Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yine çıldırttı
ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sanayiciler başta olmak üzere ekonomi dünyasını çıldırtan bir karara daha imza attı. Başçı, geçen hafta salı günü yılın ilk enflasyon raporunu açıklarken, ocakta yıllık enflasyonda 1 puan gibi belirgin bir düşüş olduğunda, 4 Şubat’ta acil toplanarak faiz indirimini görüşeceklerini söylemişti. Dün yılın ilk enflasyon rakamları açıklandı.

Yıllık enflasyon Başçı’nın koyduğu 1 puan yerine yüzde 0.93 düşerek 7.24’e geriledi. Arada sadece 0.07 puanlık bir fark olmasına rağmen, verinin ardından Merkez Bankası, erken bir toplantı yapılmayacağını ve daha önce belirlendiği gibi 24 Şubat’ta toplanacağını açıkladı. 

KARAR LOBİYİ SEVİNDİRDİ

Piyasa faizlerinin, politika faizinden zaten 0.80 puan düşük olduğu, yıllık enflasyonun 20 ayın en düşük seviyesine indiği bir dönemde, 0.07’lik bir sapma nedeniyle faiz toplantısı kararı almayan Başçı, ekonomi yönetiminden sanayicisine kadar her kesimden büyük tepki aldı.

Enflasyonun indiği 20 ay önceki dönemde politika faizi yüzde 4.5’ti. Aynı enflasyon oranıyla bugün ise politika faizinin yüzde 7.75 olduğunu dikkate almayan Başçı’nın bu kararı geçen hafta faiz indirimine karşı dolar silahını kullanan faiz lobisine yaradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da haftasonu Merkez Bankası’nın faiz politikasını eleştirirken “İnsanı adeta çıldırtacaklar.

Enflasyon düşerse, faizi düşüreceklermiş. Bu anlayış anlayış değil, bu yanlış bir mantık”  demişti. Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut da, dün twitter mesajında, “Faize bakış açımız 0.07’lik bir marja endekslendiyse bu konuda bir bakışımız yok demektir. Şu anda piyasa politika faizinden 0.75-0.80 aşağıda ve biz ‘enflasyon 0.07 az düştü’ diyerek mi strateji belirleyeceğiz” dedi.

OECD ÜLKELERİNDE EN YÜKSEK FAİZ BİZDE

Türkiye’nin içinde yer aldığı OECD ülkeleri, geneli itibariyle düşük faiz oranlarıyla dikkati çekiyor. İsviçre ve Danimarka ise negatif faiz uyguluyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında yüzde 7.75 ile en yüksek faiz oranına sahip ülke olurken, listenin ikinci sırasında yüzde 5.25 ile İzlanda, üçüncü sırada ise yüzde 3.5 ile Yeni Zelanda bulunuyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Meksika yüzde 3, Polonya yüzde 2, Çek Cumhuriyeti ise yüzde 0.05 faiz uyguluyor. Euro Birliği içindeki ülkeler ise Avrupa Merkez Bankası tarafından belirlenen ve şu an yüzde 0.05 olan ortak faiz oranını kabul ediyor.

Davutoğlu: Faizler artan bir ivmeyle düşecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, faiz oranlarının önümüzdeki aylarda düşeceğine inandığını söyledi. Partisinin grup toplantısında konuşan Davutoğlu enflasyon rakamlarının açıklandığını aktararak “Büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum; ekonomimizdeki bütün istatistiklerdeki olumlu trend enflasyon rakamlarına da yansıdı ve son 20 ayın en düşük enflasyonunu gördük hamdolsun. Kasım ayında 9.15 olan enflasyon, aralık ayında 8.17’ye düştü, şimdi de 7.24. Her ay takriben 1 puan düşüyor. Ayrıca bu TÜFE, ÜFE’de de geçen ay 6.36 olan enflasyon şimdi 3.28’e düştü. Bu da maliyetlerin düşüşünü gösteriyor” dedi.

Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi: “Çekirdek enflasyonda da iyileşme eğilimi var. Bütün bunların, ekonomimizdeki olumlu gelişmelerin yansıması olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bununla birlikte enflasyon faiz oranlarının da önümüzdeki aylarda gittikçe artan bir ivme ile düşeceğine dair inancımız son derece güçlüdür.”