MB enflasyon tahminini yükseltti Karahan: Yukarý yönlü güncelledik
ABONE OL

Karahan, Merkez Bankasý Ýdare Merkezi'nde yýlýn 4. "Enflasyon Raporu"nun tanýtýmý amacýyla bilgilendirme toplantýsý düzenledi.

Dýþ talebe iliþkin varsayýmlarý koruduklarýnýn altýný çizen Karahan, "Ham petrol fiyatý varsayýmýmýzý, gerçekleþme kaynaklý olarak, 2024 ve 2025 yýlý için aþaðý çektik. Gýda fiyatlarý varsayýmýmýzý ise iþlenmemiþ gýda enflasyonu kaynaklý olarak yukarý yönlü güncelledik." ifadelerini kullandý.

Karahan, enflasyon görünümünde belirgin ve kalýcý bir iyileþme saðlanana kadar para politikasýndaki sýký duruþun sürdürüleceðini ve ekonomi politikalarýndaki eþ güdümün de artarak devam edeceðini orta vadeli tahminlere yansýttýklarýna iþaret ederek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Bu çerçevede, 2024 ve 2025 yýl sonu enflasyon tahminlerimizi sýrasýyla yüzde 44 ve yüzde 21 olarak yukarý yönlü güncelledik. Enflasyonun, 2026 yýl sonunda yüzde 12'ye gerileyeceðini öngörüyoruz. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5'te istikrar kazanmasýný hedefliyoruz. Tahmin aralýklarýnýn alt ve üst noktalarý da 2024 yýlý için yüzde 42 ve 46, 2025 yýlý için yüzde 16 ve 26, 2026 yýlý için ise yüzde 6 ve 18'e tekabül etmektedir."

Son dönemde yüksek seyreden gýda fiyatlarýnýn 2024 yýl sonu tahminin güncellenmesine 1,6 puan etki ettiðine dikkati çeken Karahan, þunlarý kaydetti:

"Türk lirasý cinsi ithalat fiyatlarý ve talep koþullarýnýn tahmin güncellememiz üzerindeki toplam etkisi yarým puan oldu. Beklentilerdeki gerilemenin öngörülerimizden yavaþ gerçekleþmesi, baþlangýç koþullarý ve enflasyonun ana eðilimi, 2024 yýl sonu tahminimizi 3,9 puan yukarýya çekti. 2025 yýl sonu tahmin güncellemesinde ise, gýda fiyatlarý, Türk lirasý cinsi ithalat fiyatlarý ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayýmlarýmýzdan gelen toplam etkiyi 3,3 puan olarak hesaplýyoruz. Ayrýca, 2024 tahminimizdeki güncelleme, enflasyon ataleti ve ana eðilim vasýtasýyla, 2025 yýl sonu tahminimizi 3,5 puan yukarý çekti. Son olarak, çýktý açýðý patikasýndaki güncellemenin 2025 yýl sonu tahminimiz üzerindeki etkisi 0,2 puan oldu."

Karahan, "para politikasýndaki kararlý duruþun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasýnda reel deðerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasýtasýyla aylýk enflasyonun ana eðilimini düþürmeye devam edeceðini" vurgulayarak, "Para politikasýndaki temkinli duruþun sürdürülmesiyle, yýllýk enflasyonun önümüzdeki dönemde istikrarlý olarak gerileyeceðini öngörüyoruz. Bu süreçte, finansal koþullardaki sýkýlýkla beraber talep koþullarý enflasyondaki düþüþe desteðini sürdürecek. Hizmet enflasyonundaki katýlýðýn zayýflamasýyla, enflasyonun ana eðiliminde gerileme 2025 yýlýnda da devam edecek. Para ve maliye politikalarýnýn artan eþgüdümü de bu sürece katký saðlayacak." diye konuþtu.

