Merkez Bankasý Baþkaný Karahan yýl sonu enflasyon tahminini açýkladý
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Fatih Karahan, 2024 yýl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarý güncelleyerek yüzde 38'e çektiklerini ve 2025 ve 2026 tahminlerini sýrasýyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarýný bildirdi.

Karahan, Merkez Bankasý Ýdare Merkezi'nde düzenlediði bilgilendirme toplantýsýnda, yýlýn 2. Enflasyon Raporu'nu paylaþtý.

Orta vadeli tahminler oluþturulurken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileþme saðlanana kadar para politikasýndaki sýký duruþun sürdürüleceði ve ekonomi politikalarýndaki eþgüdümün korunacaðý bir görünümünün esas alýndýðýný belirten Karahan, "Bu çerçevede, 2024 yýl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarý güncelleyerek yüzde 38'e çektik. 2025 ve 2026 tahminlerini sýrasýyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5'te istikrar kazanmasýný hedefliyoruz. Tahmin aralýklarýnýn alt ve üst noktalarý da 2024 yýlý için yüzde 34 ve 42, 2025 yýlý için ise yüzde 7 ve 21'e tekabül etmektedir." diye konuþtu.

TCMB Baþkaný Karahan: Kredi kartlarýnda düzenleme yapýlmasý gerektiðini düþünüyoruz

Karahan, 25 metreküp bedelsiz doðal gaz kullanýmý düzenlemesinin sona ermesinin, mayýsta aylýk enflasyonu 0,7 puan yukarý yönlü etkileyeceðinin altýný çizerek, þunlarý kaydetti:

"Bunun yaný sýra, olumsuz baz etkisiyle enflasyon mayýs ayýnda zirveye ulaþacaktýr. Böylece, politika iletiþiminde sýklýkla vurguladýðýmýz geçiþ döneminin sonuna gelmiþ olacaðýz. Para politikasýndaki kararlý duruþumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasýnda reel deðerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasýtasýyla aylýk enflasyonun ana eðilimini düþürecektir. Böylelikle, yýlýn geri kalanýnda enflasyonun istikrarlý olarak gerileyeceði dezenflasyon dönemine gireceðiz. Bu dönemde, olumlu yöndeki baz etkileri ve daha önemlisi enflasyonun ana eðilimindeki düþüþün devamý etkili olacaktýr. "

Mevsimsellikten arýndýrýlmýþ ortalama aylýk enflasyonun yýlýn 3. çeyreðinde yüzde 2,5 civarýna, son çeyrekte ise yüzde 1,5'in bir miktar altýna gerileyeceðini öngördüklerine dikkati çeken Karahan, sýký parasal duruþun sürdürülmesi ve hizmet enflasyonundaki katýlýðýn zayýflamasýyla, enflasyonun ana eðiliminde gerilemenin 2025'te de devam edeceðini söyledi.

Karahan, 2024 yýlý tahmin güncellemesinin nedenlerine deðinerek, yýlýn ilk çeyreðindeki makroekonomik geliþmelerin bu konuda belirleyici olduðuna iþaret etti.

Dirençli seyreden talep koþullarý nedeniyle yýlýn ilk yarýsýnda çýktý açýðýnýn önceki rapor öngörülerine göre daha yukarýda olacaðýný tahmin ettiklerini anlatan Karahan, þu deðerlendirmede bulundu:

"Sýký para politikasý ve maliye politikasýnýn eþgüdümünün katkýsýyla, iç talepteki dengelenme süreci devam edecektir. Bu görünüm altýnda, çýktý açýðý tahmini güncellememiz 2024 yýlý enflasyon tahminimizi 0,4 puan artýrýcý yönde etkilemiþtir. Türk lirasý cinsi ithalat fiyatlarý, gýda enflasyonu ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayýmlarýmýzdan gelen toplam etkiyi eksi 0,2 puan olarak hesaplýyoruz."

