Merkez Bankasý, 2023 ve 2024 yýlsonu enflasyon tahminini açýkladý
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Þahap Kavcýoðlu, yýlýn ikinci Enflasyon Raporu'nun tanýtýmý amacýyla Merkez Bankasý Ýdare Merkezi'nde düzenlediði bilgilendirme toplantýsýnda, tahminlerine baz teþkil eden temel varsayýmlarla ilgili olarak emtia fiyatlarýndaki aþaðý yönlü seyri dikkate aldýklarýný dile getirdi.

Ýthalat fiyatlarýnda 2023 yýlý için aþaðý yönlü beklentilerinin güçlendiðine iþaret eden Kavcýoðlu, bir önceki rapor dönemine göre küresel büyümenin bölgesel olarak daha dengeli ve hýzlý toparlandýðýný, arz kýsýtlarýnýn ve tedarik koþullarýnýn tahmin ettiklerinden daha güçlü iyileþtiðini gözlemlediklerini anlattý.

Kavcýoðlu, enerji ve emtia fiyatlarýnýn bir önceki raporda beklediklerinden daha olumlu gerçekleþeceðini varsaydýklarýna iþaret ederek, "Küresel koþullarýn ve artan yerli tedarikin desteðiyle enerji fiyatlarýnýn tüketicilere yýlýn baþýna kýyasla daha uygun þekilde yansýtýlacaðýný tahminlerimize dahil ettik. Küresel gýda fiyatlarý oldukça önemli ölçüde geriledi. Diðer taraftan, yýlýn baþýnda kuraklýkla ilgili gündeme gelen kaygýlar son iki aydaki yaðýþlarla büyük ölçüde giderildi. Yurt içinde baþta et fiyatlarý kaynaklý olmak üzere iç piyasa sorunlarýndan dolayý tahminimizden yüksek bir gýda enflasyonu geldi. Yýlýn geri kalanýnda gýda piyasasýnda fiyat istikrarý ve arz odaklý tüm tedbirlerin alýnarak yurt içi gýda fiyatlarýnýn uluslararasý gýda fiyatlarýyla daha uyumlu bir seyir izleyeceðini tahminlerimize yansýttýk." deðerlendirmesini yaptý.

Küresel büyüme rakamlarýnýn tahminlerin üzerinde gerçekleþtiðine ve resesyon endiþelerinin azaldýðýna dikkati çeken Kavcýoðlu, buna baðlý olarak küresel büyüme tahminlerini önceki rapor dönemine göre sýnýrlý oranda yukarý yönlü güncellediklerini aktardý.

Kavcýoðlu, küresel finansal koþullardaki mevcut sýkýlýðýn ise krediler yoluyla süreceðini deðerlendirdiklerini belirterek, "Uyguladýðýmýz politika bileþiminin tahmin döneminde parasal istikrarý güçlendirmesini bekliyoruz. Bu kapsamda, 'Liralaþma Stratejisi'nin tüm unsurlarýyla uygulandýðý ve finansal koþullarýn enflasyonda öngördüðümüz düþüþ süreciyle uyumlu oluþtuðu bir görünümü esas aldýk. Tahminler üretilirken fiyatlama davranýþlarýný ilgilendiren tüm yapýsal konularda gereken tedbirlerin alýnacaðý, fiyat istikrarý odaklý bütüncül bir yaklaþýmýn kararlýlýkla uygulanacaðý bir görünüm esas alýnmýþtýr." diye konuþtu.

- "ÝÞLENMEMÝÞ GIDA FÝYATLARINDAKÝ ARTIÞLAR ETKÝLÝ OLDU"

Enflasyon tahminlerine iliþkin Kavcýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Enflasyon tahmin aralýðýmýzýn orta noktalarý, 2023 yýlý sonunda yüzde 22,3, 2024 yýlý sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Enflasyon gerilemeye devam etmekle birlikte önceki Enflasyon Raporu'nda sunulan tahmin aralýðýnýn üzerinde gerçekleþmiþtir. Bu geliþmede, iþlenmemiþ gýda fiyatlarýnda öngörülerin üzerinde gerçekleþen artýþlar önemli bir rol oynamýþtýr. Buna karþýn, 2023 Yýlý Para Politikasý ve Liralaþma Stratejisi metninde de ifade ettiðimiz gibi enflasyon tahminlerimizi bir ara hedef olarak deðerlendiriyoruz. Liralaþma Strateji'mizin tüm araçlarýný tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasýný desteklemek için kullanmaya devam edeceðiz. Dolayýsýyla tahminlerimizde herhangi bir deðiþikliðe gitmeyerek 2023 yýl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yýl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk. Güncellemelere baktýðýmýzda Türk lirasýndaki istikrarlý seyrin devamýyla birlikte Türk lirasý cinsi ithalat fiyatlarý, tahminlerimize 2,3 puanlýk düþürücü etkide bulundu. Gýda fiyatlarý, bahsettiðim olumlu etkilere ek olarak, gerçekleþmenin etkisinden dolayý tahminlerimizi 1,5 puan yukarý çekti. Ýç talebin ise tahmin ettiðimizden güçlü seyretmesi nedeniyle 0,2 puanlýk bir katkýsý oldu."

- "ENFLASYONLA MÜCADELE STRATEJÝSÝNÝ KARARLILIKLA ÝZLEYECEÐÝZ"

Þahap Kavcýoðlu, fiyat istikrarý odaklý bütüncül politikalarýn tüm paydaþlarca en etkin þekilde uygulanacaðý enflasyonla mücadele stratejisini kararlýlýkla izleyeceklerini ifade ederek, "Mevcut politika çerçevemiz içinde enflasyondaki düþüþ süreciyle uyumlu kredi koþullarý ile istikrarýný koruyan döviz kurlarýnýn, enflasyonun ana eðiliminde bir önceki rapor tahminlerimizden daha güçlü bir iyileþme saðlayacaðýný öngörüyoruz. Dolayýsýyla gýda ve deprem kaynaklý olarak oluþan tahmin sapmasýnýn ana eðilimdeki düzeltmeyle büyük oranda dengelenerek 2023 yýlý tahminleri üzerinde 0,6 puan yukarý yönlü etkisi oldu." dedi.