- "GENÝÞ KAPSAMLI ENFLASYON BEKLENTÝSÝ GÖSTERGELERÝNÝ TAKÝP EDÝYORUZ"

Para politikasýndaki sýký duruþu fiyat istikrarý saðlanana kadar kararlýlýkla sürdüreceklerini bildiren Karahan, "Daha önce de vurguladýðýmýz gibi, bu süreçte iki ana koþul gözetiyoruz: Birincisi, aylýk enflasyonun ana eðiliminin belirgin ve kalýcý bir þekilde düþüþ göstermesi. Bu kapsamda, ana eðilim, iç talep, ithalat ve finansal koþullara iliþkin göstergeleri yakýndan izliyoruz. Ýkincisi ise enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralýðýna yakýnsamasý. Bu çerçevede, geniþ kapsamlý enflasyon beklentisi göstergelerini takip ediyoruz." dedi.

Karahan, fiyat istikrarýnýn sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artýþý için ön koþul olduðuna dikkati çekerek, dezenflasyon sürecinde, enflasyonu belirlenen ara hedeflerle uyumlu olacak þekilde düþürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Sýký parasal duruþun korunduðunu ifade eden Karahan, martta yüzde 50'ye çýkarýlan politika faizini yedi aydýr sabit tuttuklarýný söyledi.

Karahan, ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrýþma ve olasý oynaklýklara karþý, parasal aktarýmýn etkinliðini artýrmak amacýyla, makroihtiyati politikalarý uygulamaya devam ettiklerini ifade ederek, sýký parasal duruþun makroihtiyati adýmlarla desteklendiðini dile getirdi.

Makroihtiyati tedbirlerin üç ana grupta özetlenebileceðini belirten Karahan, þu ifadeleri kullandý:

"Bunlardan ilki mevduata yönelik düzenlemeler. Bu kapsamda lira mevduatýn payýný artýrmak ve KKM'yi kademeli olarak azaltmak amacýyla aldýðýmýz tedbirler bulunuyor. Aðustos ve eylül aylarýnda konjonktürel geliþmeleri dikkate alarak bu düzenlemelerde güncellemeler yaptýk. Ýkinci olarak kredilere yönelik düzenlemelerimiz geliyor. Lira ve yabancý para kredilere aylýk büyüme sýnýrý getirerek kredi talebindeki dalgalanmalarýn önüne geçtik. Kredi piyasasýnda saðlýklý fiyat oluþumunu desteklemek amacýyla da ticari kredi azami erken ödeme ücretlerini güncelledik. Üçüncü olarak da likidite yönetimine iliþkin adýmlarýmýz var."

Karahan, dönemsel olarak ortaya çýkan likidite fazlasýný, zorunlu karþýlýklar ve mevcut diðer araçlarý kullanarak sterilize ettiklerine iþaret ederek, likidite fazlasýný, Türk lirasý depo alým ihalelerine ek olarak, döviz ve altýn karþýlýðý satým yönlü swap ihaleleri yoluyla da sterilize ettiklerini anlattý.

Likidite koþullarýný, muhtemel geliþmeleri göz önünde bulundurarak yakýndan izlediklerini dile getiren Karahan, araç setini etkili bir þekilde kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

Karahan, finansal koþullara bakýldýðýnda, bileþik bazda ticari kredi faizlerinin yüzde 56, tüketici kredisi faizlerinin yüzde 66 ve mevduat faizlerinin yüzde 59 civarýnda fiyatlandýðýný belirterek, "Mevduat faizlerinde, politika faizi, makroihtiyati politikalar ve piyasadaki likiditenin yaný sýra enflasyon ve kur beklentileri de belirleyici oluyor. Para politikasý duruþumuz ve makroihtiyati çerçevemiz, mevduat faizlerinin, Türk lirasýna geçiþi ve tasarruflarý destekleyecek seviyelerde kalmasýný saðlayacak. Beklentilerdeki iyileþmenin devam etmesi de kredi fiyatlamalarýný dezenflasyon patikamýz ile uyumlu hale getiriyor." diye konuþtu.