- "SIKI DURUÞUMUZU FÝYAT ÝSTÝKRARI SAÐLANANA KADAR KARARLILIKLA SÜRDÜRECEÐÝZ"

Son dönemde, enflasyonun ana eðiliminin öngörülerden daha yüksek gerçekleþtiðini belirten Karahan, þunlarý kaydetti:

"Sýký para politikasý duruþu ve politika eþgüdümü, baþlangýç koþullarýndaki bu bozulmayý kýsmen telafi edecektir. Bu sayede, ana eðilimin yýl sonu enflasyonuna etkisinin 1,8 puan ile sýnýrlý kalacaðýný tahmin ediyoruz. Para politikasýndaki sýký duruþumuzu fiyat istikrarý saðlanana kadar kararlýlýkla sürdüreceðiz. Bu süreçte iki ana koþul gözeteceðiz. Birincisi, aylýk enflasyonun ana eðiliminin, belirgin ve kalýcý bir düþüþ göstermesidir. Bu kapsamda, ana eðilim, iç talep, ithalat ve finansal koþullara iliþkin göstergeleri yakýndan izliyoruz. Ýkincisi ise, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralýðýna yakýnsamasýdýr. Bu çerçevede, geniþ kapsamlý enflasyon beklentisi göstergelerini takip ediyoruz."

Karahan, martta atýlan adýmlarýn etkisiyle finansal koþullarýn önemli ölçüde sýkýlaþtýðýna dikkati çekerek, bu durumun etkisini krediler üzerinde gördüklerini bildirdi.

"Önümüzdeki dönemde bunun talebi zayýflatacaðýný, fiyatlama davranýþlarýna olumlu yansýyacaðýný ve dezenflasyon sürecini güçlendireceðini öngörüyoruz." diyen Karahan, þöyle konuþtu:

"Bu süreçte, maliye politikalarýnýn katkýsý ve yönetilen-yönlendirilen fiyatlarýn eþgüdüm halinde belirlenecek olmasý, dezenflasyon sürecini destekleyecektir. Aylýk enflasyonun ana eðiliminde, belirgin ve kalýcý bir düþüþ saðlanana ve enflasyon beklentileri, öngörülen tahmin aralýðýna yakýnsayana kadar sýký para politikasý duruþumuzu sürdüreceðiz. Enflasyonda belirgin ve kalýcý bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasý duruþumuzu sýkýlaþtýracaðýz."

Teknik bir ayarlama olarak faiz koridorunun martta geniþletildiðini belirten Karahan, "Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrýþma ve olasý oynaklýklara karþý parasal aktarýmýn etkinliðini artýrmak amacýyla makroihtiyati politikalarý uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, iç talepteki dengelenmeyi desteklemek amacýyla Türk lirasý ticari ve ihtiyaç kredisi büyüme sýnýrlarýný yüzde 2'ye düþürürken, kredi büyümesine dayalý zorunlu karþýlýk tesisi uygulamasý getirdik ve menkul kýymet tesisini kaldýrdýk." dedi.

Kredi kartý azami faiz oranlarýnýn yükseltildiðini hatýrlatan Karahan, parasal aktarým mekanizmasýný güçlendirdiklerini ve TL mevduatýn payýnýn artýrýlmasý için hedeflere baðlý olarak TL zorunlu karþýlýklara faiz ödemesine baþladýklarýný anlattý.

TL mevduat payý artýþ hedeflerini de güncellediklerini dile getiren Karahan, "Piyasa mekanizmalarýnýn iþlevselliðini artýracak ve makro finansal istikrarý güçlendirecek þekilde menkul kýymet tesis uygulamasýný bugün itibarýyla tamamen sonlandýrdýk. Böylece, tahvil piyasasýnýn iþlevselliðinin artmasýný, getiri eðrisinin normalleþmesini ve parasal aktarýmýn güçlenmesini saðladýk." diye konuþtu.

Karahan, Kur Korumalý Mevduat (KKM) kur farký ödemelerinin ve 2023 son çeyreðinde artan TCMB taraflý swap bakiyesinin yol açtýðý likidite fazlasýný sterilize ettiklerini belirterek, zorunlu karþýlýklarda yapýlan artýþlarla piyasadan 1 trilyon liradan fazla likidite çektiklerini bildirdi.

Ayrýca, likidite fazlasýnýn sterilizasyonu için aralýk ayýnda TL depo alým ihalelerine baþladýklarýný söyleyen Karahan, "Sistemde ortaya çýkan geçici likidite fazlasýný depo alým iþlemleriyle sterilize ediyoruz. Likidite geliþmelerini yakýndan takip ederek, sterilizasyon araçlarýný gerektiðinde etkin bir þekilde kullanacaðýz." ifadesini kullandý.

