Merkez Bankasý'ndan güzel haber! 18 yýl sonra bir ilk
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Þahap Kavcýoðlu, yýlýn üçüncü enflasyon raporunun tanýtýmý amacýyla Merkez Bankasý Ýdare Merkezi'nde düzenlediði bilgilendirme toplantýsýnda, orta vadeli tahminler üretilirken, baþlangýç noktasý olarak iktisadi görünümü esas aldýklarýný söyledi.

Ýthalat fiyatlarý, gýda fiyatlarý, küresel büyüme ve maliye politikasý gibi dýþsal unsurlar için varsayýmlarý gözden geçirdiklerini ve güncellediklerini belirten Kavcýoðlu, "Rusya-Ukrayna arasýndaki gerilimin sýcak çatýþma ortamýna dönüþmesiyle tarihi yüksek seviyelere ulaþan emtia fiyatlarýnda son dönemde düþüþler gözlendi. Ayrýca Çin'deki salgýn tedbirlerinin gevþetilmesi ve navlun kapasitelerinin artýrýlmasý da emtia fiyatlarýndaki düþüþü destekledi. Böylece mevcut rapor döneminin baþýnda oluþan yukarý yönlü tahmin sapmasý son dönemdeki olumlu geliþmelerle bir miktar telafi edildi. Petrol fiyatlarý üzerinde ise küresel talebe yönelik endiþeler ile birlikte Rusya'ya yönelik yaptýrým taahhütlerinin sürmesi, bazý enerji tesislerinin bakým ve onarýmlarý gibi arz yönlü unsurlarýn azalarak da olsa sürdüðü bir görünüm mevcut. Bu çerçevede, ham petrol fiyatlarýna ve emtia fiyatlarýnýn genel seviyesine iliþkin yýl ortalamasý varsayýmlarýmýzý 2022 yýlý için büyük oranda korurken 2023 yýlý için aþaðý yönlü güncelledik. Jeopolitik riskleri, tarýmsal emtia ve enerji fiyatlarýndaki yüksek seviyeleri, ticaret kýsýtlamalarýný ve arz kýsýtlarýný dikkate alarak gýda fiyatlarýna yönelik varsayýmlarýmýzý 2022 ve 2023 yýllarý için yukarý yönlü güncelledik." deðerlendirmesinde bulundu.

Kavcýoðlu, küresel iktisadi faaliyet üzerinde, jeopolitik riskler, artan enerji maliyetleri ve olasý arz sýkýntýlarýna dair belirsizliklerin artmasýna baðlý olarak dýþ talebe iliþkin varsayýmlarý geçen rapor dönemine göre aþaðý yönlü revize ettiklerinin altýný çizerek, "Ayrýca, küresel enflasyondaki artýþa baðlý 14 olarak önümüzdeki dönemde finansal koþullarýn bir önceki rapor döneminde öngörülenden daha sýký olacaðýný varsaydýk. Tahminler üretilirken, makroekonomik politikalarýn orta vadeli bir perspektifle enflasyonu düþürmeye odaklý, liralaþma adýmlarý kapsamýnda koordineli bir þekilde belirlendiði bir görünüm esas aldýk." ifadelerini kullandý.

Enflasyon tahminlerini paylaþan Kavcýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Temel varsayýmlarýmýz ve kýsa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, para politikasý duruþunun sürdürülebilir fiyat istikrarý hedefi doðrultusunda belirleneceði bir görünüm altýnda, küresel barýþ ortamýnýn yeniden tesis edilmesi ve negatif arz þoklarýnýn sona ererek enerji dahil emtia fiyatlarýnýn normalleþmesiyle enflasyonun kademeli olarak azalacaðýný ve hedeflere yakýnsayacaðýný öngörüyoruz.

Tahminlerimize iliþkin belirtmek istediðim önemli bir unsur da tahmin aralýklarýmýza iliþkindir. Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki daðýlým açýlmakta, dolayýsýyla enflasyonun tahmin edilebileceði aralýk geniþlemektedir. Bu durum tahmin patikamýza yansýtýlmýþtýr. Bu çerçevede, enflasyon tahmin aralýðýmýzýn orta noktalarý 2022 yýlý sonunda yüzde 60,4, 2023 yýl sonunda yüzde 19,2 ve 2024 yýl sonunda ise yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece 2022 yýl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlýk güncellemeyle yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e, 2023 yýl sonu tahminimizi ise 6,3 puanlýk bir güncelleme ile yüzde 12,9'dan yüzde 19,2'e yükselttik. Her iki yýl için baþlangýç koþullarýndaki güncelleme tahminler üzerinde sýrasýyla 4,1 ve 4,4 puan kadar etkili oldu. Türk lirasý cinsinden ithalat fiyatlarý ve gýda fiyatlarý varsayýmlarýndaki güncellemeler 2022 yýlý enflasyon 15 tahminlerini sýrasý ile 7,4 ve 3,0 puan kadar yukarý çekerken, 2023 yýlý enflasyon tahminlerini 0,1 ve 1 puan yükseltti. Yönetilen yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar ve reel birim ücretlerdeki artýþýn 2022 yýl sonu enflasyon tahminini toplamda 2,8 puan artýrýcý etkisi oldu. Bu kalemlerdeki güncellemenin 2023 yýl sonu enflasyon tahminine katkýsý ise 0,9 puan ile daha düþük kaldý. Öte yandan, 2022 ve 2023 yýllarý için çýktý açýðýndaki güncellemenin tahminlere etkisinin oldukça sýnýrlý kalacaðýný hesaplýyoruz."

