. Söz konusu kompaund maddenin Ýran'dan ithalatý ocakta 4,8 milyon ton, þubatta 8,9 milyon ton, martta ise 11,5 milyon ton olarak gerçekleþti.

KODLARLA OYNUYORLAR

Ýstanbul Sanayi Odasý (ÝSO) Meclis Üyesi ve 33'üncü Plastik Ambalaj Sanayii Komitesi Baþkaný Serkan Güleç, "Ýranlý bu üreticiler, genellikle hammaddede hiçbir iþlem uygulamadan doðrudan ambalaj ve GTÝP kodu deðiþtirerek farklý bir ürünmüþ gibi ülkemize ihraç ediyor" dedi. Polietilen ve polipropilen hammaddeleri için gümrükte referans fiyat uygulamasý olduðunu hatýrlatan Güleç, "GTÝP kodu 3901.20.90.00.12 olarak deðiþtirilerek polietilen kompaundu olarak beyan edildiðinde bu GTÝP, referans listesinde olmadýðý için devletimiz de vergi kaybýna uðruyor" diye konuþtu.

EROÐLU: GÜMRÜKLERDE DENETLEME ARTIRILSIN

Akþam Gazetesi'nin haberine göre, konuya iliþkin deðerlendirmelerde bulunan PAGEV Baþkaný Yavuz Eroðlu da, bu þikayetlerin son dönemde arttýðýný belirterek, ilgili ürüne iliþkin gümrükte denetimlerin sýkýlaþtýrýlmasý gerektiðini vurguladý.

Eroðlu, Doðu Beyazýt'taki gümrük kapýsý Gürbulak'tan polietilen kompaundý olarak ülkeye getirilen ürünlerin kýrmýzý hat uygulamasýna daha fazla sokulmasýyla usulsüz iþlemlerin tespitinin mümkün olabileceðini dile getirdi. Denetimlerin artýrýlmasýyla sorunun önlenebileceðini söyleyen Eroðlu, ancak bu ürüne de bir gözetim getirilmesi istenmesi halinde buna karþý olduklarýný savundu. Eroðlu, "Petkim, polietilen kompaundýnýn sadece yüzde 12'sini üretiyor, yüzde 88'i ithal edilmek zorunda. Türkiye'de üretimi bu kadar düþük olan bir ürün için ek vergi istenirse bu çok yanlýþ olur ve sektörü olumsuz etkiler" ifadelerini kullandý.