Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Þirketi kuruluyor
ABONE OL

Kanuna göre, Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine tabi, baþlangýç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Þirketi kurulacak. MKE AÞ'nin yönetimi, denetimi, görev, yetki ve sorumluluklarý düzenlenecek. Þirketin ilgili olduðu bakanlýk, Milli Savunma Bakanlýðý olacak.

MKE AÞ, faaliyetlerini sermayesinin tamamý Hazine'de olacak þekilde sürdürecek.

MKE AÞ, milli güvenlik hedefleri doðrultusunda askeri ve sivil amaçlý; her çeþit silah, mühimmat, patlayýcý ve kimyasal madde, petrokimya ve diðer kimyevi ürünleri, makine, teçhizat, malzeme, ham madde, araç gereç, cihaz, sistem ve platformlarý yurt içi ve yurt dýþýnda üretme veya ürettirme, pazarlama ve ticaretini yapma, temsilcilik faaliyetlerinde bulunma, araþtýrma-geliþtirme, ürün geliþtirme ve mühendislik faaliyetleri, modernizasyon, tasarým, test, montaj, entegrasyon ve satýþ sonrasý hizmeti yapma veya yaptýrma, jenerik ve yenilikçi teknolojilerin yerli ve milli olarak geliþtirilmesine iliþkin tematik araþtýrma merkezi/laboratuvarý, özel endüstri bölgesi veya eðitim kurumlarý kurma; her türlü kurum, kuruluþ ve tüketiciye yönelik olarak proje mühendisliði, danýþmanlýk, teknoloji transferi, eðitim hizmetleri ile enerji, geri dönüþüm, taahhüt iþleri yapma lojistik destek saðlama, mühimmat ayýrma ve ayýklama faaliyetlerinde ve esas sözleþmesinde belirlenen diðer faaliyetlerde bulunabilecek.

Þirket, yüklendiði taahhütleri daha etkin þekilde yerine getirmek için ayný þekilde geri vermek veya gerçeðe uygun deðerini ödemek þartýyla Milli Savunma Bakanlýðý envanterinde bulunan ham madde, malzeme, araç gereç, cihaz, teçhizat, yedek parça, sistem, alt sistem ve benzerlerini kullanabilecek. Milli Savunma Bakanlýðý envanterinde bulunan bina, fabrika, imalathane, atölye, iþ yeri ve benzeri taþýnmazlar, arazi, platform, silah, mühimmat, ekipman, sistem ve alt sistemler ile altyapý ve test merkezleri Milli Savunma Bakaný onayýyla bedelsiz kullanýlabilecek.

MKE AÞ, yurt içi ve dýþýnda þirket kurma, kurulmuþ þirketleri satýn alma, bu þirketlere iþtirak etme veya bu þirketleri iþletme, gerektiðinde yurt içi ve dýþýnda þube/temsilcilik açma, milli güvenlik ve ulusal kalkýnma içeren yatýrým projeleri için Cumhurbaþkaný Kararý ile kamulaþtýrma yapma yetkisine sahip olacak. Yurt dýþýnda þirket kurma, kurulmuþ þirketleri satýn alma ve bu þirketlere iþtirak etme Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn görüþü alýnarak genel kurul kararý ile gerçekleþtirilecek.

MKE AÞ hizmetlerinin gerektirdiði görevler, Ýþ Kanunu'na tabi personel eliyle yürütülecek. Þirket, faaliyet alanýyla ilgili konularda geçici veya sürekli olarak yerli ve yabancý uyruklu personel istihdam edebilecek.

MKE AÞ, hisseleri ve baðlý ortaklýklarý; satýþ, kiralama, iþletme hakkýnýn devri veya sair tasarruflar yoluyla yerli veya yabancý özel hukuk gerçek ve tüzel kiþilerine devre konu edilemeyecek.

MKE AÞ ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasý MKE AÞ'ye ait olan iþtirakler, Özelleþtirme Uygulamalarý Hakkýnda Kanun hükümlerine tabi olmayacak.

MKE AÞ'nin faaliyet alaný kapsamýnda ithal edeceði mal ve hizmetler, gümrük vergisinden muaf tutulacak

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda istihdam edilen Ýþ Kanunu'na tabi personel ile 399 sayýlý Kanun Hükmünde Kararname'nin eki (I) ve (II) sayýlý cetvele tabi personel, mevcut statüleri ve unvanlarýna iliþkin sosyal ve özlük haklarýyla MKE AÞ'de istihdam edilmeye devam edilecek.