Karahan, marttaki faiz artýþý ve makroihtiyati düzenlemeler sonrasýnda ticari kredi faizinin yaklaþýk 14 puan, tüketici kredisi faizinin 18 puan ve mevduat faizinin 15 puan artýrýldýðýna dikkati çekti.

- "YABANCI PARA MEVDUATTAN TÜRK LÝRASINA GEÇÝÞ HIZLANDI"

Kredi faizlerinin geldiði seviyenin kredi büyümesinin yavaþlamasýna ve iç talebin dengelenmesine katký vereceðini ifade eden Karahan, þu deðerlendirmede bulundu:

"Türk lirasý mevduat faizlerinin seviyesi ise sistemde TL mevduat payý artýþýný desteklemektedir. Nitekim son veriler, yabancý para mevduattan Türk lirasý mevduata geçiþin hýzlandýðýna iþaret etmektedir. Para politikasý duruþumuz ve makroihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin Türk lirasýna geçiþi destekleyecek seviyelerde kalmasýný ve tasarruflarýn artmasýný saðlayacaktýr. 2024 yýlýnýn ilk çeyreðinde artan belirsizlik algýsý nedeniyle kredi talebinin hýzlanmasý, tüketici kredi büyümesinin, kredi kartý ve ihtiyaç kredisi kaynaklý artmasýna neden olmuþtu. Attýðýmýz sýkýlaþtýrýcý adýmlarla, nisan ayýnda tüketici kredisi büyümesi zayýflayarak 2023 yýlý son çeyrek ortalamasýnýn da altýna gerilemiþtir."

Karahan, ticari kredilerin de þubat ayýna kadar istikrarlý seyrettiðini vurgulayarak, martta öngörülerin üstünde bir kredi talebi görülmesiyle kýsa sürede ticari kredi büyümesinin güçlendiðini söyledi.

Söz konusu adýmlar sonrasýnda TL ticari kredi büyümesinin gerilediðini dile getiren Karahan, þöyle devam etti:

"Son dönemde yabancý para kredilerin arttýðýný gözlemliyoruz. Þubat ve mart aylarýndaki yabancý para mevduata yönelik güçlü talep, mart ayýnda alýnan kararlarla hýzlý bir þekilde ortadan kalkmýþtýr. Nisan ayýnda TL mevduat 539 milyar lira artarken, parite etkisinden arýndýrýlmýþ yabancý para mevduat ve kur korumalý mevduat, sýrasýyla 6,2 milyar dolar ve 19 milyar lira azalmýþtýr."

- "MENKUL KIYMET TESÝSÝNÝN KALDIRILMASI DA SAÐLIKLI FÝYAT OLUÞUMUNU DESTEKLEYECEK"

Karahan, son 8 ayda Türk lirasý mevduat payýnýn yaklaþýk yüzde 32'den yüzde 44'e yükseldiðini, KKM'nin payýnýn yüzde 26'dan yüzde 14'e gerilediðini bildirdi.

Para politikasý duruþunun ve uygulanan makroihtiyati çerçevenin TL mevduata geçiþ eðilimine katký vermeye devam ettiðini belirten Karahan, "Parasal sýkýlaþmayla uyumlu olarak getiri eðrisinin negatif eðimi, son rapor döneminden bu yana belirginleþmiþtir. Menkul kýymet tesisinin kaldýrýlmasý da saðlýklý fiyat oluþumunu destekleyecektir. Mevcut politika bileþimi, Türkiye'ye yönelik risk algýsýnýn iyileþmesini ve risk priminin düþmesini saðlamýþtýr." diye konuþtu.

Karahan, artan döviz kuru oynaklýðý ve rezerv görünümündeki bozulmanýn mart ayýndaki risk algýsýný zayýflattýðýný vurgulayarak, risk priminin yeniden 300 baz puan seviyesinin altýna gerilediðini dile getirdi.

