Lokanta ve kafelerde yeni dönem! Artýk giriþ kapýsý önünde yer alacak
ABONE OL

AA muhabirinin yaptýðý derlemeye göre, Bakanlýðýn, Fiyat Etiketi Yönetmeliði'nde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik'i, 19 Aralýk 2023'te Resmi Gazete'de yayýmlanmýþ ve iþletmelere 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçiþ süreci tanýnmýþtý.

Yönetmeliðe göre, tarife ve fiyat listelerine iliþkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduðu iþ yerinde, ayrýca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iþ yerinin giriþ kapýsýnýn önüne ve hizmet sunulan masalarýn üstüne, tüketiciler tarafýndan kolaylýkla görülebilir ve okunabilir þekilde asýlacak, takýlacak veya konulacak.

Yiyecek ve içecek hizmeti veren iþletmeler, düzenleme doðrultusunda fiyat listelerini kapýlarýnýn önüne koymaya baþladý. Kimi iþletmeler de fiyat listelerini restoran ve kafelerin camýna asarak düzenlemeye uyum saðladý.

Ýþletmeci ve müþteriler, yeni yönetmenliðe iliþkin AA muhabirine deðerlendirmede bulundu ve düzenlemeden duyduklarý memnuniyeti dile getirdi.

Ýþletmeci Osman Çetin, düzenlemenin hem müþteri hem de iþletme sahipleri için faydalý olduðunu belirterek, "Bazý restoranlar menülere dahi fiyat etiketi yapýþtýrmýyor. Bu da müþteri açýsýndan tedirginlik oluþturuyor. Ancak yeni düzenleme bu tedirginliði ortadan kaldýrarak fýrsatçýlýðýn önüne geçmiþ oluyor." diye konuþtu.

Ýþletmeci Ýlker Candarlý da söz konusu yönetmelikle müþterilerin, faydalanacaðý ürüne ödeyeceði bedeli artýk net olarak bileceðine iþaret ederek, bunun da hem müþteri hem de iþletmeci için faydalý olacaðýný söyledi.

-"ARTIK MÜÞTERÝLER ALACAÐI ÜRÜNÜN FÝYATINI DAHA NET BÝR ÞEKÝLDE BÝLÝYOR"

Müþteri Mehmet Tozlu ise uygulamanýn müþteriler açýsýndan önemine dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:

"Artýk müþteriler alacaðý ürünün fiyatýný daha net þekilde biliyor olacak. Bu düzenleme, öðrenciler ve turistler için de önem taþýyor. Özellikle turizm kentlerinde bu uygulamanýn sýký þekilde takibinin yapýlmasý gerekiyor. Turistlik bölgelerde menü fiyatlarýnýn olmamasý nedeniyle yüksek bedelli hesaplar gelebiliyor. Bu düzenlemeyi çok doðru ve yerinde buluyorum."