Küresel ekonomide yaþanan periyodik krizlere karþýn, enflasyonun ve faizlerin on yýllardýr düþük seyrettiði, kamu açýklarýnýn ve merkez bankasý bilançolarýnýn hýzla geniþlediði dönemin, salgýn ve savaþ sonucundaki arz þoklarýnýn enflasyonist etkileriyle birlikte sona erdiðini vurgulayan Kavcýoðlu, þu deðerlendirmede bulundu:

"Arz þoklarýnýn ilk etkileri ortadan kalkarken çekirdek enflasyon göstergelerinin yüksek olduðu, finansal koþullarýn sýkýlaþtýðý, borçlanma maliyetlerinin arttýðý ve finansal sistem üzerindeki belirsizliklerin yüksek seyrettiði bir geçiþ dönemindeyiz. Bu konjonktürde, birbirini tamamlayan araçlarla ve sürdürülebilirlik anlayýþýyla oluþturduðumuz para politikasý çerçevemiz olan Liralaþma Stratejisi, Türkiye ekonomisinin potansiyelini gerçekleþtirme kabiliyetini ve dayanýklýlýðýný artýrmaktadýr. Geçtiðimiz iki yýlda, pandeminin etkileri henüz tam anlamýyla ortadan kalkmamýþken yakýn bölgemizdeki savaþ ve yüksek küresel enflasyonun yol açtýðý çok yönlü negatif þoklar karþýsýnda uyguladýðýmýz politika çerçevesinin sunduðu saðlam yapý ekonomimizin baþarýyla güçlenmeye devam etmesini saðlamýþtýr."

Kavcýoðlu, jeopolitik ve küresel finansal koþullarýn zorlayýcý etkilerine karþýn, 2022'de Türkiye ekonomisinin, tüm beklentilerin üzerinde bir performans sergileyerek, milli gelirini yüzde 5,6, makine-teçhizat yatýrýmlarýný yüzde 11,7, ihracatýný yüzde 12,9 ve istihdamýný yüzde 6,8 artýrarak dayanýklýlýðýný kanýtladýðýný söyledi.

Uyguladýklarý etkin politikalarýn, deprem felaketiyle mücadelede de yaralarýn mümkün olan en hýzlý þekilde sarýlmasýna katkýda bulunduðunu dile getiren Kavcýoðlu, þöyle konuþtu:

"Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir ve kalýcý fiyat istikrarý perspektifiyle oluþturulan Liralaþma Stratejisi kararlýlýkla uygulanmaya devam edilecektir. Politika faizlerimizi, ekonominin içinde bulunduðu dengeyi ayrýntýlý olarak analiz ederek üretim kapasitesinin geliþimini saðlayacak düzeyde belirlerken hedefli kredi politikasý ve likidite araçlarýmýzla da amaçladýðýmýz parasal aktarýmýn saðlýklý þekilde iþlemesini saðlayacaðýz. Uyguladýðýmýz çerçeveyi, bir taraftan yatýrým, istihdam, üretim ve ihracatýn geliþimi doðrultusunda, diðer taraftan finansal kaynaklarýn bu amaçlarý engelleyen talep yönlü etkilerini en aza indirecek þekilde geliþtireceðiz. Arz kapasitesini yükseltecek finansal koþullarý oluþturarak cari dengemizi kalýcý fiyat istikrarýyla uyumlu bir yapýya kavuþturacaðýz. Liralaþma adýmlarýmýz ve çeþitlendirilmiþ rezerv yönetimimiz sonucunda rezervlerimizin dayanýklýlýðýný önemli ölçüde yükselttik. Döviz piyasalarýndaki oynaklýklarýn azalmasýnda da önemli bir çýpa vazifesi gören güçlü rezerv yapýmýzý koruyacaðýz."

- "UYGULADIÐIMIZ POLÝTÝKALAR ENFLASYONU DÜÞÜRME GÜCÜNE SAHÝP"

Kavcýoðlu, uyguladýklarý politikalarýn enflasyonu düþürme gücüne sahip olduðunu belirterek, þöyle devam etti:

"Küresel þoklarý daha yoðun hissettiðimiz bir coðrafyada olmamýza raðmen, yüksek bir ekonomik performansla eþ anlý olarak enflasyonumuzun düþüyor olmasý bunun en büyük göstergesidir. Ülke ve dünya ekonomisine dair geliþmeleri güncel ve geniþ kapsamlý veri setimizle sürekli olarak izlemekte, gerek reel sektör gerekse finansal sektöre iliþkin sahadan anlýk olarak edindiðimiz bilgilerin de katkýsýyla söz konusu geliþmeleri titizlikle deðerlendirmekteyiz. Bu çerçevede, Türkiye ekonomisinin sahip olduðu dinamizm ile dayanýklýlýða ve reel sektör ile bankacýlýk sektörü göstergelerinin gücüne hep birlikte þahit olmaktayýz. Bu sayede, deprem felaketinin açtýðý yaralarý da hýzla sarmaktayýz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düþüþ süreci devam ederken ayný anda üretim ve cari fazla kapasitemizin geliþeceðini, finansal kaynaklarýn en verimli þekilde kullanýlmasýnýn saðlanacaðýný ve afet bölgesinin ihyasýna yönelik faaliyetlerin baþarýyla süreceðini öngörüyoruz. Geliþtirdiðimiz politikalarýn sunduðu araçlarýmýzla bu öngörünün gerçekleþmesine engel teþkil edecek olan unsurlarý ortadan kaldýrmaya ve enflasyondaki düþüþ sürecini kararlýlýkla sürdürmeye devam edeceðiz."

Baþkan Kavcýoðlu, Ýstanbul Finans Merkezindeki binalarýnýn yapým sürecinde son aþamaya geldikleri bilgisini de vererek, gelecek dönemde toplantýlarýný yeni binalarýnda düzenleyeceklerini bildirdi.

Kavcýoðlu, yükselen küresel enflasyon ve finansal koþullardaki sýkýlaþmanýn geliþmiþ ülkelerde finansal sistem üzerindeki risklerin artmasýna yol açtýðýný söyledi.

Söz konusu geliþmenin beklentilerde oluþturduðu belirsizliðe karþýn, 2023'ün ilk çeyreðinde küresel iktisadi faaliyetin, tahminleriyle uyumlu olarak güçlendiðini belirten Kavcýoðlu, takip ettikleri yüksek frekanslý göstergelerin, bu yýl küresel büyümeye iliþkin daha olumlu bir görünüme iþaret ettiðini dile getirdi.

Kavcýoðlu, ülke ekonomilerinin finansal koþullara beklenenden daha çok dayanýklýlýk göstermesi ve Çin'in Kovid-19 salgýný sonrasý açýlma süreci nedeniyle küresel talebin güçlü seyrederken, küresel arz kýsýtlarýnýn gevþediðini, bununla uyumlu olarak, ticaret ortaklarýnýn bu yýl büyüme tahminlerinin önceki rapor dönemine göre yukarý yönlü güncellendiðini anlattý.

