Komþu Irak, Türkiye'ye petrol satmak istiyor
ABONE OL

Irak hükümeti, "Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattý"ný yeniden iþler hale getirmek istiyor. Irak Petrol Bakan Yardýmcýsý Besim Muhammed, Kerkük ve ülkenin diðer sahalarýnda üretilen petrolü Ceyhan'a ulaþtýran boru hattýný ay sonuna kadar onaracaklarýný açýkladý. Hatta Türkiye'ye günde 350 bin varil petrol gönderme kapasitesi oluþacak.

Irak Merkez Hükümeti; Kerkük ve ülkenin diðer sahalarýnda üretilen ham petrolü Adana'daki Ceyhan Deniz Terminali'ne ulaþtýran Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattý'ný (ITP) nisan sonunda petrol sevkiyatý yapacak þekilde hazýr hale getirmek üzere çalýþma yaptýklarýný duyurdu. Yeni Þafak'ýn haberine göre, Irak Petrol Bakanlýðý'na göre onarýmlarýn tamamlanmasýnýn ardýndan Kerkük-Ceyhan Boru Hattý'ndan Türkiye'ye günde 350 bin varil petrol gönderme kapasitesi oluþacak.

Irak Petrol Bakan Yardýmcýsý Besim Muhammed, "Onarým çalýþmalarý devam ediyor ve depolama tesisleri de bulunan büyük bir ham petrol pompalama istasyonu tamamlandý. Boru hattýnýn bu ay sonuna kadar faaliyetlerine baþlamasý ve yeniden petrol akýþýna hazýr hale gelmesi bekleniyor" dedi. Muhammed, yürütülen çalýþmalarýn boru hattýný tam kapasiteye geri getirme operasyonlarýnýn ilk aþamasý olacaðýný söyledi.

2014'TEN BERÝ DEVRE DIÞI

Söz konusu hat, faaliyet gösterdiði dönemde küresel arzýn yüzde 0,5'ini karþýlýyordu. Irak Petrol Bakanlýðý'na baðlý Kuzey Petrol Þirketi'nin yetkilileri, 2014'te DEAÞ saldýrýlarý nedeniyle petrol akýþýnýn durduðu Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattý'nýn (ITP) Irak topraklarýndan geçen kýsýmlarýný kontrol için geçen hafta baþýnda ham petrol pompalanýrken bazý kesimlerde sýzýntý saptandýðýný açýkladý. Yapýlan açýklamada ayný zamanda, Kerkük'ten Selahaddin ve Musul vilayetleri üzerinden Türkiye sýnýrýna kadar uzanan hasarlý bölümleri onarmak için çalýþmalarýn hýzlandýrýldýðý ifade edildi.

ERDOÐAN ZÝYARETÝ ÖNCESÝ DÝKKAT ÇEKEN ADIM

ITP hattýna iliþkin anlaþma 2025'te sona erecek. Faaliyetlerin yeniden baþlatýlmasý, anlaþmayý uzatma görüþmelerinin parçasý olarak ele alýnabilir. Bu geliþmelerin, Ankara ile Baðdat arasýnda yoðun diplomasi trafiði yaþanan dönemde olmasý dikkat çekiyor. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn bu ay Irak'ý ziyaret etmesi bekleniyor.