Cumhurbaþkaný Erdoðan, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasý ile düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'un açýlýþýnda yaptýðý konuþmada, bu yýl ilk kez düzenlenen forum vesilesiyle katýlýmcýlarý Ýstanbul'da aðýrlamaktan büyük bahtiyarlýk duyduðunu ifade etti. Erdoðan, "Türkiye'ye, medeniyetler þehri güzel Ýstanbul'umuza hepiniz hoþ geldiniz. Ýstanbul Enerji Forumu münasebetiyle bizleri bir araya getiren Anadolu Ajansý'mýza ve Enerji Bakanlýðý'mýza kalpten teþekkür ediyorum." dedi.
Organizasyona destek veren tüm kurum ve kuruluþlarý kutlayan Erdoðan, "Forumun ülkelerimiz ve bölgelerimiz için baþarýlý geçmesini, tüm insanlýk için hayýrlara vesile olmasýný temenni ediyorum. Gün boyunca yapýlacak oturumlarda, kamu ve özel sektörün üst düzey temsilcileri, uluslararasý enerji kuruluþlarý ve akademisyenler geniþ bir yelpazede kýymetli fikirlerini katýlýmcýlarla paylaþacaklar. Enerji sektöründe Türkiye'nin rolü, enerji dönüþümünün finansmaný gibi konularýn yaný sýra petrolden doðal gaza, arz güvenliðinden teknolojik geliþmelere birçok baþlýk inþallah burada mütalaa edilecek." ifadelerini kullandý.
Forumun oturumlarýnda ufuk açýcý deðerlendirmeleriyle katký yapan uzmanlara þükranlarýný sunduðunu dile getiren Erdoðan, þöyle konuþtu:
"Forum vesilesiyle ayrýca Ajans'ýmýzýn hayata geçirdiði Enerji Terminali'nin Türkçe yayýnlarýnýn resmi açýlýþý gerçekleþtiriliyor. 2014 yýlýndan bu yana Ýngilizce faaliyet gösteren Enerji Terminali'nin, yýllýk yayýmladýðý 6 binden fazla haberle medya organlarý ve sektör paydaþlarý için referans kaynaðý haline geldiðini memnuniyetle müþahede ediyoruz. Bu baþarýlý proje dolayýsýyla da Ajans'ýmýzý tebrik ediyor, bu tarz vizyoner çalýþmalarýn sayýsýnýn artarak devam etmesini diliyorum."
"Enerji, ulaþtýrma ve haberleþme ile birlikte kalkýnmanýn lokomotifidir." diyen Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Sanayileþme ve geliþmenin de temel þartý yine enerjidir. Yeterli miktarda, kaliteli ve temiz enerjinin, uygun fiyatlarla ve kesintisiz olarak temin edilmesi, yani 'enerji arz güvenliði', geliþmiþ veya geliþmekte olan tüm ülkeler için kritik önemdedir." dedi.
Yakýn tarihte bölgede patlak veren krizlerin, enerji arz güvenliðinin ülke ekonomileri için ne kadar hayati olduðunu bir kez daha hatýrlattýðýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Rusya-Ukrayna arasýnda bininci gününü geride býrakan savaþ, özellikle enerji alanýnda dýþa baðýmlýlýðýn risklerini göstermiþtir. Türkiye, savaþan her iki tarafla kurduðu dengeli iliþkiler sayesinde, bu sancýlý dönemi en rahat atlatan ülkelerden biri olmuþtur. Buna mukabil Avrupalý dostlarýmýz, savaþýn tetiklediði enerji krizini ilk elden hissettiler ve çok ciddi sýkýntýlarla karþýlaþtýlar." ifadelerini kullandý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:
"Þunu bir defa görmemiz gerektiðine inanýyorum. Her ne kadar günümüzde enerji arzýnda bir kriz yaþanmýyorsa da, enerji arz güvenliðinin temini noktasýnda her zaman hazýrlýklý olmak önemlidir. Biz de bu anlayýþla enerji politikamýzý, çocuklarýmýzýn emaneti olan tabiata zarar vermeden enerji arz güvenliðimizin saðlanmasý üzerine bina ettik."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, enerjide sürdürülebilirliðin saðlanmasýna, dýþa baðýmlýlýðýn azaltýlmasýna, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerinde oluþturduðu baskýnýn mümkün olduðunca hafifletilmesine büyük önem verdiklerini söyledi.
