Liman çýkýþ belgelerine iliþkin esaslar düzenlendi
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðýnca hazýrlanan "Limanlar Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Deðiþiklikle, yönetmeliðin liman çýkýþ belgesine iliþkin hükümleri yeniden düzenlendi.

Buna göre, yolcu gemileri ile kruvaziyer gemiler hariç gezi, spor ve eðlence amaçlý turizm faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kiþilere ait özel ve ticari yatlara, gezi amaçlý teknelere, dalabilir deniz turizmi araçlarýna ve diðer deniz turizmi araçlarýna liman çýkýþ izni, Deniz Turizmi Yönetmeliði hükümleri kapsamýnda seyir izin belgesiyle verilecek. Bu durumda seyir izin belgesi liman çýkýþ belgesi yerine geçecek.

Liman çýkýþ belgesine iliþkin denetimlerde, geminin asgari gemi adamý donatýmýný gösteren yeterliklere uygunluðuna bakýlacak. Denetimlerde, gemi adamý donatýmýnda asgari emniyet belgesi geçerliliði, personel sayýsýnýn saðlanýp saðlanmadýðý ile gemi adamlarýnýn yeterlik ve uzmanlýk belgelerinin geçerliliði kontrol edilecek.

Yolcu gemilerinde yolcu sayýsýnýn, Türk bayraklý gemilerde denize elveriþlilik, yabancý bayraklý gemilerde yolcu gemisi emniyet belgelerine uygunluðu kontrol edilecek. Kapasitesinden fazla yolcu alan geminin seferine izin verilmeyecek.

Yük gemilerinde de yükün, geminin cinsi ve yükleri gösterir belgesiyle uygunluðuna iliþkin denetim Bakanlýk tarafýndan çýkarýlacak yönergeye göre yapýlacak.Gemideki yük miktarýnýn geminin taþýyabileceði azami yük miktarýyla uygunluðu denetlenecek.

Liman çýkýþ iznine iliþkin denetim kapsamýnda gemide bulunmasý zorunlu tüm belgelerin geçerliliði ve uygunluðu Bakanlýk tarafýndan çýkarýlacak yönergeye göre yapýlacak.

Liman baþkanlýðýnca gerekli görülmesi halinde gemi sefere çýkmadan önce ayrýca can kurtarma, yangýndan korunma, yangýn söndürme ve seyir donanýmlarý, kumanya ve yakýtý, yolcu sayýsý, yükünün cinsi, istifi ve yük miktarý denetlenecek ve uygunsuzluk tespit edilen ticaret gemilerinin yola çýkmasýna izin verilmeyecek.

Ticari faaliyette bulunmayan gemilere liman çýkýþ belgesi düzenlenmeyecek.

Liman çýkýþ belgesi, Türk boðazlarý dahil olmak üzere Marmara Denizi'nde hat izni ile sefer yapan gemiler, tarama yetki belgesine sahip dökü ve tarama gemileri ile yað, yakýt ve su tankerleri ile kumanya taþýyan ikmal gemileri, küçük deniz araçlarý, bitiþik limanlarda sefer yapan gemiler ve balýkçý gemileri için 60 gün süreli düzenlenecek.

Yeni inþa gemilerden donatýmýn tamamlanmasý ya da seyir tecrübesi amacýyla liman idari sýnýrýný aþarak sefer yapacak gemiler, yazýlý izin belgesiyle sefere çýkacak. Bu gemilerden liman çýkýþ belgesi istenmeyecek.

Hidrokarbon kaynaðý arama ve üretim faaliyetlerinde kullanýlan gemilerin veya bu gemilere destek saðlayan boru döþeme gemilerinin, açýk deniz faaliyetleri destek gemilerinin veya römorkörlerin sadece bu faaliyetleri kapsamýnda en uygun liman sahalarý kullanýlarak yapýlan seferleri bitiþik liman seferi sayýlacak.

- KIYI TESÝSLERÝNÝN YAKLAÞIM KANALLARINDA SU ÜRÜNLERÝ AVCILIÐINA ÝZÝN VERÝLEBÝLECEK

Liman tesislerine veya yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaþtýrma ünitesine (FSRU) yanaþmýþ LNG gemileri için emniyet tedbiri olarak gemi operasyonu süresince asgari 60 ton çekme gücüne sahip römorkör alýnmasý ve gemi üzerinde kýlavuz kaptan bulundurulmasý zorunlu olacak. Ýdare veya liman baþkanlýðý hava ve deniz koþullarý ile seyir emniyetini de göz önünde bulundurarak emniyet tedbiri olarak hazýrda bekleyen römorkör sayýsý ve çeki gücünü artýrabilecek.

Kýyý tesislerinin yaklaþým kanallarýnda, demirleme sahalarýnýn yoðunluðu, meteorolojik þartlar ve seyir, can, mal ve çevre emniyeti gibi hususlar göz önünde bulundurularak dönemsel su ürünleri avcýlýðý yapýlmasýna izin verilebilecek.

  • Liman
  • çýkýþ belgeleri
  • düzenleme