Bu geliþmelerin, Türkiye'ye yönelik portföy akýmlarýný desteklediðini belirten Karahan, þunlarý kaydetti:

"Jeopolitik risklerin yükseldiði ve küresel risk iþtahýnýn azaldýðý nisan ayýnda geliþmekte olan ülkelerden portföy çýkýþlarý gözlenirken, Türkiye'ye giriþ gerçekleþmiþtir. Son rapor döneminden mart ayý PPK toplantýsýna kadar olan süreçte rezervlerde bir düþüþ yaþanmýþtý. Mart toplantýsýnda yaptýðýmýz ilave parasal sýkýlaþtýrma, yurt içi ve yurt dýþý yerleþiklerin Türk lirasýna güvenini artýrmýþ ve rezervlere olumlu yansýmýþtýr. 22 Mart-26 Nisan döneminde yabancý para cinsi mevduat 7 milyar dolar gerilerken, rezerv yönetimi kapsamýnda TCMB taraflý swap bakiyesi önemli ölçüde azaltýlmýþtýr. Bu dönemde brüt rezervler yatay seyrederken, swap hariç net rezerv 16,4 milyar dolar iyileþmiþtir. Swap hariç net rezervlere bugün itibarýyla baktýðýmýzda ise son 2 haftada 18 milyar dolarlýk bir ek iyileþme görmekteyiz. Böylece, ilgili dönemde swap hariç net rezervler toplam 34 milyar dolar artmýþtýr."

Karahan, d ýþ talebe iliþkin varsayýmlarýný 2024 için sýnýrlý bir miktar yukarý yönlü güncellediklerini, 2025 yýlý için ise sabit tuttuklarýný bildirdi.

Merkez Bankasýnýn temel amacýnýn fiyat istikrarýný saðlamak ve sürdürmek olduðuna iþaret eden Karahan, Haziran 2023 itibarýyla güçlü parasal sýkýlaþmaya gittiklerini anýmsattý.

Karahan, fiyatlama davranýþlarýný ve enflasyon beklentilerini yakýndan takip ettiklerini bildirerek, "Enflasyon, hedeflerimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar sýký para politikasý duruþumuzu korumakta kararlýyýz, enflasyon görünümünde kalýcý bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceðimizi de vurgulamak isterim." diye konuþtu.

Küresel finansal koþullarýn büyümeyi baskýlamaya devam ettiðini aktaran Karahan, jeopolitik geliþmeler ve sýký para politikalarýnýn sürdürülmesinin, küresel iktisadi faaliyetin seyri açýsýndan öne çýkan risk faktörleri olduðunu söyledi.

Karahan, ihracat aðýrlýklý küresel büyüme görünümü ve öncü göstergelerin, küresel iktisadi faaliyette daha çok hizmetler sektörü kaynaklý sýnýrlý iyileþmeye iþaret ettiðini belirterek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Son dönemde ABD ekonomisinin büyüme görünümü, avro bölgesi ve diðer geliþmiþ ülke ekonomilerinden olumlu ayrýþmýþ ve ABD'de iktisadi faaliyetin görece güçlü seyrettiði görülmüþtür. Küresel büyüme görünümü ve kompozisyonu, jeopolitik riskler, finansal koþullar ile arz yönlü faktörler, emtia fiyatlarý üzerinde belirleyici olmaya devam etmektedir. Önceki rapor döneminden bu yana emtia fiyatlarýnda genele yayýlan artýþlar görülmektedir. Arz yönlü faktörlerin yanýnda özellikle Çin'in büyümesiyle uyumlu seyir izleyen bazý endüstriyel emtia fiyatlarýndaki artýþlar dikkat çekmektedir."

Jeopolitik gerilimlerin artmasýyla deðerli metal ve petrol fiyatlarýnýn da bir önceki rapor dönemine oranla önemli miktarda yükseldiðini anlatan Karahan, enflasyonun birçok ekonomide hedeflerin üzerinde kaldýðýna iþaret etti.

