Merkez Bankasý Baþkaný Karahan'dan enflasyon mesajý
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý tarafýndan 92'nci Hesap Dönemi Olaðan Genel Kurul Toplantýsý gerçekleþtirildi. Toplantý gündemi Burada konuþan Dr. Fatih Karahan, 2023 yýlýnýn küresel iktisadi faaliyetin zayýf seyrettiði bir yýl olduðunu dile getirerek, "Özellikle ihracat yaptýðýmýz ülkelerde kademeli olarak azalan büyüme oranlarý, 2023 yýlýnda da gerilemesini sürdürmüþtür. Küresel enflasyon ise bir önceki yýlda ulaþtýðý yüksek seviyelere kýyasla belirgin þekilde gerilemekle birlikte, merkez bankalarýnýn hedeflerinin üzerinde kalmayý sürdürmüþtür. Bu dönemde enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiði ülkelerde parasal sýkýlaþtýrma devam etmiþtir" ifadelerini kullandý.

Karahan, Türkiye'de 2023 yýlýnýn ilk yarýsýnda iç talep kaynaklý güçlü seyreden iktisadi faaliyetin, yýlýn ikinci yarýsýnda ivme kaybetmiþ olmasýna raðmen gücünü koruduðunu kaydetti.

"CARÝ ÝÞLEMLER DENGESÝ 2023 YILINDA 45,4 MÝLYAR ABD DOLARI AÇIK VERMÝÞTÝR"

Merkez Baþkaný Karahan, cari iþlemler dengesinin 2023 yýlýnda 45,4 milyar dolarý açýk verdiðini vurgulayarak, "Cari iþlemler açýðýna en yüksek negatif katký enerji dengesinden gelmiþtir. Altýn ve enerji hariç dýþ ticaret dengesi ise güçlü iç talebin de etkisiyle cari dengeye negatif katký verirken, hizmet kalemlerinin cari dengeye pozitif katkýsý artarak sürmüþtür" dedi.

Karahan, Þubat ayýnda yaþanan depremlerin ve arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki baskýlarý artýrdýðýna dikkati çekerek, vergi ayarlamalarý, döviz kuru geliþmeleri, ücret artýþlarý, hizmet enflasyonundaki katýlýk ve ham petrol fiyatlarýnýn ani yükseliþi sebebiyle 2023 yýlýnda enflasyonun yüzde 64,8 olarak tamamlandýðýný kaydetti.

"GÜÇLÜ BÝR PARASAL SIKILAÞTIRMA SÜRECÝYLE POLÝTÝKA FAÝZÝNÝ YÜZDE 50'YE ÇIKARTTIK"

Geçtiðimiz haziran ayýnda dezenflasyonun en kýsa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çýpalanmasý ve fiyatlama davranýþlarýndaki bozulmanýn kontrol altýna alýnmasý için güçlü bir parasal sýkýlaþtýrma süreciyle birlikte politika faizini yüzde 50'ye yükselttiklerine vurgu yapan Karahan, sözlerine þöyle devam etti:

"Operasyonel çerçevede deðiþikliðe giderek, Merkez Bankasý gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarýnýn bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýna kýyasla -/+ 300 baz puanlýk bir marj ile belirlenmesine karar verdik. Burada bir kez daha vurgulamak isterim ki, bu deðiþiklik, faiz oranlarýnýn geldiði yüksek seviye göz önünde bulundurularak yapýlan teknik bir düzeltmedir. Bir diðer ifade ile, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýný temel politika faizi olarak kullanmaya devam edeceðiz."

"ENFLASYON ÜZERÝNDEKÝ YUKARI YÖNLÜ RÝSKLERE KARÞI ÝHTÝYATLI DURUÞUMUZU KORUDUÐUMUZUN ALTINI ÇÝZMEK ÝSTERÝM"

Karahan, mart ayýnda aylýk enflasyonun ana eðiliminin, devam eden zayýflamaya raðmen öngörülerinden yüksek gerçekleþtiðini ifade ederek, "Tüketim malý ve altýn ithalatýndaki seyir cari dengedeki iyileþmeye katký verirken, yakýn döneme iliþkin diðer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüðüne iþaret etti. Diðer taraftan, mart ayýndaki politika adýmlarýmýzýn etkisiyle finansal þartlar önemli ölçüde sýkýlaþtý. Yaptýðýmýz parasal sýkýlaþtýrmanýn krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakýndan izliyoruz. Bu doðrultuda, Nisan ayý toplantýmýzda parasal sýkýlaþtýrmanýn gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizini sabit tutmakla birlikte, enflasyon üzerindeki yukarý yönlü risklere karþý ihtiyatlý duruþumuzu koruduðumuzun altýný çizmek isterim" deðerlendirmesinde bulundu.

Parasal sýkýlaþmanýn da desteðiyle 12 ve 24 ay sonrasý enflasyon beklentilerinde eylül ayý itibarýyla baþlayan iyileþmenin devam ettiðini belirten Karahan, yýlsonu enflasyon beklentilerinin ise halen tahminlerinin üzerinde olduðunu kaydetti.

"ENFLASYON BEKLENTÝLERÝ ÖNGÖRÜLEN TAHMÝN ARALIÐINA YAKINSAYANA KADAR SIKI PARA POLÝTÝKASI DURUÞUMUZU SÜRDÜRECEÐÝZ"

Aylýk fiyat geliþmelerini yakýndan takip ettiklerini aktaran Karahan, "Aylýk enflasyonun ana eðiliminde belirgin ve kalýcý bir düþüþ saðlanýp, enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralýðýna yakýnsayana kadar sýký para politikasý duruþumuzu sürdüreceðiz" açýklamasýnda bulundu.

Enflasyon görünümünde belirgin ve kalýcý bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasý duruþunu sýkýlaþtýracaklarýný vurgulayan Karahan, "Para politikasýndaki kararlý duruþumuzun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasýnda reel deðerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasýtasý ile aylýk enflasyonun ana eðilimini düþüreceði ve dezenflasyonun 2024 yýlýnýn ikinci yarýsýnda tesis edileceðini öngörmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

Merkez Bankasý'nýn temel amacý ve önceliðinin fiyat istikrarýný saðlamak olduðunun altýný çizen Karahan, "Para politikasýný bu amaç doðrultusunda, enflasyonu önce tek haneli rakamlara, orta vadede ise yüzde 5 hedefine ulaþtýracak parasal ve finansal þartlarý saðlayacak þekilde belirlemeye devam edeceðiz" diye konuþtu.