- "TÜRK LÝRASI VARLIKLARA ÝLGÝ VE GÜVEN ARTTI"

Enflasyon beklentilerinin iyileþmesiyle özellikle uzun vadeli Türk lirasý finansman maliyetlerinin de azaldýðýný gözlemlediklerini bildiren Karahan, beklentilerdeki iyileþmenin sürmesiyle bu eðilimin önümüzdeki dönemde de devam edeceðini öngördüklerini ifade etti.

Karahan, tüketici kredilerinin, iç talepteki dengelenmeyi tesis edecek bir hýzda seyretmesinin kritik önemde olduðunu vurgulayarak, "Bu yýlýn ilk çeyreðinde kredi talebinin hýzlanmasý, tüketici kredi büyümesinin kredi kartý ve ihtiyaç kredisi kaynaklý artmasýna neden olmuþtu. Aldýðýmýz makroihtiyati önlemler ve sýký para politikasý duruþumuz ile tüketici kredilerinde büyüme zayýflayarak daha ýlýmlý bir patikada hareket ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Ticari tarafta Türk lirasý kredi büyümesinin aylýk büyüme sýnýrlarý ve kredi talebiyle uyumlu olduðunu belirten Karahan, diðer taraftan, yabancý para cinsi kredilere mayýs ayýnda getirdikleri aylýk büyüme sýnýrýný temmuzda düþürdüklerini hatýrlattý.

Karahan, bu sýnýrlamalarýn etkisiyle yabancý para cinsinden kredilerdeki büyümenin, hedeflerle uyumlu bir patikada seyrettiðini kaydederek, þu ifadeleri kullandý:

"Kararlýlýkla sürdürdüðümüz sýký parasal duruþumuz ve KKM bakiyesinin azaltýlmasýna yönelik uygulamalarýn etkisiyle Türk lirasý varlýklara olan ilginin ve güvenin arttýðýný görüyoruz. Türk lirasý mevduatýn payý yüzde 56 seviyesine ulaþtý. KKM payý yüzde 8'in altýna indi. KKM hesaplarýnýn toplamý 2023 aðustos ayýnda 140 milyar dolarýn üzerine yükselmiþti. Mevcut bakiye 37 milyar dolara gerilemiþ durumda. Vadesi dolan KKM hesaplarýndan liraya geçiþ oranlarý yýl baþýnda yüzde 10'lu seviyelerdeyken son dönemde yüzde 25'in üzerinde. KKM bakiyesinin azalmasý Türk lirasý mevduat payýný artýrarak parasal aktarým mekanizmasýný güçlendiriyor ve Merkez Bankasý bilançosu üzerindeki riskleri azaltýyor."

Türk lirasý mevduat payýndaki kademeli ve istikrarlý artýþýn dezenflasyon patikasýnýn önemli bir unsuru olmaya devam edeceðini öngördüklerini belirten Karahan, diðer taraftan, son dönemde, küresel piyasalarda azalan risk iþtahýyla sermaye giriþleri yavaþlarken Türkiye'ye yönelik sermaye hareketlerinin ýlýmlý seyrettiðini anlattý. Karahan, gelecek dönemde sermaye giriþlerinin jeopolitik geliþmelere baðlý oynaklýk gösterebileceðine dikkati çekti.

- "SIKI PARA POLÝTÝKASI DURUÞU TÜRKÝYE'YE YÖNELÝK RÝSK ALGISINI ÝYÝLEÞTÝRDÝ"

Karahan, yurt içi ve dýþý yerleþiklerin Türk lirasýna olan güvenlerinin artmasýnýn rezervlere olumlu yansýmasýnýn devam ettiðini ifade ederek, "Aðustostan itibaren, sterilizasyon amaçlý ters swap iþlemlerine baþladýk. 22 Mart ile 1 Kasým tarihleri arasýnda, brüt rezervler 36 milyar dolar artýþ gösterirken, swap hariç net döviz pozisyonumuz 110 milyar dolar iyileþti. 1 Kasým itibarýyla brüt rezerv düzeyimiz 159 milyar dolarýn üzerine çýktý. Swap hariç net rezervlerimiz, yurt içinde yaptýðýmýz lira karþýlýðý döviz swaplarý da dahil ettiðimizde, 46 milyar dolara yükseldi." deðerlendirmesinde bulundu.