Geçen yýl, baþta enerji olmak üzere, emtia fiyatlarýndaki artýþ nedeniyle yükselen enflasyonun, fiyatlarýn gerilemesiyle, küresel çapta aþaðý yönlü bir eðilim gösterdiðini belirten Kavcýoðlu, þu deðerlendirmede bulundu:

"Küresel enflasyonun önemli belirleyicilerinden olan doðal gaz fiyatlarý, tedarik endiþelerinin ortadan kalkmasýyla tarihsel ortalamalara yaklaþmýþtýr. Petrol fiyatlarý ise 2022'deki yüksek seviyelerine kýyasla düþüþ gösterse de tarihsel ortalamalarýn üzerinde ve jeopolitik riskler nedeniyle dalgalý seyretmeye devam etmektedir. Bununla birlikte, küresel çekirdek enflasyondaki düþüþ daha yavaþ gerçekleþmektedir. Yüksek enflasyonun fiyatlama davranýþlarý üzerindeki ikincil etkileri ve talep koþullarýnýn destekleyici olmaya devam etmesi küresel enflasyondaki yukarý yönlü riskleri canlý tutmaktadýr."

Kavcýoðlu, son dönemde, bankacýlýk sektörü kaynaklý sýkýntýlarýn, geliþmiþ ülkelerde finansal risklerin artmasýna yol açtýðýný vurgulayarak, bu durumun, merkez bankalarýnýn finansal istikrarý önceliklendirmesine sebep olduðuna iþaret etti.

Bu doðrultuda, geliþmiþ ülke merkez bankalarýnýn saðladýðý likidite destekleri nedeniyle bilanço büyüklüklerinde düþüþ eðiliminin sekteye uðradýðýný ve bilançolarda belirgin bir artýþ gözlendiðini belirten Kavcýoðlu, þöyle devam etti:

"Geliþmiþ ülke merkez bankalarý arasýndaki para takasý anlaþmalarýnýn çerçevesi likiditeyi artýrmak amacýyla önemli ölçüde geniþletilmiþtir. Bu durum, finansal kýrýlganlýklarý gözetmeyen para politikasý uygulamalarýnýn sürdürülebilirliðini gündeme getirmektedir. Türk bankacýlýk sektörü ise, uyguladýðýmýz bütüncül stratejinin de desteðiyle, güvenli ve saðlam görünümünü sürdürmektedir. Temel bankacýlýk göstergeleri olan aktif ve özkaynak karlýlýðý, likit varlýklarýn kýsa vadeli yükümlülükleri karþýlama oraný, sermaye yeterliliði, tahsili gecikmiþ alacaklarýn toplam kredilere oranýný da içeren çeþitli kriterler bankacýlýk sektörünün saðlamlýðýný teyit etmektedir."

- "TÜRKÝYE, YÜKSEK BÜYÜMESÝNÝ VERÝMLÝLÝK ARTIÞLARIYLA BÝR ARADA ÝLERLETMEYÝ BAÞARDI"

Kavcýoðlu, Türkiye ekonomisine iliþkin, "Güçlü politika çerçevemizin ekonomimizin dayanýklýlýðýna sunduðu katký; yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat geliþmeleriyle net bir þekilde görülmektedir. Ayrýca, ülkemizin güçlü büyümesinin yanýnda artan verimliliðine ve sanayi üretimi içindeki yüksek teknoloji alanlarýndaki ivmelenmeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Gayri safi yurt içi hasýlamýz, 2021'deki güçlü performansýný 2022'de de sürdürerek yüzde 5,6 büyüme kaydetmiþtir. Her iki dönemde de Türkiye ekonomisi, küresel ölçekte en yüksek büyüyen ekonomiler arasýnda yerini almýþtýr." deðerlendirmesini yaptý.

Uluslararasý kuruluþlarýn yayýmladýðý verilere göre, Türkiye'nin baþarýlý büyüme performansýyla 2022'de G20 ve OECD ülkeleri arasýnda üst sýralarda bulunduðunu belirten Kavcýoðlu, buna ek olarak, Türkiye'nin diðer ülkelerle karþýlaþtýrýldýðýnda, son yýllarda yaþanan "çalýþan baþýna katma deðer" artýþýyla da öne çýktýðýna iþaret etti.

Þahap Kavcýoðlu, bu çerçevede, Türkiye'nin yüksek büyümesini verimlilik artýþlarýyla bir arada ilerletmeyi baþardýðýný vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Son dönemdeki yüksek istihdam artýþlarýyla düþünüldüðünde, yüksek verimlilik artýþlarý ekonomimizin üretim kapasitesindeki, inovasyon alanýndaki ve teknoloji adaptasyonundaki geliþiminin boyutunu yansýtmaktadýr. Böylelikle, uluslararasý refah karþýlaþtýrmalarýnda doðru ölçüt olan satýn alma gücü paritesiyle bakýldýðýnda, Türkiye ekonomisi kiþi baþýna düþen milli gelirde geliþmiþ ülke seviyelerine güçlü þekilde yakýnsamaktadýr. Enerji ve emtia fiyatlarýndaki artýþýn olumsuz etkilerine raðmen, ülkemizin bu ekonomik baþarýyý ortaya koyabilmesi, finansal kaynaklarýný verimli kullanarak üretim kabiliyeti ve kapasitesini sürekli geliþtirmesiyle mümkün olmuþtur."

- "ÜRETÝM YAPIMIZDAKÝ DÖNÜÞÜME EKONOMÝNÝN DÝNAMÝK YAPISINDAKÝ GELÝÞÝM DE EÞLÝK EDÝYOR"

Sanayi üretiminde dýþ talepteki yavaþlamanýn etkilerinin 2022'nin ikinci yarýsýnda hissedilirken, yýlýn son aylarýnda bu konuda toparlanma gözlendiðini hatýrlatan Kavcýoðlu, Ocak 2023'te sanayi üretimindeki güçlenmenin sürdüðünü ve yýllýk artýþ oranýnýn yüzde 7,1'e yükseldiðini anlattý.

TCMB Baþkaný Kavcýoðlu, 6 Þubat'taki deprem felaketi sonucunda þubat ayýnda sanayi üretiminin yüzde 8,2 gerilediðinin altýný çizerek, mevsim ve takvim etkilerinden arýndýrýldýðýnda ise ocak-þubat ortalamasýnda, önceki çeyreðe göre, yüzde 0,4 ile sýnýrlý düþüþ gözlendiðini bildirdi.

