Maðduriyetler ortadan kalktý! Yasayla Türkiye ''güvenli limana'' dönüþtü
ABONE OL

Kripto varlýklara yönelik düzenlemeleri kapsayan "Sermaye Piyasasý Kanununda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun" önceki gün Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.

Yürürlüðü giren kanun ve bundan sonraki süreçle ilgili AA muhabirine deðerlendirmelerde bulunan Avukat Büþra Altunay, bu kanunla ilgili 3 yýldýr çalýþmalar yaparak çeþitli raporlar hazýrladýklarýný anlatarak, bu çalýþmalar sýrasýnda yasaklama ve engellemenin deðil bu iþin teknolojisini destekleyip kontrol altýna almanýn öneminin anlaþýldýðýna vurgu yaptý.

Kanun koyucunun da bunu gördüðünü aktaran Altunay, "Ekosistemin tamamýyla yapýlan uzun görüþmeler sonucunda, bizlerin de sunduðu raporlarla son taslak, kanun metni olarak geçen ve Resmi Gazete'de yayýnlanan metin halini aldý." dedi.

Altunay, bu kanunun dinamikleri gereði masa baþýnda hazýrlanacak bir kanun olmadýðýný belirterek, iþin içinde olan kiþilerin yorumlarýnýn çok önemli olduðunu ve bunlarýn da dikkati alýndýðýný söyledi.

- "GLOBALDEN TÜRKÝYE'YE BAKTIÐIMIZDA ÝLERÝ DÜZEY BÝR DÜZENLEMEMÝZ VAR"

Türkiye'nin teknolojisiyle yazýlýmýyla ve kripto ekosistemiyle çok güçlü bir ülke olduðunu anlatan Altunay, "Buna yakýþan bir düzenleme olmasý gerekiyordu ve gerçekten bu þekilde oldu. Dünyadan, globalden Türkiye'ye baktýðýmýzda bugün ileri düzey bir düzenlememiz var." deðerlendirmesinde bulundu.

Altunay, önceden herhangi bir düzenleme bulunmayan bu alanda çok büyük bir bütçenin olduðuna dikkati çekti.

Bunun teknolojiyle doðrudan baðlantýlý bir durum olduðunu ve teknolojinin geliþtirilmesi gerektiðini belirten Altunay, þunlarý kaydetti:

"Teknolojiyi kýsýtlayamayýz, o zaten ilerleyecek. Biz o teknolojiyi destekleyebiliriz. Bugün kanunun mevcut haliyle baktýðýmýz zaman TÜBÝTAK'ýn rolünün çok önemli olduðunu görüyoruz. En çok konuþulan baþlýk kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn gelirlerinin yüzde 1'inin TÜBÝTAK'a aktarýlmasý þeklinde olmasýna karþýn, biz TÜBÝTAK'ýn asýl olarak teknoloji denetmeni boyutuyla çok önemli bir pozisyonu üstlendiðini, hem yetki hem sorumluluk yönüyle ciddi bir sorumluluk üstlendiðini ve ciddi bir þekilde yetkilendirildiðini görüyoruz. Bu kesinlikle isabetlidir. Çünkü saklama hizmetleri önemli bir konu. Saklama hizmetlerine iliþkin ve diðer teknolojinin denetimi konusunda yetkilendirilmiþ olmasý, iþlem ve ticaret yapan herkese güvenli bir limanda yürümek gibi bir þey saðlayacak."

- BUNDAN SONRA NELER OLACAK?

Avukat Büþra Altunay, "kanunla artýk hýzlý þekilde kripto varlýk alým satým platformu kurulmasýnýn çok mümkün olmayacaðýna" iþaret ederek, þöyle konuþtu:

"Birçok maðduriyeti de artýk görmeyeceðiz. Çünkü teknolojinin denetlendiði ve lisans alým süreçlerinin, izin süreçlerinin SPK tarafýndan yapýldýðý bir sürece girdik. Halihazýrda bir sürü faaliyet, iþlem var, geçiþ hükümleri ne olacak? Geçiþ hükümleri bunlara yönelik oldu. Þimdi yurt dýþýnda yerleþik kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn Türkiye'de 3 ay içerisinde bütün iþlemleri sonlandýrmasý gerekiyor. Yurt dýþýnda yerleþik þirketlerin Türkiye'de faaliyet göstermek istemesi halinde þirket kuruluþu yapmasý ve Türkiye'deki gereklilikleri saðlayarak müþterilerine hizmet vermeye devam etmesi mümkün olacaktýr."

Bunun kiþi güvenliðini saðlayacaðýný ifade eden Altunay, "Bundan sonra 2 tane daha hüküm var. Mevcut durumda kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn 3 ay içerisinde eðer tasfiye sürecine gideceklerse mevcut düzenlemeler var. Ýkincil düzenlemeler bekleniyor. Bir izin süreçleri, lisans süreçleri olacak, lisans süreçlerinin ayrýntýlarýnýn ne þekilde olacaðý SPK tarafýndan ikincil düzenlemeler ile belirlenecek."

Kanunla kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýna yönelik denetimlerin artacaðýný dile getiren Altunay, hizmet saðlayýcýlarýnýn ortaklýk yapýsýndan pay devirlerine kadar bütün usul ve esaslarýnýn kanunla belirlendiðini söyledi.

Altunay, buna uyamayacak, bu süreçleri kaldýramayacak olan kripto varlýk hizmet saðlayýcýlarýnýn 3 ay içerisinde bunu SPK'ya bildirme zorunluluðunun bulunduðunu anlatarak, devam etmek isteyenlerin de 1 ay içerisinde bunu SPK'ya bildirim zorunluluðu olduðunu dile getirdi.

Bu bildirimin ardýndan lisans süreçlerinin hemen baþlamayacaðýný çünkü 6 aylýk süre içerisinde SPK'dan ikincil düzenlemelerin beklenildiðini belirterek, ikincil düzenlemelerde ayrýntýlarýn ve usulün ne olacaðýnýn, hangi þartlarýn yerine getirilmesi gerektiðine dair konularýn belirleneceðini kaydetti.

Avukat Büþra Altunay, Türkiye'nin bu alanda gerçekten öncü ülke olacaðýný dile getirerek, "Teknolojik olarak çok güçlüyüz. Globalden bakýþta da güçlüyüz. Kanunla artýk güvenli bir limanýz. Gri listeden çýktýk ve bu, ciddi bir ekosistemin, ciddi bir ekonominin Türkiye üzerinde hakim olacaðýný gösteriyor. Bunu bir fýrsata çevirmeliyiz. TÜBÝTAK aktivitesi çok verimli. SPK'nýn üstlendiði görev þu an çok hayati önem taþýyor. Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) sorumluluklarýnýn olduðu yasa tasarýsýnýn güzel geliþmelerin kapýsýný açtýðýna inanýyoruz." diye konuþtu.