Sýký para politikasý duruþunun Türkiye'ye yönelik risk algýsýnýn iyileþmesini ve risk priminin düþüþünü desteklediðini vurgulayan Karahan, uyguladýklarý politikalara olan güven sonucunda rezerv seviyesinin ve kompozisyonun kayda deðer þekilde iyileþtiðinin altýný çizdi.

Karahan, risk priminin, jeopolitik geliþmeler sebebiyle oynak bir görünüm izlese de ýlýmlý seyrini sürdürdüðünü iþaret ederek, bu süreçte kredi derecelendirme kuruluþlarýnýn not artýrýmlarýnýn da dýþ finansman görünümünü desteklediðini belirtti.

Dezenflasyon sürecinin devam ettiðini vurgulayan Karahan, makroekonomik göstergelerin de bu süreçle uyumlu þekilde ilerlediðini söyledi.

Karahan, iç talebin yavaþlamaya devam ederek enflasyondaki düþüþü destekleyici seviyelere geldiðine dikkati çekerek, "Bu yavaþlamanýn da etkisiyle cari iþlemler açýðýnda düþüþ sürüyor. Enflasyonun ana eðilimi öngördüðümüzden yavaþ olsa da iyileþiyor. Para politikasýndaki sýký duruþumuzu, dezenflasyonun devamýný saðlayacak þekilde sürdüreceðiz." diye konuþtu.

Küresel büyüme görünümüne paralel olarak kademeli toparlanma öngörüsünün korunduðuna iþaret eden Karahan, bununla birlikte aþaðý yönlü risklerin daha fazla aðýrlýk kazandýðýný gözlemlediklerini dile getirdi. Karahan, imalat sanayisi ve hizmetler sektörü arasýnda önceki rapor döneminde gözlenen farklýlaþmanýn sürdüðünü, öncü göstergelerin özellikle imalat sanayisinde aþaðý yönlü risklerin bir miktar arttýðýna iþaret ettiðini anlattý.

Küresel talep görünümü, jeopolitik riskler ve arz yönlü faktörlerin emtia fiyatlarý üzerinde belirleyici olmaya devam ettiðini belirten Karahan, þu deðerlendirmede bulundu:

"Enerji dýþý emtia fiyatlarýnda son dönemde genele yayýlan artýþlar görülürken jeopolitik geliþmeler özellikle enerji fiyatlarýndaki oynaklýðý artýrdý. Enflasyon görünümüne baðlý olarak, geliþmiþ ülke merkez bankalarý faiz indirim süreçlerine baþladý. Fed ilk faiz indirimini eylülde yaptý. Geliþmekte olan ülkelerde ise daha önceden baþlayan faiz indirim sürecine yeni merkez bankalarýnýn da dahil olduðunu görüyoruz. Küresel ölçekte ýlýmlý büyüme ve enflasyon görünümü, merkez bankalarýnýn önümüzdeki dönemde de parasal sýkýlýðý azaltabileceklerine iþaret ediyor."

- "CARÝ DENGEDEKÝ OLUMLU SEYRÝN SÜRECEÐÝNÝ ÖNGÖRÜYORUZ"

Enflasyondaki ataletin zayýflamakla birlikte devam ettiðini, yýlýn ikinci çeyreðinde yurt içi talebin yýllýk büyümeye katkýsýnýn belirgin olarak azaldýðýný, net ihracatýn büyümeye pozitif katkýsýnýn sürdüðünü bildiren Karahan, þöyle devam etti:

"Bu dönemde yurt içi talep büyümeye 1,2 puan katký verirken net ihracatýn katkýsý 1,3 puan olarak gerçekleþti. Böylelikle, büyümedeki talep kompozisyonu daha dengeli bir görünüm sergiledi. Üçüncü çeyreðe iliþkin mevcut veriler, yurt içi talepte ýlýmlý seyrin devam ettiðini gösteriyor. Bu dönemde, perakende ve ticaret satýþ hacim endeksleri, bir önceki çeyreðe kýyasla bir miktar arttý. Bununla birlikte, perakende satýþ hacim endeksine daha detaylý baktýðýmýzda, altýn hariç olarak artýþýn daha ýlýmlý olduðunu görüyoruz. Bu göstergelerin yaný sýra, firma görüþmelerinden elde ettiðimiz saha gözlemleri de iç talepteki yavaþlamayý teyit ediyor. Üçüncü çeyrekteki mevcut arz göstergeleri, iç talepteki yavaþlamayla uyumlu seyretti. Bu dönemde, sanayi üretimi düþmekle birlikte, oynaklýðý yüksek sektörler dýþlandýðýnda, üretimdeki azalýþ daha sýnýrlý oldu. Hizmet üretim endeksi ise sanayi üretimine kýyasla daha güçlü bir görünüm izlemekle birlikte, temmuz-aðustos verileriyle çeyreklik bazda sýnýrlý azaldý. Üçüncü çeyrekte, genel anlamda üretim göstergelerindeki ýlýmlý ivme kaybý, talepte özetlediðim görünümle uyumlu."

Karahan, bu çerçevede talep koþullarýnýn enflasyondaki düþüþü destekleyici seviyelere yaklaþtýðýný, farklý yöntemlerle hesapladýklarý göstergelerin, üçüncü çeyrekte çýktý açýðýnýn gerilediðini gösterdiðini belirterek, "Bu gerilemenin yýlýn son çeyreðinde de devam ettiðini deðerlendiriyoruz." ifadesini kullandý.

Sýký para politikalarý sonucu iç talepteki dengelenmenin süreceðini vurgulayan Karahan, "Önümüzdeki dönemde negatif düzeylerde gerçekleþecek olan çýktý açýðý, dezenflasyon sürecinin önemli bir bileþeni olacaktýr." dedi.

Karahan, iç talepteki dengelenmeyle uyumlu olarak dýþ ticaret dengesindeki iyileþmenin devam ettiðini, bunun yansýmasýyla ikinci çeyrekte, cari açýðýn milli gelire oranýnýn yüzde 1,7 seviyesine gerilediðini anlattý.

Üçüncü çeyrekte ise birikimli cari açýðýn azalmaya devam edeceðini öngördüklerini belirten Karahan, "Parasal sýkýlaþtýrma dönemlerinde, cari dengede düzelme oluyor. Önümüzdeki dönemde, sýký parasal duruþumuzla uyumlu olarak cari dengedeki olumlu seyrin süreceðini öngörüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ENFLASYONUN ANA EÐÝLÝMÝNDEKÝ DÜÞÜÞÜN SÜRDÜÐÜNÜ GÖRÜYORUZ"

Karahan, tüketici enflasyonunun ekimde yüzde 48,6 gerilemeyle mayýstaki tepe noktasýna kýyasla önemli miktarda düþtüðüne iþaret ederek, küresel emtia fiyatlarýnýn ekim hariç gerileme eðilimini sürdürdüðünü ve dezenflasyon sürecini desteklediðini dile getirdi.

Nominal döviz kurunun aðustosta gerçekleþen artýþ sonrasýnda ýlýmlý bir seyir izlediðine dikkati çeken Karahan, þunlarý söyledi:

"Talep de yavaþlamaya devam ederek, enflasyondaki düþüþü destekleyici seviyelere geldi. Ayrýca enflasyon beklentilerindeki iyileþme kademeli bir þekilde devam etti. Enflasyonun ana eðilimini yakýndan takip ediyoruz. Ana eðilim göstergelerimizi yansýzlýk, oynaklýk ve tahmin performansý açýsýndan deðerlendirdik. Yaptýðýmýz analizler, göstergelerin performansýnýn söz konusu kriterlere göre deðiþtiðini gösteriyor. Bu durum enflasyonun ana eðilimini farklý göstergeler üzerinden takip etmenin önemine iþaret ediyor. TCMB bünyesinde takip ettiðimiz göstergeleri bir bütün olarak incelediðimizde, ekim ayýnda enflasyonun ana eðilimindeki düþüþün sürdüðünü görüyoruz."