Ülke tarihindeki en büyük felaketlerden birinin yaþandýðý ilk çeyrekte sanayi üretiminin nispeten yatay seyretmesinin, ekonominin dayanýklýlýðý ve dinamizminin bir göstergesi olduðuna dikkati çeken Kavcýoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Öncü göstergeler, afet sonrasý toparlanmanýn gerçekleþmesiyle sanayi üretimindeki kayýplarýn güçlü ve hýzlý bir þekilde telafi edilmekte olduðuna iþaret etmektedir. Daha geniþ bir perspektiften bakýldýðýnda ise ekonomimizin üretim odaklý geliþimi açýk þekilde görülmektedir. Sanayi üretim endeksi, son iki yýlda yüzde 23,7 artmýþtýr. Geliþmiþ ülkeler, sanayi üretimlerini pandemi sonrasýnda uyguladýklarý geniþletici politikalara raðmen belirgin þekilde artýramamýþ ve finansal koþullarýn sýkýlaþmasýyla sýnýrlý kazanýmlarýný da kaybetmiþlerdir. Öte yandan, geliþmekte olan ülkeler bu süreçte daha baþarýlý bir performans sergileyerek hýzlý bir toparlanma gerçekleþtirmiþtir. Ülkemiz ise daha da baþarýlý bir görünüm ortaya koyarak sanayi üretiminde geliþmekte olan ülkeler ortalamasýnýn üç katýna yakýn artýþ kaydetmiþtir."

Kavcýoðlu, sanayi üretimindeki ivmelenmeye ek olarak sanayi yapýlarýnda da belirgin bir geliþim gözlendiðini belirterek, sanayi üretim endeksinin son iki yýlda orta-ileri ve yüksek teknoloji sektörlerinde sýrasýyla yüzde 33 ve yüzde 37 arttýðýný belirtti.

Bu çerçevede, yüksek teknoloji üretiminin verimlilik artýþlarýna da katký sunan istikrarlý ve kayda deðer bir geliþim gösterdiðini vurgulayan Kavcýoðlu, þu bilgileri paylaþtý:

"Üretim yapýmýzdaki dönüþüme ekonominin dinamik yapýsýndaki geliþim de eþlik etmektedir. Yerli þirketlerin patent baþvurularý 2020 yýl sonundan bu yana yüzde 10 artmýþ, yerli marka, faydalý model ve tasarým baþvurularý ile kurulan þirket sayýlarýna da yansýyan ve birçok ekonomiyi geride býrakan bir dinamizm ortaya çýkmýþtýr. 2022 yýl sonu itibarýyla makine-teçhizat yatýrýmlarý yýllýk bazda 13 çeyrektir büyüyerek, 2022'de büyümeye 1,4 puanlýk katký saðlamýþtýr. Böylece, makine-teçhizat yatýrýmlarýnýn milli gelir içindeki payý yüzde 13,1'e yükselmiþtir. Net ihracat ile bu iki önemli bileþenin milli gelir içerisindeki payý 2022'de yüzde 17,3 ile tarihi zirvesine ulaþmýþtýr. Söz konusu güçlü performans, 2022'de gözlenen büyük negatif arz þoklarýna ve yýlýn ikinci yarýsýnda küresel iktisadi faaliyetin gerilemesine raðmen elde edilmiþtir. 2023'te küresel talebin toparlanmasýyla birlikte büyümenin güçlü seyrini devam ettireceðini öngörüyoruz."

Kavcýoðlu, yaþanan deprem felaketinin ekonomi üzerindeki etkilerini kapsamlý deðerlendirmeye devam ettiklerini söyledi.

Deprem sonrasýnda toparlanmanýn, gerek afet bölgesinde gerekse ülke genelinde hýzlý þekilde gerçekleþtiðini bildiren Kavcýoðlu, "Afet bölgesindeki tüketim harcamalarýna iliþkin öncü göstergeler deprem sonrasýnda düþüþ göstermiþ olsa da yakýn zamanda deprem öncesi seviyelerini aþmýþtýr. Bu durum, deprem genelinde oldukça güçlü bir toparlanma eðilimine iþaret etmektedir. Ýktisadi Yönelim Anketi verilerine göre gelecek üç aya iliþkin talep beklentisi yükselmiþtir. Ýl bazýnda incelendiðinde, afet bölgesinin ekonomik aðýrlýðý yüksek merkezlerinde de üretim ve talep beklentilerinin arttýðý görülmektedir." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, afet bölgesinden yapýlan ihracatýn da depremi takip eden ilk haftalarda gerilemekle birlikte, nisan ayý itibarýyla bir önceki yýlýn ayný dönemindeki seviyelerine yaklaþtýðýný aktarýrken, diðer illerdeki güçlü ihracat sonucunda toplam ihracatýn deprem öncesi seviyesine ulaþtýðýný söyledi.

Türkiye'nin son iki yýlda istihdamýný en çok artýran ülkeler arasýnda yer aldýðýný belirten Kavcýoðlu, "Depremin iþ gücü piyasasý üzerindeki etkilerinin tam olarak deðerlendirilebilmesi için veri akýþýnýn tamamlanmasý gerekmektedir. Öte yandan, iktisadi faaliyet ile açýk iþ ve iþ baþvurularýna iliþkin yüksek frekanslý veriler, depremin iþ gücü piyasasý üzerindeki etkilerinin ülke genelinde sýnýrlý kalacaðýný göstermektedir." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, turizm sektörünün, güçlü seyrini 2023 yýlýnda da sürdürdüðünün altýný çizerek, "Küresel turizm talebi pandemi öncesi seviyelerine ulaþýrken, turizmdeki rekabetçi yapýmýzýn da desteðiyle önümüzdeki dönemde turizm gelirlerindeki artýþýn ve cari dengeye katkýsýnýn yýlýn tüm aylarýna yayýlarak süreceðini öngörüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ALTIN ÝTHALATI AZALIYOR"

Ýhracatýn da 2023 yýlýnda talep koþullarýnda devam eden zayýflýk ve deprem felaketine raðmen, ürün ve ülke düzeyindeki çeþitlendirilmiþ yapýsý ile dayanýklýlýðýný kanýtlamaya devam ettiðine iþaret eden Kavcýoðlu, "Yükselen dýþ ticaret açýðýmýzda tüm dünyada olduðu gibi 2022 yýlýnda enerji fiyatlarý temel belirleyici olurken, 2023 yýlýnda seviye olarak halen yüksek olmakla birlikte enerji fiyatlarýndaki gerilemenin olumlu etkileri ithalatýmýza yansýmaya baþlamýþtýr. Diðer taraftan, altýn ve tüketim mallarý ithalatý yüksek seyretmiþtir. Bununla birlikte, nisan ayý geçici dýþ ticaret verileri, altýn ithalatýnýn, zirve yaptýðý 2023 yýlý ocak ayýnýn yaklaþýk dörtte birine indiðini göstermektedir." ifadesini kullandý.

