Kripto varlýk piyasasýnda gözler ''ikincil düzenlemeler''e odaklandý
ABONE OL

AA muhabirinin derlediði bilgiye göre, temmuz ayýnda "Sermaye Piyasasý Kanunu'nda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun" ile Türkiye'de kripto varlýklara yönelik ilk yasal çerçeve oluþturuldu. Bu kanunla kripto varlýk piyasalarýný düzenleme yetkisi yine Sermaye Piyasasý Kuruluna (SPK) verildi.

Yasanýn ardýndan gözler bu kapsamda atýlacak adýmlara odaklanýrken ikincil düzenlemelerle ilgili çalýþmalar "2025 Yýlý Cumhurbaþkanlýðý Yýllýk Programý"nda da yer aldý.

Kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýna yönelik ikincil düzenleme çalýþmasý için 2025 yýlýna iþaret edildi. Ýkincil düzenlemenin yayýmlanmasýnýn ardýndan kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarý nezdinde yerinde inceleme çalýþmalarý yapýlarak yetkilendirme sürecinin de tamamlanmasý hedefleniyor.

- "KRÝPTO VARLIKLARIN ALINIP SATILMASINA DAÝR DETAYLI DÜZENLEMELERE ÝHTÝYAÇ VAR"

Uzmanlar da özellikle borsalardaki lisans ve sosyal medyaya yönelik yatýrým danýþmanlýðý þartlarýna ikincil düzenlemelerde yer verilmesini bekliyor.

Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Burak Gemalmaz, ikincil düzenlemelerde kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn bilgi sistemlerinin denetimi ve kripto varlýk saklama hizmeti verecek þirketlere iliþkin usul ve esaslarýn düzenlenebileceðini söyledi.

Ödemelerde kripto varlýklarýn kullanýmýný kýsýtlayan TCMB Yönetmeliði'nin hala yürürlükte olduðuna dikkati çeken Gemalmaz, "Kripto varlýklarýn asýl amacý ödemelerde eþten eþe ödeme yapmak olduðu halde, bu grubun varlýk amacýný kýsýtlayan yasal düzenlemenin kaldýrýlmasý veya kapsamýnýn daraltýlmasý gerekmektedir. Bu kapsam daralýrsa kripto varlýklarýn kullanýmý artacak ve ülkemize daha çeþitli kripto varlýk yatýrýmlarý, þirketleri gelebilecektir." dedi.

Gemalmaz, yurt dýþýnda yerleþik kripto varlýk platformunun Türkiye'de yerleþik kiþilere hizmet verip vermediðinin belirlenmesinin de düzenlenebilecek alanlar arasýnda olduðunu ifade etti.

Platformlar üzerinden kripto varlýklarýn alýnýp satýlmasýna dair detaylý düzenlemelere ihtiyaç olabileceðini vurgulayan Gemalmaz, þöyle konuþtu:

"Bankalarýn sektöre girmesiyle birlikte saklama hizmetlerine iliþkin belirlemelerin ve özellikle sosyal medyadaki kripto varlýk fenomenlerinin çok sayýda maðduriyete sebebiyet vermesi nedeniyle yatýrým danýþmanlýðý ve portföy yöneticiliðine iliþkin usul ve esaslarýn öncelikle gelmesi faydalý olacaktýr. Bu düzenlemelerin tamamýnýn önümüzdeki birkaç yýl içinde yapýlmasý, gittikçe büyüyen kripto varlýk sektörünün ülkemizde de yer edinmesini saðlayacaktýr."

- "LÝSANS KONUSUNUN AYRINTILARI NETLEÞMEDÝ"

Ankara Barosu Sermaye Piyasasý ve Finans Hukuku Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Avukat Burak Mercan da SPK'nin kripto varlýk hizmet saðlayýcýlara yani kripto varlýk borsalarýna faaliyet bildiriminde bulunmalarý için süre verdiðini bildirdi.

Mercan, bu bildirimlerin borsalar için lisans aldýðý anlamý taþýnmadýðýna iþaret ederek "Henüz kripto varlýk borsalarýnda lisans konusunun ayrýntýlarý netleþmiþ diyemeyiz. Bu sebeple ikincil düzenlemelerin ilk olarak kripto varlýk borsalarýnýn lisans þartlarýna odaklanacaðýný düþünüyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

"Stablecoin" olarak isimlendirilen, deðeri lira gibi bir itibari para birimine sabitlenmiþ, fiyat dalgalanmasýný minimumda tutmak amacýyla tasarlanmýþ varlýklarýn olduðunu hatýrlatan Mercan, bunlara iliþkin ayrýntýlý bir düzenlemenin henüz yapýlmadýðýný dile getirdi.

Mercan, bu konunun ikincil düzenlemelerle ele alýnmasýnýn piyasa istikrarý için önemli olduðunu belirterek, bu baðlamda kripto varlýklarla ilgili yatýrým danýþmanlýðý ve portföy yöneticiliðinin düzenlenmesinin kritik olduðunu anlattý.

Kripto madenciliði üzerine Türkiye'de henüz bir düzenleme bulunmadýðýna dikkati çeken Mercan, bu madenciliðin çevreye zarar vermeyen ancak katý kurallarla yasaklanmayan bir çerçevede oluþmasýnýn Türkiye için faydalý olabileceðini ifade etti.

Mercan, þunlarý kaydetti:

"SPK'nin sektörü yakýndan takip ettiði ve uluslararasý çalýþmalara hakimliði göz önüne alýndýðýnda, 2025'te hýzla ikincil düzenlemelere devam edeceðini bekleyebiliriz. Düzenlemelerin zamanlamasýna dair kesin bir tarih vermek zor olsa da 2025'in kýþ ve bahar aylarýnda birçok ikincil düzenleme görebileceðimizi düþünüyorum."