Erdoðan Türkiye'nin, etrafýndaki birçok ülkenin aksine kullandýðý enerjinin çoðunu dýþarýdan satýn almak mecburiyetinde olduðunu dile getirerek, "Bakýnýz burada fikir vermesi açýsýndan sadece geçen yýlki enerji faturamýzý sizlerle paylaþmak istiyorum. 2023 yýlýnda ham petrol ve petrol ürünleri ithalatýmýz 49 milyon tona, LPG ithalatýmýz 4 milyon tona, doðal gaz ithalatýmýz 50 milyar metreküpe ulaþtý. Tüm bu alýmlar için ödediðimiz rakam ise yaklaþýk 70 milyar dolardýr. Dýþ ticaret açýðýmýzýn en büyük nedeni, sadece bizim için deðil, her ülke için ciddi bir tutar olan iþte bu enerji faturasýdýr. Böyle aðýr bir ithalat kalemiyle sürdürülebilir ekonomik kalkýnmayý ve geliþmeyi saðlamak, açýk söylüyorum, her babayiðidin harcý deðildir. Türkiye zor olaný baþarmýþ ve son 20 yýlda senede ortalama yüzde 5,4 oranýnda büyüyerek farkýný ortaya koymuþtur." diye konuþtu.
- "ÖNÜMÜZDEKÝ DÖNEMDE DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERÝNDE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEÐÝZ"
Bölgede ve küresel ekonomide yaþanan tüm sýkýntýlara raðmen, 14 yýldýr kesintisiz ve istikrarlý bir þekilde büyüdüklerini vurgulayan Erdoðan, "Ýnþallah önümüzdeki dönemde dünya ortalamasýnýn üzerinde büyümeye devam edeceðiz. Türkiye ekonomisi büyüdükçe, nüfusumuz çoðaldýkça, milletimizin refah düzeyi ve sanayileþmemiz arttýkça, buna baðlý olarak enerji ihtiyacýmýz da yýldan yýla artýyor. Ekonomik büyümeden, milletimizin refahýndan, ülkemizin sanayileþme ve kalkýnmasýndan taviz veremeyeceðimize göre, elimizin altýndaki bütün kaynaklarý harekete geçirmekten baþka bir çýkýþ yolumuz görünmüyor." ifadelerini kullandý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye olarak, bu gerçekler temelinde madenden petrol ve doðal gaza, rüzgardan güneþ enerjisine kadar her baþlýkta ülkenin potansiyelinden en üst düzeyde istifade etmenin çabasýnda olduklarýný belirterek, þöyle devam etti:
"Enerjide de tam baðýmsýz Türkiye hedefiyle hiçbir alaný ihmal etmeden, çevreci görünümlü marjinal yapýlardan gelen baskýlara ve eleþtirilere aldýrmadan yolumuza emin adýmlarla devam ediyoruz. Þunun bilinmesini isterim, kim ne derse desin enerji dahil hiçbir alanda ülkemizi muhannete muhtaç etmemekte kararlýyýz. Allah'ýn izniyle bundan da geri adým atmayacaðýz. Örneðin madencilik alanýnda ülkemizin sahip olduðu imkanlarý ekonomiye kazandýrmak için yoðun bir þekilde çalýþýyoruz. 2002'ye kadar yýlda ortalama 55 bin metre sondaj yapýlmýþken, son 10 yýlda ortalama 670 bin metre sondaj gerçekleþtirdik. Madencilik sektörünün gayrisafi yurt içi hasýla içindeki hacmini 4 kattan fazla artýþla 2023 yýlýnda 270 milyar liraya çýkardýk. Son 22 yýlda maden ihracatýmýz 7 kat artýþla 5,7 milyar dolara yükseldi. Malumunuz, bor madeninde dünyadaki rezervin yüzde 73'üne biz sahibiz. Bu alanda yüzde 60'ýn üzerinde pazar payýyla küresel ölçekte liderliðimizi koruyoruz."