- CARÝ DENGEYE 289 MÝLYAR DOLAR KATKI SAÐLANACAÐI TAHMÝNÝ

Kavcýoðlu, cari dengeye yönelik beklentilerine iliþkin de bilgi verirken, "2023 yýlýnýn geri kalaný cari dengelenmenin güçlendiði bir dönem olacaktýr. Enerji fiyatlarý ve altýn ithalatýndaki normalleþmeye ek olarak küresel talepteki toparlanmanýn sürmesinin ihracat üzerindeki etkileriyle birlikte dýþ ticaret dengesinde yýllýk bazda iyileþme beklenmektedir. Turizm gelirlerinin güçlü seyri sonucunda yýlýn ikinci yarýsýnda cari dengenin korunacaðýný öngörüyoruz. Buna ek olarak, mevcut deðerlendirmelerimize göre yüksek teknoloji, enerji, yer altý zenginlikleri ve turizmin kapasitesini artýrmaya yönelik yatýrýmlarýmýzýn geri dönüþüyle birlikte, 2030 yýlýna kadarki süreçte cari dengeye birikimli olarak yaklaþýk 289 milyar dolar katký saðlanacaðý tahmin edilmektedir." deðerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonun, ekim ayýndaki zirve noktasý olan yüzde 85,5'ten yaklaþýk 42 puan gerileyerek nisan ayý itibarýyla yüzde 43,7'ye indiðini belirten Kavcýoðlu, "Enflasyondaki düþüþ sürecinde etkin politikalarýmýz sonucu oluþan kur istikrarý, beklentilerdeki iyileþme ve küresel emtia fiyatlarýndaki yavaþlama belirleyici rol oynamaktadýr. Enflasyondaki düþüþ süreci, önceki Enflasyon Raporu'nda ilan ettiðimiz patikadan bir miktar daha yavaþ gerçekleþmiþtir. Bu sapmada iþlenmemiþ gýda piyasasýndaki sorunlar nedeniyle et ve süt ürünleri temel rol oynamýþtýr. Ayrýca ücret artýþlarý, emeklilik düzenlemeleri ve kredilerdeki ivmelenmenin ayný anda gerçekleþmesi sonucunda güçlenen tüketim talebi ve deprem nedeniyle özellikle konut piyasasýnda ortaya çýkan arz-talep uyumsuzluklarý da bu geliþmede etkili olmuþtur." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, enflasyonun ana eðilimine yönelik göstergelerin, fiyat artýþ oranlarýndaki belirgin yavaþlamayý teyit ettiðine dikkati çekerek, deðerlendirmesine þöyle devam etti:

"Çekirdek ve medyan enflasyon göstergeleri ocak ayýndaki zamana baðlý fiyat ve ücret ayarlamalarý kaynaklý artýþ dýþýnda istikrarlý azalýþ eðilimini sürdürmektedir. Son dönemde çekirdek göstergeler Ekim 2021'den bu yana kaydedilen en düþük seviyelere gerilemiþtir. Enflasyonun sadece ana eðilimine deðil, yayýlýmýna iliþkin göstergeler de gerilemektedir. Fiyatý artan kalemlerin fiyatý azalan kalemlere oranýna iliþkin bilgi sunan yayýlým endeksi, özellikle üçüncü çeyrekten itibaren enflasyonda gerçekleþen hýz kaybýný doðrulamaktadýr. Enflasyondaki yavaþlama beklentilere de yansýmýþtýr. 12 ve 24 ay sonrasý enflasyon beklentileri eylül ayýndan itibaren gerilemeye baþlayarak, nisan ayý itibarýyla sýrasýyla 11,0 ve 6,8 puan azalmýþtýr. Tüketici Güven Endeksi ve Ýktisadi Yönelim Anketi verileri de hane halký beklentilerinde ve þirket maliyetlerinde iyileþmeye iþaret etmektedir."

Türk lirasý cinsinden ithalat birim deðer endeksinin son dönemde yýllýk bazda gerilediðini belirten Kavcýoðlu,"Böylelikle enflasyon üzerindeki maliyet baskýlarý son dönemde büyük ölçüde ortadan kalkmýþtýr. 2022 yýlý boyunca toparlanma gösteren yurt içi tedarikçi teslimat süresi, eylül ayýndan itibaren belirgin olarak iyileþmiþtir. Özellikle ekim ayýnda tarihsel açýdan iyi olarak nitelendirilebilecek bir düzeye ulaþmýþ ve aralýk ayýnda bu düzeyi de aþarak olumlu görünümünü güçlendirmiþtir. Þubat ayýnda yaþadýðýmýz deprem nedeniyle yurt içi teslimat süresinde sýnýrlý oranda gerileme görülmekle birlikte, bu gerileme geçici olup teslimat süresi hýzla toparlanmaya baþlamýþtýr. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyat artýþlarý eylül ayýndan beri kademeli olarak azalmaktadýr." dedi.

Kavcýoðlu, son bir yýldýr bütüncül bir perspektifle uyguladýklarý para politikasýný "Liralaþma Stratejisi" adýyla özetlediklerini anýmsatýrken, Liralaþma Stratejisi çerçevesinde yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat kapasitesini artýracak reel sektör faaliyetlerinin uygun finansman olanaklarýyla buluþmasýný amaçladýklarýný söyledi.

Bu kapsamda, 2022 yýlýnýn ikinci yarýsýnda küresel büyümeye yönelik artan belirsizlikler karþýsýnda finansal koþullarýn destekleyici olmasý gerektiðini deðerlendirerek, politika faizini ön alýcý bir yaklaþýmla 500 baz puan indirdiklerini belirten Kavcýoðlu, "Yaþadýðýmýz felaket sonrasýnda da depremin ekonomik etkilerinin en aza indirilmesi ve deprem sonrasý toparlanma sürecinin desteklenmesi amacýyla politika faizini 50 baz puan daha aþaðýya çekerek yüzde 8,5 seviyesine getirdik. Ticari kredi faizleri ve uzun vadeli faizlerin parasal aktarýmý güçlendirecek þekilde oluþmasý amacýyla uyguladýðýmýz hedefli politikalarla, finansman maliyetleri önemli ölçüde aþaðý çekilmiþtir. Türk lirasý ticari kredi faizleri 2022 yýlý temmuz ayýndan itibaren politika faizimizle uyumlu olarak 18 puan civarýnda azalmýþtýr. 10 yýl vadeli Türk lirasý menkul kýymet faizleri de 2022 yýlý mart ayýndan bu yana gerileyerek 15 puana yakýn düþüþ göstermiþtir." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, son dönemde firmalarýn döviz cinsi kredileri gerilemekle birlikte, tüketici kredilerindeki belirgin ivmelenme sonucunda toplam kredi büyümesinin artýþ kaydettiðini bildirirken, þunlarý kaydetti:

"Hedefli kredi politikamýzýn baþarýsý için kredilerin büyüme hýzý, kompozisyonu ve kullaným amaçlarýna iliþkin tüm politika araçlarýný hedeflerimiz doðrultusunda kararlýlýkla uygulamaya devam edeceðiz. Liralaþma Stratejisi çerçevesinde uyguladýðýmýz etkin politikalarla bankacýlýk sektörü mevduat yapýsýnda önemli oranda liralaþma saðladýk. Bu kapsamda, Türk lirasý mevduat oraný yükselerek 2022 yýlý ocak ayýndaki yüzde 35,6 seviyesinden, halihazýrdaki yüzde 59,7 seviyesine ulaþmýþtýr. Ayný zamanda teminat yapýsýnda sabit getirili Türk lirasý cinsinden kýymetlerin ve sistemin fonlanmasýnda Türk lirasýnýn payý yükselmiþtir. Bankacýlýk sektörü ile paralel þekilde firmalarýn ve hane halkýnýn varlýk ve yükümlülüklerinde Türk lirasýnýn payýndaki artýþ sürmektedir. Finansal sistemin kalýcý bir þekilde liralaþmasý hedefimize, finansal istikrarý da gözeterek, saðlam adýmlarla ve ayný kararlýlýkla ilerlemeye devam edeceðiz."

MERKEZ BANKASI BAÞKANI ÞAHAP KAVCIOÐLU, SORULARI CEVAPLADI

Kavcýoðlu, Merkez Bankasý Ýdare Merkezi'nde düzenlenen yýlýn ikinci Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantýsý'nýn ardýndan ekonomistlerin ve gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Döviz kurunun seçimlerden nasýl etkileneceði, Kur Korumalý Mevduat (KKM) Sistemi'nin geleceði ve enerjiyle ilgili yatýrýmlarýn cari dengeye etkisinin sorulmasý üzerine Kavcýoðlu, Merkez Bankasý olarak bir yýl boyunca uygulanacak politikalarýn belirlendiðini aktardý.

Þahap Kavcýoðlu, belirlenen politikalarda herhangi bir deðiþiklik olmadýðýný ifade ederek, "Kur koruma bence çok baþarýlý bir þekilde devam ediyor. Tüm politikalar olumlu bir þekilde gidiyor. Bu politikalarýn bütünleþik bir þekilde devamýnda oradaki 'Liralaþma Stratejimiz' de devam ediyor. Devam ettiði sürece sonucunu hep birlikte göreceðiz. Bir sýkýntý görmüyoruz." diye konuþtu.

Daha önce KKM'den ayrý olarak büyük oranda dolarizasyona sahip bankacýlýk ve reel sektör olduðunu anýmsatan Kavcýoðlu, bu yüzden uygulama öncesi riskin daha yüksek olduðunu bildirdi.

Kavcýoðlu, þu an hem bankacýlýk hem de reel sektörde riskin minimize edildiðini dile getirerek, "Bu açýdan bakarsak uygulanan 'Liralaþma Stratejisi'nin hem bankacýlýk sektörü hem de reel sektör için ne kadar olduðunu görürüz. Son dönemde özellikle dünyadaki küresel çapta yaþanan sýkýntýlara raðmen bizim hem reel sektör hem de bankacýlýk olarak dünyadan olumlu anlamda bu kadar ayrýþmasýnda Liralaþma Stratejimiz ile döviz riskinin azaltýlmasýnýn çok büyük önemi olduðunu da görürüz."

- "CARÝ FAZLA" HEDEFÝ

Türkiye ekonomi modelinin en önemli çýktýsýnýn cari fazla vermek üzerine olduðunu vurgulayan Kavcýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Bizim cari fazla verdiðimizde sürdürebilir bir fiyat istikrarýný da kalýcý olarak saðlayacaðýmýzý iddia edecek bir politika güdüyoruz. Bu politikaya baþladýðýmýz gün cari fazla vereceðiz diye bir iddiamýz yok. Türkiye son 3-4 yýlda cari fazla verecek noktaya geldi. Yatýrýmlarla beraber Türkiye dýþsal ve içsel faktörlere raðmen cari fazla vermeye baþlayacak. Bunun sonucunda da sürdürülebilir fiyat istikrarýný kalýcý olarak saðlayacak. Türkiye þu an 2030'a kadar 300 milyar dolarýn üzerinde, 300'ü de bilerek kullanayým, cari dengeye katký saðlayacak bir kaynak oluþturmuþ durumda zaten. Bu yýldan itibaren de yansýma baþlayacak. En önemlisi Karadeniz doðal gazýnýn hane halkýnda kullanýlmaya baþlanmasý."

Kavcýoðlu, enerji alanýndaki yatýrýmlarýn çok uzun ve süreklilik saðladýðýný belirterek, yatýrýmlarýn bittiðini ve üretime geçmek üzere olduðunu söyledi.

Turizmin her yýl yüzde 10'a yakýn büyüme kaydettiðini, 2030'a kadar bu sektörün de 60 milyar dolarýn üzerinde katkýsý olacaðý bilgisini veren Kavcýoðlu, yürüttükleri çalýþmalarýn yýlýn ikinci yarýsýndan itibaren cari dengenin oluþmaya baþlayacaðýnýn verilerini saðladýðýný dile getirdi.

Küresel emtia fiyatlarýnýn Türkiye'ye etkisinin sorulmasý üzerine de Kavcýoðlu, þu yanýtý verdi:

"Biz enflasyon tahminlerimizi sabit tutarken enerji ve emtia fiyatlarýnýn daha olumlu geleceðini varsaydýk. Bu anlamla ithalat fiyatý tahminlerimizi düþürdük. Bunun dýþýnda enerji fiyatlarýnda hem küresel hem de artan yerel etkilerin olumlu yansýyacaðýný düþünüyoruz. Küresel gýda fiyatlarýndaki düþüþe paralel bizim gýda fiyatlarýmýzýn da küresel fiyatlara yakýn takip edeceðini öngörüyoruz. Yeni hasat döneminden güzel haberler alýyoruz. Bunlar da fiyatlarýmýzý olumlu etkileyecek. Para politikasýna da destekleyici adýmlarýmýz devam edecek. Dolayýsýyla yýl sonu enflasyon tahminimizin arkasýndayýz."

- "KURDA BÜTÜN FÝYATLAR DA FAÝZLER DE AYNI ÝSTÝKRARDA DEVAM EDECEK"

Reel sektör ve bankacýlýk sektöründe dolarizasyonun yüzde 70'e ulaþtýðý bir dönemde KKM'yi uygulamaya aldýklarýna dikkati çeken Kavcýoðlu, yaklaþýk bir yýldýr sürecin olumlu ilerlediðini anlattý.

