AVRUPA’NIN ‘hasta adamı’ Yunanistan’da hükümet içerisindeki en büyük yük hiç şüphesiz Maliye Bakanı’nın omuzlarında. Ard arda alınan kemer sıkma önlemlerinin yarattığı vicdani rahatsızlıktan olsa gerek Yunan Maliye Bakanları hastalıktan bir bir dökülüyor. Bakanlar’da ilk rahatsızlık geçen yıl Papandreu hükümeti döneminin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos’da patlak verdi. Tedbirlerin yoğun olarak gündeme alındığı dönemde Venizelos, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Çok geçmeden haziran seçimleri sonrasında Maliye Bakanı olarak atanan Vassilis Rapanos’un ise daha göreve başlamadan üstündeki yük adeta ‘midesine’ oturdu. Yemin etmeden önce mide ağrısıyla hastaneye kaldırılan Raponos’un rahatsızlığının aşırı stres ve yorgunluktan kaynaklandığı bildirildi. Raponos, hastalığının ardından göreve geldikten bir hafta sonra istifa etti. Son olarak ise yeni kemer sıkma paketinin detayları açıklandıktan bir gün sonra Raponos’un istifasının ardından Maliye Bakanı olarak atanan Yannis Stournaras, yorgunluk ve viral enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılarak, tedaviye alındı.
Diğer bakanlar da risk altında
Öte yandan, Yunan halkı ile hükümet arasında yaşanan gerilim sadece maliye bakanlarının fizyolojik dengesini alt üst etmiyor. Kabinede yüksek tansiyon kronik bir hal alırken, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, göreve geldiği ilk günlerde gözünden rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yunan medyasında çıkan haberlerde, Samaras’ın rahatsızlığına aşırı stresin neden olduğu ve kör olma tehlikesinin bulunduğu öne sürüldü. Geçtiğimiz günlerde ise kötü haber Yunanistan Adalet, Şeffaflık ve İnsan Hakları Bakanı Antonis Ruppakiotis’tan geldi. Rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Ruppakiotis’e beyinde kan pıhtılaşması teşhisi konuldu. Ruppakiotis, aynı hastanede ameliyata alındı.
Japonya’dan 5.3 milyar $’lık pakete onay
KÜRESEL mali krizden etkilenen dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya ekonomisini canlandırmak adına yeni teşvik paketini kabul etti. Japon hükümeti, 5.3 milyar dolarlık yeni teşvik paketine onay verdi. Tahmin edilenden 2 kat daha büyük olan paketle ekonominin hareketlendirilmesinin yanı sıra Mart 2011’de tsunami ve depremin vurduğu bölgelerin yeniden imarına hareketlilik kazandırılması hedefleniyor. Gelecek ay da yeni bir paketin açıklanması ve bir trilyon yenlik teşvik paketinin de iç tüketimi canlandırmaya yönelik olması bekleniyor. Öte yandan İspanya ise krizin pençesinde adeta kıvranıyor. İspanya’da işsizlik, hükümetin işten çıkarmaları kolaylaştırması ve ülkenin demokrasiye geçişinden bu yana en ağır kemer sıkma tedbirlerini uygulaması ile birlikte rekor seviyeye çıktı. Ülkede yılın üçüncü çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 25’e çıkarken, işsiz sayısı ise 5.77 milyona yükseldi.