- "NÝJER'DEKÝ ALTIN SAHALARINDAN BÝRÝNDE 2025 YILINDA ÜRETÝME BAÞLAMAYI PLANLIYORUZ"
Erdoðan, altýn madeninde sadece Türkiye'de deðil, yurt dýþýnda da arama faaliyetleri yürüttüklerini söyleyen Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Nijer'deki altýn sahalarýndan birinde 2025 yýlýnda üretime baþlamayý planlýyoruz. Savunma sanayi baþta olmak üzere ileri teknolojide stratejik bir imkan olan nadir toprak elementlerinde kýsa süre önce büyük bir keþfe imza attýk. Eskiþehir Beylikova'da dünyanýn ikinci en büyük nadir toprak elementleri rezervini keþfettik. Bu sahadaki üretimimizi geliþtirerek, inþallah önemli bir tedarikçi haline gelmeyi hedefliyoruz. Fosil enerji kaynaklarý, yükselen tepkilere raðmen enerjide hakimiyetini halen muhafaza ediyor. Türkiye, hamdolsun bu alanda da çok ciddi bir atýlým içerisindedir. Doðal gaz ve petrolde, 4 derin deniz sondaj gemisi, 2 sismik araþtýrma gemisi ve destek gemilerinden oluþan dünyanýn en modern arama ve üretim filolarýndan birini kurduk."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, 4 yýl önce Karadeniz'de tarihin en büyük doðal gaz keþfinin gerçekleþtirildiðini hatýrlatarak, þunlarý kaydetti:
"Deniz yüzeyinin 4 bin metre altýndan çýkardýðýmýz doðal gazý, çok yoðun bir çalýþmayla geçen sene vatandaþlarýmýzýn kullanýmýna sunduk. Sakarya Gaz Sahasý'nda günlük üretimimiz 7 milyon metreküpe çýktý. Diðer sahalarýmýzla birlikte toplam yurt içi üretimimizi günlük 8 milyon metreküpe yükselttik. Böylece 3,5 milyon hanemizin ihtiyacýný kendi doðal gaz üretimimizden karþýlayabiliyoruz. Sakarya Gaz Sahasý'ndaki üretimin artýrýlmasý için bir tane yüzer üretim platformunu envanterimize kattýk. 2026 yýlýnda üretime alacaðýmýz bu platform ile günlük üretimimizi 20 milyon metreküpe çýkaracaðýz. Yani hanelerimizin yarýsýnýn ihtiyacýný kendi gazýmýzla saðlayacaðýz."
- "ÜLKEMÝZÝN GÜNLÜK PETROL ÜRETÝMÝ 155 BÝN VARÝLÝN ÜZERÝNDEDÝR"
Türkiye'nin yaný sýra sýnýrlarýn ötesinde de doðal gaz ve petrol arama çalýþmalarýnýn sürdüðünü belirten Erdoðan, þunlarý söyledi:
"Oruç Reis gemimiz, Somali denizlerindeki 3 sahada faaliyetlerine baþladý. Ýnþallah bu çalýþmalardan da müjdeli haberler alacaðýmýza inanýyorum. Petrolde ise daha önce terör nedeniyle arama yapamadýðýmýz bölgelerden Gabar'da tarihimizin en büyük petrol keþfine imza attýk. Rezerv ve kalite bakýmýndan üst seviyede olan Gabar'daki kuyularýmýzdan günlük 57 bin varilin üzerinde petrol çýkarýyoruz. 2024 yýlýnda Þýrnak, Hakkari, Van baþta olmak üzere toplam 84 sondaj tamamladýk, bu sayede 66 milyon varillik yeni rezerv keþfettik. Yurt dýþýndaki sahalarýmýzdan gelen 40 bin varille ülkemizin günlük petrol üretimi 155 bin varilin üzerindedir. Bunu düzenli olarak her yýl artýrarak, hedeflediðimiz yere varacaðýz."
Bakü'de düzenlenen COP29 Dünya Liderleri Ýklim Zirvesi'nde çevre ve iklim deðiþikliði meselelerinin vardýðý ürkütücü boyutlarý bir kez daha yakýndan gördüklerini belirten Erdoðan, "Ne pahasýna olursa olsun ekonomik büyüme anlayýþýnýn kültürümüzde de, medeniyetimizde de yeri yoktur. Geçtiðimiz yüzyýlda 'bir damla petrolü, oluk oluk akan insan kanýndan daha deðerli' gören materyalist zihniyetin elinden dünyamýz çok çekti." diye konuþtu.