Kavcýoðlu, Merkez Bankasý ve döviz kuruyla ilgili asýlsýz ve olumsuz haberlere raðmen KKM'de istikrarýn devam ettiðini belirterek, þöyle konuþtu:

"Sistem iþliyor. Þu an yüzde 60 bankacýlýk sektöründe bilançoda liralaþmaya doðru gidiyor. Bu bizim bankacýlýk sektörünün de gücünü gösteriyor. Dünyadaki geliþmelere baktýðýnýzda Türkiye þu an daha güçlü, bankacýlýk ve reel sektör ve daha az borçlanmýþ hane halkýyla daha iyi durumda. Merkez Bankasý rezervleriyle güçlü. Buradan kimseye ekmek çýkmaz. 2021'de dünyadaki tüm bankacýlýk sektöründeki geliþmelere bakýn, 2021'den bu yana yaþanan olumsuzluklara raðmen Merkez Bankasýnýn rezervleri 2021'in üzerinde. Bu bizim gücümüzü gösteriyor. Kurda bütün fiyatlar da faizler de ayný istikrarda devam edecek. Þu an uygulamaya giren yatýrýmlarla tahminimi söyleyeyim, hiçbir yerden para aramaya gerek yok. 2030 sonuna kadar 500 milyar dolarýn üzerinde Türkiye bütçesine para girecek. Türkiye sonucu almýþtýr. Cari dengeyi ikinci yarýdan itibaren saðlýyoruz. Cari dengeyi saðladýðýmýzda Türkiye kalýcý olarak fiyat istikrarýný saðlamýþ olacak ve enflasyon tahminlerini gerçekleþtirecektir."

Kurdaki makasýn aþaðý geldiðini vurgulayan Kavcýoðlu, vatandaþlarýn her habere itibar etmemesi gerektiðini ifade etti.

Baþkan Kavcýoðlu, Rusya ile doðalgaz ödemlerine iliþkin herhangi bir sýkýntý olmadýðýný, ödemelerin düzenli gerçekleþtirildiðini anlattý.

Altýn ithalatýna iliþkin soruyu yanýtlarken Kavcýoðlu, bazý kiþilerin özellikle televizyon kanallarýnda yanlýþ bilgilendirme yaptýðýný, bu tür yorumlarýn dünyada çok dikkatli bir þekilde gerçekleþtirildiðini ifade etti.

Kavcýoðlu, vatandaþý yanlýþ yönlendirerek kazancýna göz dikmenin doðru olmadýðýný vurgulayarak, "Ýthalat arttý, doðru. Orada öyle bir noktaya geldi ki hatta dünyadan 20-30 dolar daha fazlasý Türkiye'de altýn satýlýr oldu. Merkez Bankasý olarak her zamanki gibi kendi rezerv gücümüzle piyasaya girdik. Piyasada ithalat þu an 2 aydýr hemen hemen yok gibi. Merkez Bankasý gerekli adýmlarý atýyor. Hem vatandaþ istiyorsa daha iyi bir seviyede altýn da alýyor." deðerlendirmesini yaptý.

Piyasada altýn fiyatlarýnýn daha dengeli bir noktaya geldiðine, talebin de normal seviyelere indiðine dikkati çeken Kavcýoðlu, þöyle devam etti:

"Dolayýsýyla buralarda, televizyonlarda, diðer gazetelerde bu konudaki haberlerde, yorumlarda çok dikkatli olmak gerekir. Þu an itibarýyla olumlu gidiyor. Ýthalatta herhangi bir yasaklanma yok. Þu an ithalatý da artýracak veya ithalata aðýrlýkla gelecek bir talep yok. Geliþmelere göre ithalat da yapýlabilir. Biz devam edebiliriz ama þu an olumlu bir þekilde devam ediyor. Ýthalat iki aydýr hemen hemen çok düþük seviyelere indi. Bu bizim cari dengemize de önemli bir katký. Dolayýsýyla altýn fiyatlarý iyi bir noktaya geldi. Bu iþler daha olumlu yorumlamalý, ben vatandaþýn tarafýndayým. Bu konularda çok konuþmamýz, yorum yapmamýz doðru deðil. Ama gazeteci arkadaþlarýn, ekonomist arkadaþlarýn da daha duyarlý olmalarý gerekiyor. O anlamda altýn ithalatý noktasýnda þu an bir sýkýntý yok, Merkez Bankasý olarak piyasayla ilgili gerekli adýmlarý atýyoruz."

- SEÇÝM SONRASI TCMB POLÝTÝKASI

Seçim sonrasýnda hükümetin politikalarýnda yaþanabilecek olasý bir deðiþikliðin, Liralaþma Stratejisini nasýl etkileyebileceði sorusuna Kavcýoðlu, politikalarýný uygulamaya devam ettiklerini belirterek, "Liralaþma Stratejisi, uygulanmasý gereken ve Türkiye'nin sonuç alacaðý modeldir. Zaten bu yatýrýmlardan sonra cari fazla vereceðimizi görüyorsunuz. Dolayýsýyla her gelen bu politikalarý uygulamak zorunda. Akabinde zaten kalýcý fiyat istikrarýyla beraber Türkiye'deki politikalar Merkez Bankasýnda bir deðiþiklik sinyali vermiyor, vermesine de gerek yok diye düþünüyorum." cevabýný verdi.

- "EMÝNÝM ÇOK BÜYÜK KISMI GURUR DUYAR"

Fonlarýn anlýk ve sürekli transferi (FAST) sistemi ve dijital para sürecine iliþkin soru üzerine de bu konularda çok yoðun bir þekilde çalýþýldýðýný aktaran Kavcýoðlu þunlarý kaydetti:

"Süreç normal seyrinde gidiyor. Dünyada bu iþle ilgili ülkelerin daha önünde aþama kaydederek devam ediyoruz. Zor bir süreç, kolay deðil. FAST ve EFT'de kendi süreçlerimizi, yazýlýmlarýmýzý, kendi ekibimiz yapýyor, yeniliyor ve geliþtirerek de devam ediyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn ödeme sistemlerinde FAST, EFT'de, dijital parada neler yaptýðýný keþke arkadaþlar gelip bizden sunum alsalar da manþetlere taþýsalar. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn neler gerçekleþtirdiðini, dünyadaki diðer Merkez bankalarýnýn ne kadar önünde olduklarýný görseler, eminim çok büyük bir kýsmý gurur duyar ama o yazanlar da biraz utanýrlar mý, onu bilmiyorum ama bence gelirlerse biz gerekli sunumlarý ve bilgileri kendilerine sunar, anlatýrýz."

