Anadolu Ajansýnýn (AA), iklim krizi ve çevre konularýndaki farkýndalýðý artýrma hedefiyle düzenlediði Çevre Forumu, "Çevre ve iklim krizlerinin anlatýsýný yeniden þekillendirmek" ana temasýyla Ýstanbul'da devam ediyor.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ve Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun'un video mesajlarýyla açýlan AA Çevre Forumu'nda AA Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vinton ve Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi Ýcra Direktör Yardýmcýsý Ovais Sarmad da katýlýmcýlara hitap etti.
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vinton, yaptýðý konuþmada, AA Çevre Forumu'na Türkiye'nin üst düzey yetkililerinin katýlýmýnýn, "ulusal düzeyde iklim deðiþikliði konusunda etkili eylem için hayati önem taþýdýðýný" söyledi.
Vinton, bununla ilgili "Türkiye, iklim eyleminde olumlu deðiþim için küresel lider olarak katký sunma potansiyeline sahip." dedi.
Ýklim konusunu bir korku filmi senaryosu tarzýnda ele almaktan acilen uzaklaþmak gerektiðini ifade eden Vinton, medyayý iklim deðiþikliðini korku yayacak þekilde deðil, çözüm yolu sunarak ele almaya çaðýrdý.
Vinton, insanlarý gezegeni koruma hedefine doðru motive etmenin zorluklarýna dikkati çekerek, topluluðun "bir tehdit yaratmadan nasýl harekete geçileceði ve farkýndalýðýn nasýl artýrýlacaðý" ile boðuþtuðunu söyledi.
Fosil yakýtlarýn yenilenebilir kaynaklarla deðiþtirilmesini öneren Vinton, hükümetlerin her düzeyinde paniðe kapýlmadan iklim eylemine iliþkin bütüncül bir yaklaþým benimsenmesi gerektiðini belirtti.
Vinton, doðaya saygý duymak gerektiðinin altýný çizerek, dünyanýn iklim deðiþikliðini en aza indirmek için harekete geçilmesi gereken bir aþamada olduðunu kaydetti.
Mevcut durumu "Korkutucu bir þeye doðru ilerliyoruz." diye tanýmlayan Vinton, herkese "doðaya karþý intihara meyilli bir savaþýn" varlýðýna iliþkin uyarýda bulundu.
Vinton, hükümetlere tarihin doðru tarafýnda durma çaðrýsýnda bulunarak, medya anlatýsýnýn bu konuda çok önemli bir rol oynadýðýný söyledi.
Ýklim deðiþikliði eyleminin Türkiye için "belirleyici bir an" olduðunu kaydeden Vinton, BM ve UNDP'nin Türkiye ile iþ birliðinin altýný çizdi. Vinton, Türkiye'nin Paris Ýklim Anlaþmasý'na taraf olmasýný "büyük ve vizyoner" bir karar olarak nitelendirdi. Türkiye'nin yeþil devrimde lider olma hedefine dikkati çeken Vinton, "Bu, çok çok önemli bir adým." diye konuþtu.
Vinton, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile Türkiye'deki diðer kurumlarla yakýn temasta bulunan UNDP'nin Türkiye'de iklim deðiþikliði eylemine iliþkin uzun vadeli stratejik eylem planlarýnýn hazýrlanmasýna destek olduðunu belirterek, ülkede güneþ enerjisi ve rüzgara dayalý elektriðin kullanýlmasýný önerdi.
Ýklim deðiþikliði eyleminde teknolojinin oynadýðý role dikkati çeken Vinton, karþý karþýya kalýnan zorluklardan birinin de kaynak eksikliði olduðunu söyledi. Vinton, ormanda, köyde yaþayan her ailenin çatýsýna bir güneþ paneli koymasýný ve enerji üretmesini saðlayacak finansman mekanizmasýnýn oluþturulmasý gerektiðinin altýný çizdi.