Afrika'dan Asya ve Latin Amerika'ya gittikleri her bölgede, gözünü para, altýn ve petrol bürümüþ anlayýþýn geride býraktýðý derin acýlara rastladýklarýný vurgulayan Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Sömürgeciler sadece insanlarý katletmediler, milyonlarca masumla birlikte büyük bir çevre katliamý da gerçekleþtirdiler. Zümrüt yeþili ormanlarý, gürül gürül akan nehirleri, gölleri, havayý, suyu maddi menfaatleri uðruna ya yok ettiler, ya zehirlediler, ya da kirlettiler." ifadelerini kullandý.
"RÜZGAR VE GÜNEÞ ENERJÝSÝ KURULU GÜCÜMÜZÜ, 2035 YILINDA 120 BÝN MEGAVATA YÜKSELTECEÐÝZ"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Yedi Kýz Kardeþler" denilen petrol þirketlerinin, Birinci Cihan Harbi baþta olmak üzere son asýrda insanlýðýn karþý karþýya kaldýðý nice savaþ, darbe, çatýþma ve katliamda parmaðý olduðunun bilinen bir hakikat olduðunu söyledi.
Diktatörlerin, darbecilerin ve zalimlerin eliyle enerji kaynaklarý kontrol edilirken insan hayatýnýn, özgürlüklerin ve adaletin de hiçe sayýldýðýný ifade eden Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:
"21. yüzyýlda, sömürüye ve hýrsa dayalý bu acýmasýz sistemin devam etmesi mümkün deðildir. Ýnsana ve çevreye hak ettiði deðer verilmeden, küresel ekonomi refaha ulaþamaz, enerji arz güvenliði saðlanamaz, dünyada barýþ ve huzur tesis edilemez. Unutmayalým ki, kendi ihtiyaçlarýmýzý karþýlamak kadar, gelecek nesillere de daha yaþanabilir, daha temiz bir dünya emanet etmek zorundayýz. Biz, enerji dahil her alanda insaný merkeze alan, tabiata zarar vermeyen, sorumluluk duygusunun en üst düzeyde olduðu bir politika benimsiyoruz."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Ýnsaný yaþat ki devlet yaþasýn" ilkesinin enerjiyle ilgili yürüttükleri bütün çalýþmalarda temel referans kaynaðý olduðunu belirtti.
Son 22 yýlda temiz ve yenilenebilir enerjiye ciddi yatýrýmlar yaptýklarýný anýmsatan Erdoðan, "Rüzgar, jeotermal, güneþ, nükleer gibi alanlarda dev projelere imza atýyoruz. Toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payýný yüzde 60'a yükselttik. Bu oranla Avrupa'da 5. dünyada 11. sýradayýz. Hedefimiz, 2025 yýlýnda Avrupa'da ilk 3'e, dünyada ise ilk 9'a girmektir. Þu an 31 bin megavat olan rüzgar ve güneþ enerjisi kurulu gücümüzü, inþallah 2035 yýlýnda 120 bin megavata yükselteceðiz." diye konuþtu.
Nükleer enerjinin iklim krizi üzerinde olumsuz etkisinin bulunmamasýnýn, kendilerini bu temiz kaynaða yönelten sebeplerden biri olduðuna dikkati çeken Erdoðan, þöyle konuþtu:
"Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemizle temiz enerji yanýnda milletimizin 70 yýllýk hayalini de gerçeðe dönüþtürüyoruz. Akkuyu'da, tüm ulusal ve uluslararasý güvenlik standartlarýna uygun olarak 4 nükleer reaktörün inþasý ayný anda devam ediyor. Akkuyu tümüyle devreye girdiðinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 10'unu karþýlayacak, böylece yýllýk 7 milyar metreküp doðal gaz ithalatý ile 35 milyon ton karbon salýmýný önleyecektir."