- "BUNLARA ALIÞTIK ARTIK"

Enflasyon tahminleriyle ilgili soruyu yanýtlarken de Kavcýoðlu, TÜÝK'in açýkladýðý verilere güvenilmesini ve onun baz alýnmasý gerektiðini dile getirdi.

Þahap Kavcýoðlu, sözlerini þöyle tamamladý:

"Türkiye'de çeþitli kurumlar, çeþitli odalar, bir iki tane profesör çýkýyor, enflasyon açýklýyor falan. Bunlar hepsi vatandaþý yanýltma ve yanlýþ yönlendirme. Devletin kurumlarýna güvenmek lazým. Anket ve tahminler, biliyorsunuz nasýl yapýldýðýný, çok güncelleme yapýlýyor. Yani dünyada da baktýðýnýzda OECD, IMF, çeþitli yatýrým kuruluþlarý her 3 ayda kendi tahminlerini yeniliyorlar. Geliþmelere göre, kendi beklentilerine göre, karþý tarafý farklý yönlendirmeye göre tahminler üretiyorlar. Ama bunlarýn her 3 ayda nasýl yenilendiðini biliyoruz. Ýþte bizim raporlarda da ilk baþta baktýðýnýzda dünyada büyüme tahminleri, enflasyon tahminleri, her 3 ayda olumlu ya da olumsuz anlamda yeniliyorlar. Türkiye'yle ilgili uluslararasý düzeylere baktýðýnýzda yýlýn son çeyreðine kadar bizim büyüme rakamlarýmýzý düþük, enflasyon rakamlarýmýzý yüksek gösterirler. Yýlýn son çeyreðinde, gerçekleþmeye yakýn onlar da bizimle ayný noktaya gelirler. Buradan çeþitli amaçlarý, çeþitli yönlendirmeleri var. Bunlara alýþtýk artýk. Bu anlamda çok yorum yapmak istemiyorum. Ama her zamanki gibi yine biz hedefimizi gerçekleþtirip herkesin bize doðru daha fazla yakýnlaþmasýný saðlayacaðýz diye düþünüyorum. "

KKM'de faiz üst sýnýrýnýn kaldýrýlmasý kararýna yönelik bir soru üzerine Kavcýoðlu, söz konusu düzenlemeyi getirdiklerinde Merkez Bankasý tarafýnda bir üst sýnýr olmadýðýný, Hazine tarafýnda da bankalarýn Hazineye yük getirmesi ihtimaline yönelik bir sýnýr konulduðunu aktararak, faiz politikasýnda deðiþen bir durumun olmadýðýný söyledi.

KKM'nin getireceði muhtemel risklere yönelik bir soru üzerine Kavcýoðlu, KKM'nin Liralaþma strateji içerisinde uygulanan bir politika olduðunu ifade etti. Kavcýoðlu, "KKM, dolarizasyona karþý uyguladýðýmýz bir politika. Türk lirasý deðerini koruduðu, güçlendiði sürece, bir yatýrým aracý olarak güçlendiði sürece, vatandaþýmýz buradaki çýkýþý kendi süreci içerisinde doðal olarak gerçekleþtirecek. Bunu böyle görmek lazým." þeklinde konuþtu.

"KKM'nin Hazineye veya Merkez Bankasýna yükü" diye bir þeyin olmadýðýna, bu konunun çok yanlýþ deðerlendirildiðine dikkati çeken Kavcýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Bu uygulamalara bütüncül olarak bakýlmasý gerekiyor. KKM uygularken aldýðýmýz makro tedbirler sonucunda faizlerin geldiði noktaya baktýðýmýzda, Hazine borçlandýrmalarýyla karþýlaþtýrdýðýnýzda Hazinenin bu süreç içerisinde ne kadar avantajlý olduðunu görürüz. Bunun yanýnda Hazinenin ne kadar rahat borçlandýðýný, faiz giderlerinin ne kadar düþtüðüne ve oradaki geliþmelere baktýðýnýzda, Hazinenin, borçlanma ve bütçe dengesi anlamýnda saðladýðý avantajýn, kur korumanýn Hazineye yüklediði yükten çok daha avantajlý olduðunu hepimiz göreceðiz. Ayný durum Merkez Bankasý için de geçerli. 2 yýlda yaþanan tüm olumsuzluklara raðmen kur istikrarýný saðlamýþ ve rezervlerini arttýrmýþ bir Merkez Bankasýndan söz ediyoruz. Burada kur korumanýn etkisi çok fazla. Bu politikalara bütüncül olarak 'aldýklarýmýz ve verdiklerimiz' olarak baktýðýnýzda Merkez Bankasýnýn kur korumada çok büyük avantajlý olduðunu söyleyebilirim."

- "POLÝTÝKALARIMIZ ÜÇ GÜNLÜK DEÐÝL"

Seçim sonuçlarýnýn Merkez Bankasý politikalarýna etkilerine iliþkin bir soru üzerine Kavcýoðlu, siyasi yorum yapmanýn doðru olmayacaðýný söyledi.

Kavcýoðlu, Merkez Bankasý olarak her yýl baþýnda ülkenin gerçekleri ve ihtiyaçlarý doðrultusunda hazýrladýklarý politikalara göre çalýþmalarýný sürdürdüðünü ifade ederek, "Merkez Bankasý olarak biz yorumlar ve faraziler üzerinden deðil, kendi tahminlerimiz üzerinden çalýþmalarýmýza devam edeceðiz." diye konuþtu.

Döviz kurunda "ikili fiyat mekanizmasý" konusuna yönelik bir soru üzerine Kavcýoðlu, "Ýkili kur sistemi diye bir þey yok." dedi.

Kavcýoðlu, Kapalý Çarþý'nýn her zaman mevcut banka kurunun biraz üzerinde olduðuna dikkati çekerek, "Bu bazen biraz açýlýr, biraz kapanýr. Bu yeniymiþ gibi seçim öncesi bu iþi alevlendirerek, bazý gazeteler de bunu manþet yaparak, arabalar koyarak... Aðýr konuþmak istemiyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý bu ülkenin en itibarlý kurumu. Türkiye'deki para politikamýz neyse o þekilde devam etmektedir. Yurt dýþýndaki savaþ ortamlarý ve deprem gibi bazý süreçler bu politikamýzý olumsuz etkileyebilir. Merkez Bankasý ona gereken tepkiyi verir. Dolayýsýyla sahada farklý tepkiler olabilir uygulamalarýmýza. Merkez Bankasý politikalarýyla bunu normalleþtirir. Politikalarýmýz üç günlük deðil." deðerlendirmesinde bulundu.

Kavcýoðlu, bir sonraki enflasyon raporu bilgilendirme toplantýsýný Bankanýn Ýstanbul'daki yeni binasýnda yapmayý planladýklarýný söyledi.