Komþular arasýnda gaz krizi: Kentler karanlýða büründü
ABONE OL

Irak Elektrik Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada, Ýran'dan elektrik üretimi için ithal edilen gaz miktarýnýn Tahran yönetimi tarafýndan günlük 49 milyondan 8 milyon metreküpe düþürüldüðü belirtildi.

Açýklamada, bunun ülkede ciddi elektrik kesintileri riskine neden olduðu ifade edilerek, Ýran Enerji Bakanlýðý ve Baðdat Büyükelçiliði ile temasa geçildiði aktarýldý.

Ýranlý Ýþçiler Haber Ajansý'na (ILNA) açýklama yapan Ýran Ulusal Petrol Þirketi Genel Müdür Yardýmcýsý Mihran Emir Mueyni, Irak'a ihraç edilen gaz miktarýnýn azaltýldýðýný doðruladý.

Irak yönetiminin, Ýran'dan ithal ettiði doðalgaz ve elektrik ücretini ödemediðini ve Ýran'ýn hukuk çerçevesinde ihracat miktarýný düþürdüðünü aktaran Mueyni, "Ýhracatta anlaþma karþýlýklýdýr ve her iki tarafýn da anlaþmanýn hükümlerine uymasý gerekiyor. Þimdi Irak, bu atýlan adýmý eleþtirmemeli çünkü aldýðý gaz ve elektrik ödemelerini zamanýnda yapmadý." dedi.

Irak'ýn doðalgaz ve elektrik ithalatý yaptýðý komþusu Ýran'a yaklaþýk 5 milyar dolar borcu olduðu belirtiliyor. Irak Elektrik Bakanlýðý ise söz konusu borcun ABD'nin Tahran'a uyguladýðý ambargolar nedeniyle ödenemediðini bildirmiþti.