"ENERJÝ HATLARININ ÝSTÝKRAR, GÜVENLÝK, HUZUR VE REFAH TAÞIMASI GEREKTÝÐÝ KANAATÝNDEYÝZ"
Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine ilaveten küçük modüler reaktörlere yönelik çalýþmalar da yürüttüklerini kaydeden Erdoðan, "Nükleer enerjide 2050 senesinde inþallah 20 bin megavatlýk bir kapasiteye ulaþmayý hedefliyoruz. Biz, enerji kaynaklarýný asla bir rekabet, çatýþma ve sömürü unsuru olarak görmüyoruz. Enerji hatlarýnýn sadece enerji deðil, istikrar, güvenlik, huzur ve refah taþýmasý gerektiði kanaatindeyiz. Buna göre Türkiye 7 doðal gaz boru hattý, ikisi yüzer 4 LNG tesisi, 15 giriþ noktasý ve diðer avantajlarýyla, dünyanýn önde gelen enerji ticaret merkezlerinden biri olma imkanýna ziyadesiyle sahiptir." ifadelerini kullandý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, 15 Aðustos 1974'ten beri enerjiyi Türkiye'ye ve geleceðe taþýma misyonuyla çok stratejik faaliyetler yürüten BOTAÞ'ýn 50. kuruluþ yýl dönümünü tebrik ederek, BOTAÞ çalýþanlarýna da Türkiye'ye ve ekonomiye kattýklarý deðer için teþekkür etti.
Enerji konusunda þu kritik noktayý da gözden kaçýrmamak gerektiðini kaydeden Erdoðan, enerji tasarrufunun bir milletin, bir toplumun geliþmiþlik, medenilik seviyesini gösteren önemli mihenk taþlarýndan biri olduðunu ifade etti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Biz, ayrýca Peygamber Efendimizden özellikle 'Dereden abdest alýrken bile suyu israf etme' emrine muhatap olan bir inanca mensubuz. Dolayýsýyla enerji dahil kaynaklarýmýzý sýnýrsýzca tüketerek, sýnýrsýzca harcayarak, kullandýðýmýz her kaynakta baþkalarýnýn da hakký olduðunu göz ardý ederek, hiçbir yere varamayýz. Enerji üretimiyle eþ zamanlý olarak enerji tasarrufumuzu da artýrmak, israfý önlemek, sorumluluk duygusuyla hareket etmek mecburiyetindeyiz." diye konuþtu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, enerji tasarrufu noktasýnda tüm vatandaþlarýndan azami hassasiyet beklediðini de ifade etti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'ye son 22 yýlda Cumhuriyet tarihinin altýn yýllarýný yaþatmýþ bir iktidar olarak, enerjide de çok daha büyük hedefler peþinde olduklarýný dile getirdi.
Bu konuda bir üzüntüsünü paylaþmak istediðini belirten Erdoðan, "Her biri birer gurur vesilesi olan tüm bu projeleri hayata geçirirken, tüm bu önemli adýmlarý atarken, açýk söylüyorum, milletimizden baþka yanýmýzda kimseyi bulamadýk." diye konuþtu.
Enerjide Türkiye'nin tarih yazarken, halkýn bundan sevinç duyduðunu, istifade ettiðini, hayatýnýn pek çok alanda kolaylaþtýðýný ancak muhalefetin bu sevinci ve gururu paylaþmaya, buna destek olmaya yanaþmadýðýný dile getiren Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Nükleer enerjiymiþ, doðal gaz keþfiymiþ, yeni boru hatlarýymýþ, doðal gaz depolamaymýþ, petrol kuyularýymýþ, maalesef bunlarýn hiçbiri muhalefetin gündeminde olmadý. Hidroelektrik santrallerimizden nükleer enerji tesislerimize, madenlerimizin kullanýlmasýndan petrol ve doðal gaz arama çalýþmalarýmýza kadar hiçbir gayretimizde hükümetimize destek vermediler. Doðu Akdeniz'deki sismik arama faaliyetlerimizi bölgedeki rakiplerimizin söylemleriyle eleþtiri yaðmuruna tuttular. Karadeniz'deki keþfimize 'Her seçim öncesinde doðal gaz buluyorlar.' diyerek çamur attýlar. Gabar'daki petrol keþfimize adeta gölge düþürmek amacýyla akla ziyan argümanlar öne sürdüler. 'Türkiye'nin Somali'de, Libya'da ne iþi var?' cümlesi, bu süreçte muhalefetten en sýk duyduðumuz eleþtirilerden biriydi. 22 yýl boyunca aktörler deðiþti, genel baþkanlar deðiþti, ama muhalefetin, bilhassa CHP'nin enerji hamlelerimizle ilgili karýn aðrýsý bir türlü geçmedi."
- "CHP, TÜRKÝYE'NÝN ENERJÝ ALANINDA GURUR KAYNAÐI OLAN PROJELERÝNÝ NÝÇÝN ZÝYARET ETMEDÝ?"