Karahan, küresel enflasyon görünüme baðlý olarak geliþmiþ ülke merkez bankalarýnýn daha geç ve yavaþ faiz indirimine gideceklerine yönelik beklentilerin güçlendiðini bildirerek, þunlarý kaydetti:

"Vadeli iþlemlerin ima ettiði politika faiz patikasýndaki düzleþme, FED için daha belirgin olmuþtur. Bu ayrýþma, küresel belirsizliði artýrmakta ve geliþmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde de baský yaratmaktadýr. Bu çerçevede geliþmekte olan ülkelerin merkez bankalarýnýn da faiz indirimleri konusunda daha temkinli olacaklarýný deðerlendiriyoruz. Bu geliþmeler küresel risk iþtahýnýn azalmasýna neden olmuþ ve son dönemde geliþmekte olan ülkelerden portföy çýkýþlarýna yol açmýþtýr."

- "CARÝ DENGEDEKÝ ÝYÝLEÞME DEVAM EDECEK"

Karahan, nisan ayýnda kartla yapýlan harcamalarýn reel bazda zayýfladýðýný, imalat sanayi firmalarýnýn geleceðe yönelik yurt içi sipariþ beklentilerinin de çeyreklik bazda gerilediðini aktararak, "Tüketim mallarý ithalatý, nisanda artýþ kaydederek bu görünümden ayrýþtý. Bu çerçevede parasal sýkýlaþtýrmanýn iç talebe etkilerini çeþitli göstergeler üzerinden yakýndan takip etmekteyiz. Ýç talebe iliþkin görünüme kýyasla yurt içi üretim daha ýlýmlý seyir izlemektedir." diye konuþtu.

Dýþ ticaret dengesindeki iyileþmeye dikkati çeken Karahan, bu dengelenmenin yýlýn ilk çeyreðinde devam ettiðini ve cari açýðýn milli gelire oranýnýn yüzde 3'ün altýna gerilediðini tahmin ettiklerini söyledi.

Yýlýn 2. yarýsýnda parasal aktarýmýn gecikmeli etkisiyle iç talepte zayýflama olacaðýný ve bu sayede cari dengedeki iyileþmenin devam edeceðini öngördüklerini aktaran Karahan, son 3 ayda enflasyonun öngörülerin üzerinde yüksek bir seyir izlediðine iþaret etti.

Karahan, tüketici enflasyonunun nisanda yüzde 69,8 ile bir önceki raporda sunduklarý tahmin aralýðýnýn 0,9 puan üzerine çýktýðýný bildirdi.

- "KONUT PÝYASASINDAKÝ GELÝÞMELERÝ YAKINDAN TAKÝP EDÝYORUZ"

Enflasyon ana eðiliminin, geçmiþ enflasyona endeksleme eðilimi ve ücret güncellemelerinin de etkisiyle ocakta artýþa döndüðüne iþaret eden Karahan, "Ana eðilim, takip eden aylarda zayýflayarak aralýktaki seviyesine dönmüþ, ancak yýlýn ilk Enflasyon Raporu'nda öngördüðümüz patikanýn üzerinde seyretmiþtir." dedi.

Karahan, gýda fiyatlarýndaki güçlü artýþa da dikkati çekerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Özellikle kýrmýzý et fiyatlarý bu geliþmede öne çýkmýþtýr. 12 ve 24 ay sonrasý enflasyon beklentileri gerilerken, yýl sonu beklentileri Enflasyon Raporu tahminlerimizin üzerinde seyretti. Öngörülerimizin aksine, yýlýn ilk çeyreðinde toplam talep koþullarý güçlü seyretmiþ, kredi kullanýmýnda artýþ gerçekleþmiþtir. Reel ücretlerdeki artýþ yurt içi talep koþullarýný destekleyen bir unsur oldu. Geçmiþ enflasyona endeksleme davranýþý, hizmet enflasyonunda ataletin korunmasýný beraberinde getirmiþ, kira alt grubu bu baðlamda öne çýkmýþtýr. Enflasyon görünümündeki bozulmayý dikkate alarak, politika faizinde güçlü bir artýþ ve parasal koþullarda ek sýkýlaþma yaptýk."

Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artýþlarýnýn, diðer gruplara göre daha güçlü olduðunu bildiren Karahan, "Sektörün emek yoðun yapýsý bu geliþmeyi açýklarken, geçmiþ enflasyona endeksleme davranýþýnýn etkisi, özellikle yönetilen-yönlendirilen kalemler, kira, saðlýk ve eðitim hizmetleri üzerinde hissedildi. Bu hizmet kalemleri, þoklarýn enflasyon üzerindeki etkilerinin uzun süreye yayýlmasýna neden oluyor. Ayrýca, baþta kýrmýzý et olmak üzere gýda fiyatlarýnda süregelen yüksek artýþlar da lokanta-otel fiyatlarýný olumsuz etkiliyor. Bu doðrultuda, hizmet enflasyonu aylýk bazda yavaþlamakla birlikte, yüksek bir seyir izliyor." deðerlendirmesini yaptý.

