Meriç Nehri'nde elektrik üretimi! Deneme çalýþmalarýna baþlandý
ABONE OL

Geçen yýl yaþanan arýzanýn ardýndan güçlendirme çalýþmasý yapýlan ve su tutma testleri baþarýyla gerçekleþtirilen santralde incelemede bulunan Vali Sezer, yapýlan çalýþmalarla ilgili Ýl Özel Ýdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardýmcýsý Eyyüp Batuhan Ciðerci ve santral yetkililerinden bilgi aldý.

Sezer, gazetecilere yaptýðý açýklamada, santralin yapým sürecinin 3 yýldan fazla sürdüðünü ifade etti.

Santralde meydana gelen hasarýn ardýndan projenin yeniden revize edildiðini ve 8 aylýk sürede çalýþmalarýn tamamlandýðýný anlatan Sezer, "Yaklaþýk bir ay önce su tutma süreci burada tamamlandý. Santral binasýndaki burgularýn testleri de Almanya'dan gelen bir teknik ekip tarafýndan yapýldý. Türkiye Elektrik Daðýtým Anonim Þirketi (TEDAÞ) ve Türkiye Elektrik Ýletim Anonim Þirketi (TEÝAÞ) ile beraber enerji verilmesiyle ilgili deneme süreci baþlatýldý. Bununla ilgili son kabul aþamasýna gelindi. Kabul yapýldýktan sonra buradaki iþlemleri tamamlamýþ olacaðýz." dedi.

- ARÞÝMET TÜRBÝNLÝ HÝDROELEKTRÝK SANTRALÝ

Meriç Nehri'nde 2021 yýlýnda yapýmýna baþlanan santral için nehrin iki kýyýsýna 70'er metrelik 3 lastik savak (lastik baraj) konuldu.

Geçen yýl temmuz ayýnda su tutma çalýþmalarý yapýlan santralde meydana gelen hasar nedeniyle kýsa süreli elektrik üretimi durduruldu.

Vali Sezer'in talimatýyla DSÝ, Trakya Üniversitesi, Ýl Özel Ýdaresi ve müþavirlik firmalarýndan oluþan mühendislik ve teknik ekip güçlendirme çalýþmasý gerçekleþtirdi.

Santraldeki 14 burgu türbinin dönmesiyle yýlda 14 milyon 300 bin kilovatsaat elektrik üretilmesi hedefleniyor.