Vinton, insanlarýn "Deðiþim ne kadar radikal olursa o kadar pahalý olur" varsayýmýna eðilimli olduklarýný ancak iklim eylemine yatýrým yapmanýn hem çevresel hem de ekonomik açýdan mantýklý olduðunu, çözüme odaklanýlmasý gerektiðini anlattý.
- "ZENGÝN YA DA FAKÝR OLALIM, ÝKLÝM DEÐÝÞÝKLÝÐÝ BÝZÝ ELE GEÇÝRÝYOR"
BM Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi Ýcra Direktör Yardýmcýsý Sarmad da iklim deðiþikliði eylemiyle ilgili "neyle karþý karþýya olunduðunu ve neler yapýlabileceðini" anlamanýn önemli olduðunu söyledi.
Pakistan'da meydana gelen sel felaketinin neden olduðu yerinden edilmelere atýfta bulunan Sarmad, "Zengin ya da fakir olalým, iklim deðiþikliði bizi ele geçiriyor." dedi.
Sarmad, böyle olaylarýn arttýðýna iþaret ederek, buna karþýn medyada ise "kader ve kasvet yorgunluðu" olduðunun altýný çizdi.
AA Çevre Forumu'na övgüde bulunan Sarmad, etkinliðin önemli olduðunu ve alýþkanlýklarýn deðiþtirilmesi gerektiðini vurguladý.
Sarmad, bilim insanlarýnýn "iklim deðiþikliðinin neden olduðunu ve deðiþiklikleri önlemek için neler yapýlabileceðini" öðrenmek amacýyla Hükümetlerarasý Ýklim Deðiþikliði Paneli Raporu üzerinde çalýþtýklarýný söyledi.
- "HEPÝMÝZÝN KENDÝ YÖNTEMLERÝMÝZLE HAREKE GEÇMESÝ GEREKÝYOR"
Ýklim deðiþikliðinin etkisini tersine çevirmek için hala zamanýn olduðunu kaydeden Sarmad, sera gazý emisyonlarýnýn azaltýlmasý çaðrýsýnda bulundu.
Sarmad, bunun nasýl yapýlmasý gerektiðinin çok açýk olduðunu belirterek, "Bu, hükümetlerin her birine, sivil topluma düþüyor. Hepimizin kendi yöntemlerimizle hareke geçmesi gerekiyor." þeklinde konuþtu.
Verimliliði artýrma ve yenilenebilir kaynaklara yatýrým yapmanýn önemine iþaret eden Sarmad, yolcu taþýmacýlýðýnýn iyileþtirilmesi ve elektrikli araçlar için altyapýnýn artýrýlmasý çaðrýsýnda bulundu.
Sarmad, "Dönüþümcü düzenlemelere yapýlan yatýrým, istihdam ve daha güçlü, daha dayanýklý ekonomiler yaratýyor." dedi.
- AA GÝBÝ HABER AJANSLARININ ROLÜ "SON DERECE ÖNEMLÝ"
Þirketleri çevre dostu yaklaþýmlarý benimsemeye çaðýran BM yetkilisi, AA gibi haber ajanslarýnýn rolünün "son derece önemli" olduðunu ve Türkiye'nin, "halklarýn neler yapabileceðine dair harika bir örnek" olduðunu ifade etti.
Sarmad, Türkiye'nin 2021'de Paris Anlaþmasý'ný onaylamasýndan bu yana hükümetin 2053'e kadar karbon nötrlük konusunda bir dizi politika açýkladýðýný kaydetti.
Ýklim deðiþikliði eylemiyle ilgili planlama ve olumlu anlatýyý vurgulayan Sarmad, "çok fazla çözüm ve yenilik" bulunduðunu ve BM'nin ana rolünün "taraflarýn veya müzakerelerin yönetimini ve esas olarak Paris Anlaþmasý kararlarýnýn uygulanmasýný desteklemek" olduðunu söyledi.
Sarmad, kamu yayýncýlarý aracýlýðýyla ulusal düzeyde "anlatýyý yeniden þekillendirme" ve iklim deðiþikliði konusunda insanlarý eðitme konusuna deðinerek, AA'nýn baþlattýðý giriþimi desteklediðini ifade etti.