Londra çýkarmasý sonuç verdi! Türkiye'ye 7 milyar dolarlýk talep
ABONE OL
Türkiye Varlýk Fonu'nun (TVF) 14-16 Ekim'de Londra'da yatýrýmcýlarla gerçekleþtirdiði görüþmelerin ardýndan 5 yýl 3 ay vadeli, yüzde 6,95 getiri oranlý 750 milyon dolar tutarýndaki sukuk ihracýna rekor talep geldiði bildirildi.

TVF'den alýnan bilgiye göre, Varlýk Fonu'nun uluslararasý sukuk yatýrýmcýlarýyla ilk defa bir araya geldiði bu iþlemle Hazine ve katýlým bankalarýnýn dýþýnda bir Türk kuruluþu, ilk kez uluslararasý sukuk piyasalarýna adým atmýþ oldu.

TÜRKÝYE'YE 7 MÝLYAR DOLARLIK TALEP

Fon, Ýstanbul Finans Merkezi projesi için fonlama portföyünü çeþitlendirmek adýna 750 milyon dolar tutarýnda, 5 yýl 3 ay vadeli sukukun nitelikli yatýrýmcýlara satýþýyla ilgili 14-16 Ekim'de Londra'da yatýrýmcýlarla yaptýðý yatýrým turunun ardýndan talep toplama sürecinde büyük bir ilgi ile karþýlandý.

TVF'nin baþarýlý bir þekilde tamamladýðý sukuk ihracýna 7 milyar dolara yakýn talep geldi.

Yatýrýmcýlardan gelen 14 kata yakýn bu talep çarpaný, sukuk ihraç tarihinde bir rekor olarak kayýtlara girdi. Piyasa muadillerine göre oldukça baþarýlý bir þekilde tamamlanan sukuk ihracýnda getiri oraný ise yüzde 6,95 olarak gerçekleþti.

TVF'nin bu yýlýn þubat ayýnda arz tutarýnýn 14 katý üzerinde yatýrýmcý talebinin oluþtuðu Eurobond iþleminin ardýndan, sukuk iþleminde yine 14 kat seviyesine yakýn bir talep çarpanýna ulaþýlma baþarýsý yatýrýmcýlar nezdinde TVF'ye olan güveni perçinlemiþ oldu.

Küresel piyasalarda risk algýsýnýn karýþýk seyrettiði bu dönemde alýnan bu baþarýlý sonucun, yatýrýmcýlarýn Türkiye ekonomisine ve ekonomi politikalarýna duyduðu güveni bir kez daha teyit eden önemli bir gösterge olduðu belirtildi.

Sukuk iþlemini Emirates NBD Capital, J. P. Morgan ve Standard Chartered bankalarý koordine etti.

- EN FAZLA FÝYAT (IPT) DÜÞÜMÜ GERÇEKLEÞEN 2. ÝÞLEM OLDU

750 milyon dolarlýk sukuk ihracý 2024 yýlýnda Türkiye'de yerleþik kuruluþlar içerisinden ihraç edilen tahvil ve sukuk ihraçlarýndan, en fazla fiyat (IPT) düþümü gerçekleþen 2. iþlem oldu. En fazla fiyat (IPT) düþümü yine TVF'nin þubat ayýnda ihraç ettiði Eurobond iþleminde gerçekleþmiþti.

Ýþlemde anlaþýlan nihai fiyat ise TVF Eurobond'unun güncel eþlenik fiyatýna kýyasla 17,5 baz puan TVF lehine yüzde 6,95 seviyesinde oldu.

TVF, eylül ayýnda Dubai ve Abu Dabi'de gerçekleþtirdiði yatýrýmcý görüþmelerinde Orta Doðu ve Körfez bölgesindeki önemli yatýrýmcýlarla bir araya gelerek TVF'yi ve stratejilerini anlatma imkaný bulmuþ ve yatýrýmcýlardan büyük ilgi görmüþtü.

Ayný yýl içerisinde ikinci kez oldukça baþarýlý bir ihraç süreci sonunda elde edilen bu finansman, TVF'nin finansal piyasalarda iyileþme ve derinleþmeyi desteklemek hedefi doðrultusunda, Ýstanbul Finans Merkezi'ne katma deðer kazandýracak yatýrýmlar için kullanýlacak.

Ýstanbul Finans Merkezi; dünyanýn önde gelen finans kuruluþlarý ve þirketlerini, Ýstanbul'da bir araya getirerek çok boyutlu finansal hizmetler, uluslararasý ticaret ve enerji ekosistemi oluþtururken, bu ekosistemin yaratacaðý katma deðerle önce bölgesel, ardýndan küresel bir finans merkezi olmayý hedefliyor.

  • Türkiye Varlýk Fonu
  • Sukuk ihracý
  • talep