Karahan, temel mal enflasyonunun düþük seyrini koruyarak, ana eðilimdeki söz konusu yavaþlamayý sürüklediðini, hizmet enflasyonundaki iyileþmenin ise öngörülerinden daha yavaþ gerçekleþtiðini belirterek, "Burada kira dýþýndaki kýsýmda daha belirgin olmak üzere, kademeli bir iyileþme izliyoruz. Ekim ayýnda ise talebe duyarlý bazý hizmet kalemlerinde ýlýmlý bir seyir gözledik. Bu görünümün süreceðini deðerlendiriyoruz." diye konuþtu.

Çekirdek dýþýnda kalan gruplara baktýklarýnda üçüncü çeyrekte enerji fiyat artýþýnýn güçlendiðini gözlemlediklerine iþaret eden Karahan, bu geliþmede yönetilen enerji kalemlerindeki fiyat geliþmelerinin yaný sýra maktu vergi güncellemelerinin etkilerinin öne çýktýðýný ifade etti.

Karahan, "Gýda tarafýnda üçüncü çeyrekteki iyileþen görünüm, ekim ayýnda iþlenmemiþ gýda fiyatlarý kaynaklý olarak sekteye uðradý. Bu dönemde para politikasýnýn görece etki alaný dýþýnda olan taze meyve ve sebze grubunda yüksek fiyat artýþý gözledik. Diðer taraftan, taze meyve ve sebze dýþýndaki gýda enflasyonu daha düþük seyretti." bilgisini verdi.

Hizmet enflasyonundaki üçüncü çeyrekteki yüksek seyrin, dönemsel fiyatlama ve geçmiþe endeksleme davranýþý güçlü olan kira ve eðitim öncülüðünde sürdüðünü belirten Karahan, üçüncü çeyrekte hizmet enflasyonu üzerinde okula dönüþ etkisinin belirgin olduðunu anlattý.

Karahan, eðitim ücretlerinin üniversite kaynaklý yüksek oranda arttýðýna dikkati çekerek, "Okul servis ücretleri ulaþtýrma hizmetlerini, okul yurt ücretleri ise konaklama hizmetleri fiyatlarýný yukarý çekti. Okula dönüþün tamamlanmasýyla bahsi geçen gruplarda göreli fiyat uyarlamasý büyük ölçüde tamamlandý." deðerlendirmesinde bulundu.

- "SON ÇEYREKTE AYLIK KÝRA ENFLASYONU YAVAÞLAYACAK"

Hizmet fiyatlarý dinamiklerine kira ve kira dýþý þeklinde bakmanýn daha saðlýklý olduðunu vurgulayan Karahan, þunlarý kaydetti:

"Kiralar, deprem, kentsel dönüþüm, kira artýþ sýnýrlamasý gibi nedenlerle diðer hizmet kalemlerinden ayrý ele alýnmasý gereken, yapýsal boyutu da olan bir husus. Nitekim, kiralarda yüksek fiyat artýþý, sözleþme yenileme oranýnýn üçüncü çeyrekte yükselmesinin de etkisiyle geçtiðimiz çeyrekte de sürdü. Gerek PÖS (Perakende Ödeme Sistemi) verilerinden, gerekse konut deðerleme raporlarýndan elde edilen kira artýþ oranlarýnýn, TÜFE yýllýk kira enflasyonunun altýnda kaldýðý ve gerilediði görülüyor. Kira sözleþmelerinde kullanýlan referans oranlarýnýn düþüþü, son çeyrekte aylýk kira enflasyonunun yavaþlayacaðýna iþaret ediyor. Kira enflasyonundaki ataletin öngörülerimizden yüksek olduðunu deðerlendirmekle beraber, kira hariç hizmetlerin daha belirgin yavaþladýðýný görüyoruz."

