Küresel güçlere karþý ''Türkiye'' kozu! Artan etkimiz kýtalarý aþtý
ABONE OL

Türkiye'nin Afrika'da artan varlýðý Brezilya'da gündem oldu.

Brezilya basýnýn "Mogadiþu'dan Rabat'a: Türkiye'nin Afrika'daki artan etkisi" baþlýklý haberinde Türkiye'nin Fas ile güvenlik baðlarýný güçlendirerek iddialý Afrika stratejisinde bir baþka dönüm noktasýna imza attýðý kaydedildi.

Türkiye'nin Afrika yolculuðunun karþýlýklý büyüme ve ortaklýk vizyonuyla baþladýðýndan bahsedilirken haberde, "Ülke kýtadaki varlýðýný istikrarlý bir þekilde artýrarak büyükelçilikler açtý ve diplomatik iliþkileri geliþtirdi. 2005 yýlýnda 12 büyükelçiliði bulunan Türkiye, 2024 yýlýnda Afrika genelinde 44 diplomatik misyona sahip olacak. Bu diplomatik akýn, çeþitli sektörlerde daha derin baðlantýlar kurulmasýnýn önünü açtý" ifadeleri kullandý.

Etiyopya ile Somali heyetlerinin Ankara'daki görüþmesine atýfta bulunulurken Türkiye'nin Afrika Boynuzu'nda arabulucu ve etkili bir güç olarak konumlandýðý yazýldý.

KÜRESEL GÜÇLERE KARÞI "TÜRKÝYE" KOZU!

Ülke , özellikle Etiyopya ile Somaliland arasýndaki Deniz Mutabakat Muhtýrasý'na katýlýmýyla, Afrika Boynuzu'nda arabulucu ve etkili bir güç olarak konumlanmýþtýr. Türkiye, diplomatik görüþmelere ev sahipliði yaparak barýþ elçisi rolünü güçlendirirken, Somali'deki ekonomik ve askeri giriþimleriyle de önemli bir iz býraktýðýna vurgu yapýldý.

Türkiye'nin Afrika'ya ihracatýnýn son 10 yýlda neredeyse iki katýna çýktýðý belirtildi.

Etiyopya, Gana, Kenya, Nijerya ve Ruanda da dahil olmak üzere birçok Afrika ülkesiyle savunma anlaþmalarýnýn imzalandýðýndan söz edilirken haberde, "Çeþitli Afrika ülkelerine Türk ÝHA'larýnýn tedarik edilmesi bu askeri iþ birliðinin dikkat çekici bir yönü haline geldi. Bu insansýz hava araçlarý, Somali de dahil olmak üzere birçok Afrika ülkesinin cephaneliðine girdi. Bu teknoloji transferinin bölgesel güvenlik dinamikleri ve Türkiye'nin askeri alandaki nüfuzu açýsýndan etkileri bulunmaktadýr." denildi.

Türkiye'nin Afrika'da Batýlý güçlere ve Çin'e alternatif sunan küresel bir oyuncu olarak kendini konumlandýrmayý hedeflediðini dile getiren Brezilya basýný, "Türkiye'nin katýlýmý Afrika ülkeleri için fýrsatlar sunuyor. Türk yatýrýmlarý, teknolojisi ve uzmanlýðý ekonomik büyümeye ve kalkýnmaya katkýda bulunabilir. Afrika ülkeleri, diðer küresel güçlerle iliþkilerini dengelemek için Türkiye ile ortaklýklar kurabilir. Addis Ababa'nýn hareketli pazarlarýndan Dakar limanlarýna kadar Türkiye'nin varlýðý giderek daha fazla hissediliyor. Diplomatik iliþkiler güçlenirken, ticaret geliþirken ve güvenlik iþ birliði derinleþirken, Türkiye ve Afrika ortak tarihlerinde yeni bir sayfa açýyor. Bu büyüyen ortaklýðýn hem Türkiye hem de Afrika kýtasý üzerindeki gerçek etkisini önümüzdeki yýllar gösterecek" ifadelerini kullandý.