Dönmez, çevrim içi düzenlenen Türk Dili Konuþan Ülkeler Ýþbirliði Konseyi (Türk Konseyi) Enerji Bakanlarý toplantýsýnda deðerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgýný döneminde hýzlý ve etkili önlemler aldýðýna deðinen Dönmez, enerji arz güvenliðinin oldukça kritik olduðunu ifade etti.
Dönmez, 2020'de ulaþýlan toplam 96 gigavat kurulu gücün yüzde 52'sinin yenilenebilir kaynaklardan oluþtuðunu ve elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklarýn payýnýn yüzde 42'yi aþtýðýný kaydetti.
Gelecek ay bir gigavatlýk yeni güneþ enerjisi ihalesinin yapýlacaðýný açýklayan Dönmez, "Küresel enerji yatýrýmlarý azalýrken Türkiye'de geçtiðimiz yýl Avrupa ve Orta Doðu'daki ilk ve tek 'Entegre Güneþ Paneli Ýmalat Fabrikasý'nýn açýlýþýný yaptýk. Benzer þekilde rüzgar ekipmanlarýnýn imalatýna yönelik fabrikanýn da kurulumu tamamlanmýþ olup çok yakýnda üretime baþlayacaktýr. Böylelikle, hem enerji arz güvenliðine hem de yerel istihdama ve teknolojik altyapýya katký yapmýþ oluyoruz." ifadelerini kullandý.
Dönmez, enerji arz güvenliði çerçevesinde uzun vadeli, dengeli ve rasyonel planlamalar yapýldýðýný vurgulayarak, Türkiye olarak elektrik üretiminde hidroelektrik, doðal gaz ve yerli kömür gibi kaynaklarýn yaný sýra güneþ, rüzgar ve jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklarla çeþitlendirme yapýldýðýný ve 2023'te nükleer enerjinin de bu kaynaklara ekleneceðini belirtti.
Türkiye'nin doðal gaz depolama kapasitesinin 4,5 milyar metreküp olduðunu hatýrlatan Dönmez, 2023'te bunun 11 milyar metreküpe ulaþacaðýný ifade etti.
"Ülkemizin artan kabiliyetleriyle birlikte iþ birliði olanaklarýný da çeþitlendirmeye devam ediyoruz. Bu anlayýþla, Azerbaycanlý dostlarýmýz ile birlikte Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE), Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Trans Anadolu Boru Hattý Projesi (TANAP) gibi hem bölge ülkelerinin hem Avrupa'nýn enerji güvenliðine katký saðlayan büyük altyapý projelerini baþarýyla hayata geçirdik. Özbekistan'da, bakanlýðýmýza baðlý Maden, Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü (MTA) aracýlýðýyla gerçekleþtirdiðimiz maden arama faaliyetlerinin bunun önemli bir örneðini oluþturduðunu söyleyebilirim. Buradaki faaliyetlerimizde, Özbek dostlarýmýzýn en yüksek faydayý saðlamasý birinci önceliðimizdir.
Atýlan somut adýmlar kadar, iþ birliði niyetlerini de önemsiyoruz. Bu baðlamda, madencilik alanýnda geliþtireceðimiz iþ birliðinin çerçevesini oluþturmak üzere Kýrgýzistan ile bir anlaþma imzalama hazýrlýðýndayýz. Bu mutabakat zaptýnýn, madencilik faaliyetlerinde atacaðýmýz adýmlarýn yol haritasýný belirleyeceðine inanýyorum. Ayrýca, Kazakistan ile de enerji ve doðal kaynaklar alanýnda iþ birliðimizin geliþtirilmesine yönelik ortak çabalarýmýz var."