Karahan, küresel geliþmelerde de benzer bir eðilim gördüklerini, hizmet enflasyonundaki katýlýðýn, geliþmiþ ülkelerde manþet enflasyonun hedeflere yaklaþmasýný yavaþlatan önemli bir faktör olduðunu anlattý.

Türkiye'de hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin önemli bir bileþeninin de kiralar olduðunun altýný çizen Karahan, þu ifadeleri kullandý:

"Bu doðrultuda, konut piyasasýndaki geliþmeleri öncü gösterge olarak yakýndan takip ediyoruz. Enflasyondan korunma nedeniyle artan talep ve depremin yol açtýðý arz-talep dengesizlikleri konut fiyatlarýnda yüksek oranlý artýþlara sebep olmuþtu. Söz konusu geliþmelerin etkileri, kiralara gecikmeli ve belirgin þekilde yansýmakta. Parasal sýkýlaþtýrma sonrasýnda ise konut fiyatlarýndaki artýþ hýzý önemli ölçüde yavaþladý. Konut fiyatlarýnýn artýþ eðilimi tüketici enflasyonundaki eðilimin altýnda seyretmekte. TCMB bünyesinde yapýlan çalýþmalar, diðer unsurlarýn yaný sýra konut fiyatlarý deðiþiminin kira enflasyonunu ayný yönde etkilediðine iþaret ediyor. Konut fiyatlarýndaki yavaþlamanýn, ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artýþýný sýnýrlayabileceðini deðerlendiriyoruz."

- "KARARLARIMIZ ENFLASYON BEKLENTÝLERÝNDE ÝYÝLEÞME SAÐLAYACAK"

Karahan, parasal sýkýlaþtýrmanýn kýsa vadede mal enflasyonu üzerindeki etkisinin daha belirgin olduðunu ifade ederek, þöyle konuþtu:

"Türk lirasýndaki istikrarlý seyir, finansal koþullardaki sýkýlaþma ve iç talebin zayýflamasý, önümüzdeki dönemde dayanýklý tüketim mallarý baþta olmak üzere mal grubunda fiyat artýþlarýnýn yavaþlamasýna neden olacak. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralýðýna yakýnsamasý, dezenflasyon açýsýndan kritik önemde. Enflasyonda yaþanan yukarý yönlü sürprizlerin de etkisiyle beklenti eðrisinin þubat ve martta yukarýya kaydýðý gözlendi. Martta parasal sýkýlaþtýrma sonrasýnda bu eðilim sona erdi. Birinci çeyrekte anket katýlýmcýlarý 3,8 puanlýk yukarý yönlü enflasyon sürprizi yaþamýþ, ancak yýl sonu enflasyon beklentilerini 2,1 puanla daha sýnýrlý bir oranda güncellemiþtir. Mevcut durumda, beklentiler, bir önceki Enflasyon Raporu'ndaki yýl sonu enflasyon tahminimize 3 ay gecikmeyle gelineceðine iþaret etmekte. Kararlarýmýzýn enflasyon beklentilerinde iyileþme saðlayacaðýný ve piyasa beklentileriyle ara hedeflerimiz arasýndaki farkýn kapanacaðýný öngörüyoruz."

Fiyat istikrarýnýn, sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artýþý için ön koþul olduðuna dikkati çeken Karahan, "Merkez bankalarý, bu unsurlara en büyük katkýyý fiyat istikrarýný saðlayarak yaparlar. Bu bilinçle, TCMB olarak önemli adýmlar attýk. Kalýcý fiyat istikrarýný saðlayana kadar sýký para politikasý duruþumuzu kararlýlýkla sürdüreceðiz." dedi.

Fatih Karahan, haziran ayýndan itibaren yaþanacak dezenflasyon sürecinde enflasyonu belirledikleri ara hedeflerle uyumlu þekilde düþürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.