Cumhurbaþkaný Erdoðan, muhalefetin kendilerini çarþýya, pazara davet ettiðini, ancak kendilerinin çarþýdan pazardan gelirken muhalefetin gittiðini ifade ederek, siyasi parti olarak çarþýda, pazarda ve sokakta muhalefetten çok daha güçlü bir þekilde var olduklarýný, halkla olan gönül baðlarýný bugüne kadar hiçbir zaman koparmadýklarýný ve bundan sonra da koparmayacaklarýný kaydetti.
Bu konuda cevap verilmesi gereken bazý sorular olduðuna dikkati çeken Erdoðan, "CHP, Türkiye'nin enerji alanýnda gurur kaynaðý olan projelerini niçin bir kez olsun ziyaret etmedi? Sayýn Özel, neden Filyos'taki doðal gaz tesisimizi ziyaret etme zahmetinde bulunmadý? Akkuyu Santralimizin nerede olduðundan, ne iþe yaradýðýndan, enerji arz güvenliðimize nasýl bir fayda saðladýðýndan, acaba Sayýn Özel'in haberi var mý? CHP'li yöneticilerin ülkemizin enerji yatýrýmlarýyla ilgili kayýtsýzlýðýnýn, daha doðrusu bir türlü geçemeyen hazýmsýzlýðýnýn gerçek sebebi nedir?" þeklinde konuþtu.
Erdoðan, CHP Genel Baþkaný Özgür Özel'in kendilerini bir yerlere davet etmek yerine önce kendisinin Türkiye'nin enerji yatýrýmlarýný tanýmasýný, buralarý ziyaret etmesini, fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmaya gayret etmesini, yoksa halka söylediklerinin hiçbir anlamýnýn olmayacaðýný dile getirdi.
- "SÝYASÝ HAYATIMIZIN HÝÇBÝR DÖNEMÝNDE KABADAYILIÐA, ZORBALIÐA BOYUN EÐMEDÝK"
Muhalefetten gelen her türlü yapýcý eleþtiriye açýk olduklarýný belirten Erdoðan, þöyle devam etti:
"Bunda da son derece samimiyiz. Ama laf olsun torba dolsun siyasetine de asla prim vermeyiz. Hele hele Gazi Meclis'imizin çatýsý altýnda önceki gün þahit olduðumuz þiddet görüntülerine, kaba kuvvete kesinlikle müsamahamýz yoktur. Komisyon basarak, üyesi dahi olmadýklarý komisyonda terör estirerek, muhalefet yaptýklarýný zannedenler, derin bir yanýlgý içindedir. Biz, yarým asrý bulan siyasi hayatýmýzýn hiçbir döneminde kabadayýlýða, zorbalýða ve þehir eþkýyalýðýna boyun eðmedik, bundan sonra da eðmeyiz. Daha önce de dile getirdim, bugün tekrar vurguluyorum, CHP'nin, bölücü örgütün siyasi aparatlarýyla kurduðu ve adýna kent uzlaþýþý dediði ittifak, CHP'yi enfekte etmekte, zehirlemekte, þiddete meyilli hale getirmektedir. CHP'nin bir an önce bu kantin solculuðu alýþkanlýðýndan kendisini kurtarmasýný ümit ediyorum."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, Ýstanbul Energy Forum'un bölgenin ve tüm insanlýðýn refah, barýþ ve istikrarýna katký saðlamasýný canýgönülden temenni ettiðini belirterek, yurt dýþýndan gelen misafirlere teþekkür etti, forumu düzenleyenlere de tebriklerini iletti.
- NOTLAR
Ýstanbul Energy Forum'un ana oturumunda tanýtým videosu izletildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, AA Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Serdar Karagöz de ana oturumda konuþtu.
Konuþmasýnýn ardýndan Cumhurbaþkaný Erdoðan'a AA Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Karagöz, AA'nýn hazýrladýðý "Ay Yýldýzýn Ýzinde" kitabýný hediye etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Bayraktar da Erdoðan'a Hattat Hadi Kerküki'nin yaptýðý, yýldýzda besmele, hilalde ise nazar ayetinin yer aldýðý özel iþleme ay yýldýz bayrak tablosunu takdim etti.
Yurt dýþýndan katýlým saðlayan enerji bakanlarýyla fotoðraf çekiminin ardýndan program sona erdi.