Karahan, sanayide firmalarýn fiyatlama davranýþlarýnda net iyileþme gözlemlediklerini söyledi.

Ýmalat sanayisinde gerek yurt içi talepte gerekse birim maliyetinde artýþ bekleyen firmalar arasýnda fiyat artýrmayý planlayanlarýn oranýnýn düzenli gerilediðini bildiren Karahan, "Birim maliyetinde artýþ beklemeyen firmalar arasýnda da fiyat artýrmayý planlayanlarýn oraný azalýyor. Üretici aylýk enflasyonu son üç aylýk dönemde ortalamada yüzde 1,4 düzeyinde seyrediyor. Dolayýsýyla, tüketici enflasyonu üzerinde üretici fiyatlarý kaynaklý baskýlar zayýflýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Karahan, üretici enflasyonundaki bu seyrin TÜFE'de mal fiyatlarýný olumlu etkilediðine, temel mallarda fiyat artýþlarýnýn önemli ölçüde zayýfladýðýna iþaret ederek, "Aðustos ayýnda Türk lirasýndaki deðer kaybý nedeniyle kýsmi bir yükseliþ olsa da genel itibarýyla temel mal enflasyonu düþük seyretmeye devam ediyor. Temel mallarda son üç aylýk dönemdeki yýllýklandýrýlmýþ ana eðilim yüzde 20 civarýnda. Özellikle dayanýklý mal grubu fiyatlarýnda ýlýmlý görünüm sürmekte." ifadelerini kullandý.

Fiyatlama davranýþlarýnýn seyrinde fiyat artýþlarýnýn boyutu kadar yaygýnlýðýnýn da önemli olduðunu dile getiren Karahan, talep koþullarýnýn fiyat artýþýnýn büyüklüðü yanýnda yayýlýmýný da etkilediðini anlattý.

Karahan, çýktý açýðýyla yayýlým endeksi arasýnda belirgin bir pozitif iliþki söz konusu olduðuna dikkati çekerek, þöyle konuþtu:

"Çýktý açýðýnýn negatif deðerler aldýðý soðuma dönemlerinde tüketici fiyat artýþlarýnýn genele yayýlýmý da azalmakta. Ýçinde bulunduðumuz dönemde de talep koþullarýndaki normalleþmeyle birlikte yayýlým endeksinde gerileme söz konusu. Analizler çýktý açýðýnýn düþüþ eðilimini sürdürmesiyle önümüzdeki dönemde fiyat artýþlarýnýn yayýlýmýnýn daha da güç kaybedebileceðine iþaret ediyor."

Enflasyon beklentilerinin seyrinin dezenflasyonun hýzý açýsýndan önem arz ettiðini belirten Karahan, piyasa katýlýmcýlarýnýn 12 ay sonrasýna iliþkin enflasyon beklentilerinde daðýlýmýn beklentilerin iyileþtiðine iþaret ettiðini bildirdi.

Karahan, beklentilerdeki iyileþme hýzýnýn henüz arzu edilen seviyede olmadýðýný ifade ederek, þu deðerlendirmede bulundu:

"Dezenflasyonun maliyeti bakýmýndan, enflasyon beklentilerinin tahmin aralýðýmýza yakýnsamasý kritik önemde. Reel sektör ve hane halký enflasyon beklentilerinde de iyileþme devam ediyor. Manþet enflasyondaki düþüþle birlikte, tüm sektörlerin beklentileri kademeli bir biçimde geriliyor. Sýký para politikasý duruþumuzla beklentilerin dezenflasyon sürecine katký verecek þekilde oluþmasýný saðlamakta kararlýyýz."

  • TCMB Baþkaný Fatih Karahan
  • Fatih Karahan
  • enflasyon raporu