Kriptoda regülasyon dönemi! TSPB'den rehber hazýrlýðý: Yatýrýmcýlar için daha þeffaf daha güvenilir
ABONE OL

Kripto varlýklara iliþkin yasa kapsamýnda çýkarýlacak ikincil düzenlemelerin, yasanýn yürürlüðe girmesinden itibaren 6 ay içinde devreye alýnacaðýný ve bu sayede kripto piyasalarýnda yerli ve yabancý yatýrýmcýlar için daha güvenli ve þeffaf bir yatýrým ortamýnýn saðlanacaðýný kaydeden Gönençer, kripto kanununun Türkiye'nin uluslararasý kripto piyasalarýndaki konumunu belirlemesi açýsýndan önemli bir rol oynadýðýný anlattý.

Gönençer, bu düzenlemeyle dijital varlýklarla ilgili çalýþmalarýn sürdüðü birçok ülkenin de önüne geçildiðini vurguladý.

Sermaye Piyasasý Kurulunun (SPK) ikincil düzenlemeler üzerinde çalýþtýðýný anýmsatan Gönençer, "Sadece kanunun çýkmýþ olmasý da yeterli deðil, burada sürece iliþkin asýl resmi ortaya koyacak olan ikincil düzenlemeler. Kanun genel bir çerçeve çiziyor ama düzenlemeler iþleyiþi belirleyecek. Ýkincil düzenlemeler için Ocak 2025'i bekliyoruz. Ýkincil düzenlemeler, süreçlerin daha net, þeffaf ve güvenilir bir çerçevede ilerlemesine önemli katkýlar saðlayacak." ifadelerini kullandý.

Gönençer, kanun uyarýnca ve statüde yapýlacak deðiþiklikle tüm kripto varlýk servis saðlayýcýlarýn TSPB'nin üyesi olacaðýný dile getirdi.

"KRÝPTO VARLIK HÝZMET SAÐLAYICILARI ÝÇÝN BÝR ÇALIÞMA KOMÝTESÝ KURDUK"

TSPB olarak kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýndan oluþan bir çalýþma grubu kurulduðuna deðinen Gönençer, þunlarý kaydetti:

"SPK'nin talimatýyla bir çalýþma komitesi kurduk ve düzenli toplantýlar yapýyoruz. SPK, TÜBÝTAK, Mali Suçlarý Araþtýrma Kurulu, Merkezi Kayýt Kuruluþu ile kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn temsilcilerini bir araya getiriyoruz. Görevimiz, ekosistemi bir arada tutarak bilgi, görüþ ve deðerlendirmeleri taraflara aktarmak.

Regülasyon ve inovasyon dengesini saðlamak, sistemin güvenli, saðlýklý, hýzlý, etkin ve yenilikçi bir yapýda iþlemesi için regülatörlerin piyasa ile iþbirliði yapmasýný gerektiriyor. TSPB olarak bu süreçte aktif rol oynayarak, her iki tarafýn da beklenti ve ihtiyaçlarýný dinleyip anlayarak, piyasa temellerinin en doðru þekilde kurulmasý için saðlýklý bir iletiþim platformu sunmaya çalýþýyoruz"

Gönençer, yakýn zamanda çalýþma komitesi ile MASAK'la da bir çalýþtay düzenleyeceklerini söyledi.

"REGÜLASYON SONRASI DÝNAMÝK BÝR DÜNYA BÝZÝ BEKLÝYOR"

Türkiye'nin kripto varlýk iþlemlerinde aktif bir pazar olduðunu ve özellikle genç nüfusun bu alaný yoðun þekilde tercih ettiðini belirten Gönençer, gençlerin teknolojiye yatkýnlýðý ile dijital finansal araçlara olan ilgisinin, Türkiye'yi kripto varlýk piyasasýnda global düzeyde öne çýkan ülkelerden biri haline getirdiðini vurguladý.

Gönençer, kripto alým-satým platformlarýnda 7/24 ve hýzlý þekilde yapýlan iþlemlerin gençleri cezbettiðini anlatarak, þöyle devam etti:

"Genç yatýrýmcýlar hýzlý bir þekilde yaptýklarý iþlemlerden kar elde etmeye çalýþýyorlar fakat burasý riski fazla olan ve spekülatif bir alan. Kripto varlýk ekosistemi için SPK, ilke kararlarýný duyurmaya baþladý. SPK, ikincil düzenlemelerden bazýlarýný ilke kararýyla duyurarak þimdiden piyasayý hazýrlýyor. Ýkincil düzenlemeler sonrasýnda yatýrýmcýyý koruyan pek çok maddenin hayata geçirilmesiyle birlikte bu ekosisteme daha fazla kiþinin ilgi göstereceðini düþünüyorum. Çünkü platformlar lisanslanacak, faaliyetleri sýrasýnda uymalarý gereken pek çok ilke ve esaslar olacak. Daha güvenilir bir ortam oluþacak. Sadece gençler deðil, þirketler de hatta kurumsal yatýrýmcýlar da bu kripto varlýk konusuna ilgi duymaya baþladý. Regülasyon sonrasýnda bence çok daha farklý, dinamik bir dünya bizi bekliyor."

Gönençer, TSPB olarak görevlerinin sadece piyasada çalýþan profesyonellerin deðil, ayný zamanda yatýrýmcýlarýn da eðitimini saðlamak olduðunu söyledi.

TSPB olarak yakýn zamanda teknoloji ve fikri mülkiyet hukuku sertifika programýný düzenleyerek blok zinciri hukuku ve yapay zeka hukuku gibi önemli konularda eðitim verdiklerini hatýrlatan Gönençer, "Dijital Finans, Teknoloji ve Hukuk Sertifika Programýný" baþlatacaklarýný bildirdi.

Gönençer, regülasyonlar tamamlandýktan sonra kripto varlýk alanýna iliþkin konferans ve webinar düzenleme planlarý olduklarýný belirterek, "TSPB bünyesinde finansal teknolojiler ve dijital dönüþüm birimi oluþturuldu. Kripto varlýk dünyasýna iliþkin yatýrýmcý, piyasa ve hatta düzenleyici otoriteler için araþtýrma raporlarý üreteceðiz. Bu raporlarý periyodik olarak yayýnlamayý planlýyoruz. Yatýrýmcýlara, kripto varlýklarýn potansiyel riskleri ve düzenlemelerde yatýrýmcýlarý ilgilendiren hükümler hakkýnda bilgi verecek, yol gösterici mahiyette bir rehbere ihtiyaç olduðunu düþünüyoruz. Bu rehber, ikincil düzenlemeleri takiben gerçekleþtirmeyi planladýðýmýz çalýþmalar arasýnda yer alýyor." ifadelerini kullandý.

  • TSPB
  • Türkiye Sermaye Piyasalarý Birliði
  • kripto