Küresel þirketlerden Türkiye'ye yoðun ilgi! Avrupa'da 4. sýraya yükseldik
ABONE OL

Daðlýoðlu, AA muhabirine, denetim ve danýþmanlýk firmasý EY'nin 2023 yýlý için yayýnlayacaðý Avrupa'nýn en çok Uluslararasý Doðrudan Yatýrým (UDY) çeken ülkeleri raporunun öncül sonuçlarýna iliþkin deðerlendirme yaptý.

Buna göre, Avrupa'da Kovid-19 salgýnýndan sonra ilk defa bir önceki seneye göre UDY projelerinde düþüþ yaþandýðýný belirten Daðlýoðlu, bu azalýþýn arkasýnda düþük ekonomik büyüme, yüksek enflasyon, artan enerji fiyatlarý ve jeopolitik risklerin bulunduðunu söyledi. Daðlýoðlu, Avrupa'da geçen yýl bir önceki yýla göre yüzde 4'lük düþüþle 5 bin 694 yatýrým projesinin duyurulduðunu ifade etti. Avrupa'nýn bu proje sayýsýyla Kovid-19 salgýný öncesi 2019 yýlý seviyesinin yüzde 11 ve 2017'deki zirvenin yüzde 14 altýnda kaldýðýný belirten Daðlýoðlu, "Hizmet sektörlerindeki uluslararasý doðrudan yatýrým projeleri önemli ölçüde azalýrken, imalat sektöründeki düþüþ yüzde 1 ile sýnýrlý kaldý." diye konuþtu.

Daðlýoðlu, Fransa'nýn geçen yýl en fazla proje çekmesine raðmen 2022'ye kýyasla yüzde 5'lik düþüþ yaþadýðýný aktararak ikinci sýrada yer alan Birleþik Krallýk'ýn proje sayýsýnýn ise yýllýk yüzde 6 arttýðýný, üçüncü sýradaki Almanya'nýn proje sayýsýnýn yýllýk yüzde 12 azaldýðýný kaydetti.

- "TÜRKÝYE BÝR ÖNCEKÝ YIL 5'ÝNCÝ SIRADA YER ALMIÞTI"

Türkiye'nin salgýn sonrasý dönemde, Avrupa'nýn en çok uluslararasý doðrudan yatýrým çeken ülkeleri arasýndaki istikrarlý yükseliþini geçen yýlda da sürdürdüðünü bildiren Daðlýoðlu, þöyle devam etti:

"Türkiye 2020 yýlýnda Avrupa liginde 7'nci sýrada, 2022 yýlýnda ise 5'inci sýrada yer almýþtý. Ülke, 2023 yýlýnda çektiði 375 uluslararasý doðrudan yatýrým projesi ile ilk 10 ülke arasýnda 4. sýraya yükseldi. Bir önceki yýla nazaran gösterdiði yüzde 17'lik yükseliþle Türkiye, artýþ hýzý bakýmýndan da 2023'te ilk 10 ülke arasýnda 1'inci sýrada yer aldý. Kýta genelinde özellikle imalat projelerinin sayýsýnda toplamda azalma gözlenirken tedarik zincirlerinin yeniden kurgulanmasý ve yakýn ülkelerden tedarik gibi etkenler, Türkiye'nin de aralarýnda bulunduðu sayýlý kýta ülkesinin daha fazla imalat projesi çekmesini saðladý."

- "ULUSLARARASI YATIRIMCILARA ÜST DÜZEY BÝR YATIRIM DENEYÝMÝ SUNMAK ÝÇÝN ÇALIÞIYORUZ"

Daðlýoðlu, Türkiye'nin küresel düzeyde cazip bir yatýrým destinasyonu olduðunun altýný çizmek ve ülkeye gelen uluslararasý yatýrýmcýlara üst düzey yatýrým deneyimi sunmak için çalýþtýklarýný dile getirerek þunlarý kaydetti:

"Türkiye, stratejik konumu ve güçlü yatýrým ortamý ile yatýrýmcýlar için öne çýkan bir destinasyon haline geldi. 2023 yýlýnda çektiðimiz 10,6 milyar dolarlýk uluslararasý doðrudan yatýrým, bu baþarýnýn en somut göstergesi. Avrupa genelinde yavaþlayan yatýrým eðilimlerine raðmen Türkiye, altyapýsýný güçlendirerek ve ekonomisini çeþitlendirerek uluslararasý yatýrýmcýlar için cazip bir merkez haline geldi. Ýspanya'yý geride býrakarak Fransa, Ýngiltere ve Almanya'nýn ardýndan dördüncü sýraya yerleþmiþ olmamýzý önümüzdeki dönem açýsýndan da son derece olumlu buluyoruz."

Son 10 yýla bakýldýðýnda ise Türkiye'nin Orta ve Doðu Avrupa, Orta Doðu ve Kuzey Afrika'yý kapsayan geniþ bir coðrafyada özellikle imalat sektöründeki yatýrýmlarda lider pozisyonunu koruduðunu anlatan Daðlýoðlu, "Bu bölgelerde imalat yatýrýmlarýnýn yüzde 21,7'sini çekerek en fazla imalat yatýrýmý çeken ülke olduk. 2013 yýlýndan bu yana gerçekleþen geniþleme tipi yatýrýmlarýn da yüzde 19,1'ini çekerek en fazla geniþleme yatýrýmý çeken ülke olarak ilk sýrada yer alýyoruz." diye konuþtu.