Koza'da 'altın çağ'
ABONE OL

Bünyesinde 11 şirketi barındıran Koza Grubu’nun, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesine geçtikten sonra ekonomiye katkısı katlandı. Koza’nın olağanüstü bir yıl geçirdiğini söyleyen TMSF Başkanı Muhiddin Gülal “Gerek karlılık, ciro, gerekse de vergi ödemelerimizde dikkat çeken artış var” dedi. Koza Altın İşletmeleri’ne ait Kayseri Himmetdede altın madeninde basın toplantısı düzenleyen Gülal “2017 yılında 1 milyar TL ciro yapan Koza şirketlerinin cirosu 2018 yılında yüzde 61 artışla 1.6 milyar TL’ye yükseldi” dedi.

KÂRDA YÜZDE 220 ARTIŞ

Holdingin 2017 yılında 2.34 milyar TL olan nakit bakiyesinin ise 2018 yılında 2.78 milyar çıktığını anlatan Gülal en büyük kârın ise grup bünyesindeki Koza Altın’dan geldiğini açıkladı. Gülal “2017 yılında Koza Altın 531 milyon TL net kar elde etmişken, 2018 yılında yüzde 220’lik artışla 2018’de 1.1 milyar TL kâra ulaşmıştır” diye konuştu. TMSF yönetimindeki 928 şirketin toplam cirolarının ise 31.6 lira olduğunu hatırlatan Gülal “Bu şirketlerde istihdam edilenlerin sayısı da 44 bin. Biz, TMSF kayyumuna devredildiği andan itibaren bu şirketlere artık milli servet gözüyle bakıyoruz. Bu şirketin sahiplerini hukuk kuralları çerçevesinde en ağır şekilde cezalandıracağız; ama şirketleri cezalandıramayız. Bu bakış açısı ile bu şirketlere başkanlık ediyoruz. Devraldığımız günden bu tarafa kadar bu şirketlerimiz aktif olarak yüzde 29 büyüdü” dedi.

SATIŞ DÜŞÜNCESİ YOK

Gülal, Koza’nın satışı ile ilgili bir soru üzerine “İyi bir performansa sahip bir şirketin her zaman alıcısı olur. Ama bunun için önce satıcının bir niyetinin olması gerek. Kısa vadede Koza ile ilgili bir satış düşüncemiz yok. Hukuki sürecin netleşmesini bekliyoruz” dedi. Boydak ve Naksan’da müsadere kararı çıktığını, müsadere kararı bekledikleri gruplardan birinin de Koza olduğunu söyleyen Gülal, “Müsadere kararı hisselerin devlete geçmesi demek. Bir müsadere kararı çıkarsa bir yol haritası çizeriz. Mahkeme hemen hemen 3 yıldır sürüyor ama inşallah son aşamasında gibi tahmin ediyoruz. Yoksa şu andaki hukuki altyapı ile Koza’yı satamayız” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ 10 TON ALTIN’

TMSF Başkanı Gülal, TMSF yönetiminde bulunan Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’ye ait 5 altın madeninden en büyüğünün Himmetdede Altın Madeni olduğunu kaydetti. Gülal, Koza bünyesinde 5 aktif altın madeni olduğunu, bunların Himmetdede’nin yanı sıra İzmir Dikili, Bergama, Eskişehir Sivrihisar ve Gümüşhane Masrak’ta altın tesisleri bulunduğunu anlatan Gülal Gülal, Türkiye’de çıkarılan altının 3’te 1’inin Koza’da çıkarıldığını belirterek “Türkiye’de yılda 27.2 ton altın çıkarılıyor. Bunun 2018 itibarıyla 8.2 tonunu Koza Grubu çıkardı. 2017 yılında yaklaşık 6.3 ton altın çıkaran Koza, 2018 yılında yüzde 28 artışla üretim miktarını 8.2 tona çıkardı. 2019 yılında hedefimiz ise 330 bin ons yani yaklaşık 10 ton altın çıkarmak” dedi.

1 milyon $’lık külçe

Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin Kayseri’deki Himmetdede Altın Maden Sahası, kapılarını basın mensuplarına açtı. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal ve yönetim kurulu üyeleri ile Koza Altın Genel Müdürü Salih Güzel’in de hazır bulunduğu ziyaret sırasında maden sahasında dinamitle patlatma da yapıldı. Altın rezervlerinin havuzda bekletilmenin ardından külçe haline getirilmesine şahit olduğumuz Koza Altın turu sırasında TMSF Başkanı Muhittin Gülal ile birlikte dökümhaneden çıkan ve bugünkü piyasa değeri 1 milyon doları bulan 25 kilogramlık külçe altına dokunma imkanı da bulduk. 

Helalleşmeye en yakın Çukurova

TMSF’nin elinde 20-25 yıllık dosyalar olduğunu, bu dosyaları kapatarak ilerleme kararı aldıklarını söyleyen TMSF Başkanı Gülal, Cavit Çağlar ve Zeytinoğlu Grup olmak üzere iki grupla ‘helalleştiklerini’ belirtti. Gülal “Tamamlamaya çalıştığımız, helalleşmeye yakın olduğumuz dosyalar var” derken Murat Demirel, Erol Aksoy’un ise ‘helalleşme imkanı olmayan dosyalar’ olduğunu belirtti. Gülal, TMSF’nin kurulmasından bu yana 23 milyar dolar tahsilat yaptığını söyledi. Gülal bu dosyalarla ilgili bundan sonra tahsil edilecek çok yüksek tutar kalmadığını ifade ederek, “Belki 500-600 milyon dolar daha tahsilat yaparız diye planlıyoruz, artık son aşamadayız” dedi. Çukurova Grubu’nun borçlarını tamamen kapatmaya yaklaştığını belirten Gülal, “Helalleşmeye en yakın Çukurova. Çukurova’dan bugüne kadar 2.3 milyar dolar tahsilat sağladık” dedi.

Dumankaya’da ilk etap nisanda

Gayrimenkul şirketi Dumankaya’nın Mozaik adlı projesine başladığını ve ilk etabın nisanda, ikinci etabın ise ağustosta bitirileceğini söyleyen Gülal, “Diğerleri ile alakalı da süreç devam ediyor. Son noktadayız, en kısa zamanda anlaşma sağlayacağız” dedi. Dumankaya Grubu ve Fi Yapı Grubu geçen yılın haziran ayında yarım kalan inşaat projelerini bitirmek üzere Alman Drees&Sommer liderliğindeki konsorsiyumla işbirliği anlaşması imzalamıştı.