Kavcýoðlu, yýlýn ikinci çeyreðinde gerçekleþen jeopolitik riskler ve etkileri halen devam eden salgýndan kaynaklanan enerji, arz kýsýtlarý ve tedarik zinciri aksamalarýnýn, küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilediðin belirtti.

Rusya-Ukrayna çatýþmasýnýn Avro bölgesi baþta olmak üzere enerji, emtia tedarikiyle fiyat ve ticaret kanallarý üzerinde olumsuz etkisinin artarak sürmesinin küresel büyüme görünümü için risk teþkil ettiðine dikkati çeken Kavcýoðlu, enflasyondaki yükseliþin beklenenden uzun süreceði düþüncesiyle alýnan ve ülkeler arasýnda önemli farklýlýklar gösteren para politikasý kararlarýnýn belirsizliðe yol açarak, küresel ekonomide belirgin yavaþlama olasýlýðýný güçlendirdiðini söyledi.

Enerji ve emtia fiyatlarý, arz koþullarý ve tedarik sürelerinde son dönemde göreli iyileþme olduðunu dile getiren Kavcýoðlu, bir taraftan Rusya-Ukrayna çatýþmasý ve salgýn nedeniyle tarihi yüksek seviyelere ulaþan enerji, endüstriyel metal ve tarýmsal emtia fiyat endekslerinde sýnýrlý düþüþler görülürken, diðer taraftan geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkelerde tedarik sürelerindeki gecikmelerin azalmaya baþladýðýný ifade etti.

Özellikle geliþmekte olan ülkelerde tedarik süreleri son aylarda normal seviyelere yakýnsarken, geliþmiþ ülkelerdeki gecikme sürelerinin, iyileþmeye raðmen halen yüksek seviyesini koruduðunu belirten Kavcýoðlu, "Bununla birlikte enerji fiyatlarýndaki yüksek seviyeler ve oynaklýk, fiyatlar üzerinde baský oluþturmaya devam etmektedir. Küresel enflasyondaki güçlü seyir devam etmektedir. Geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkelerdeki enflasyon oranlarý son 25 yýlýn en yüksek düzeyine ulaþtý. Söz konusu ülkelerdeki yýl sonu enflasyon tahminleri, arz kýsýtlarý, enerji fiyatlarýndaki belirsizlik ve enerji tedarik sürecindeki aksamalar gibi sebeplerle yukarý yönlü güncellenmiþtir. Bu geliþmeler, küresel enflasyonun kalýcýlýðý konusundaki endiþeleri de güçlendirmektedir." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, yaþanan büyük arz þoklarýna raðmen yurt içi iktisadi faaliyetin, sürdürülebilir yapýda ve kesintisiz þekilde devam ettiðini dile getirerek, salgýn sonrasýnda hýzla normalleþen ve imalat sanayinin öncülüðünde dýþ ticaret yapýsýnda dönüþüm geçiren Türkiye ekonomisinin, 2022'nin birinci çeyreðinde yýllýk bazda yüzde 7,3 büyüdüðünü anýmsattý.

Yýllýk büyümeye net ihracatýn son 5 çeyrek boyunca pozitif yönde katký saðlamaya devam ettiðine dikkati çeken Kavcýoðlu, üretim tarafýnda ise hizmet ve sanayi sektörlerinin büyümeye katký vermeyi sürdürdüðünü söyledi.

Türkiye ekonomisinin, üretim, ihracat ve istihdamý artýrmayý merkeze alan yapýsal dönüþüm sürecinde olduðunu vurgulayan Kavcýoðlu, þöyle devam etti:

"Bu sürecin yansýmasý olarak çevrimsel etkilerden arýndýrýlmýþ cari dengemizdeki iyileþme eðilimi devam etmektedir. Fiyat ve iþ çevrimi etkilerinden arýndýrýldýðýnda Türkiye ekonomisi bu analizin yapýlmaya baþlandýðý 2004'ten bu yana ilk defa ve üst üste iki çeyrek cari fazla vermiþtir. Baþka bir ifadeyle, küresel emtia fiyatlarý normalleþme eðilimine girdiðinde ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaþmýþ olacak. Bu durum, Türkiye ekonomisi için yeni bir dönemin baþlangýcýna, enerji ve emtia fiyatlarý normalleþtiðinde kýsa vadeli finansman ihtiyacýnýn asgariye indiði ihracata dayalý büyümeye iþaret etmektedir. Uygulamakta olduðumuz politikalarla, fiyat istikrarýnýn temel unsurlarýndan birisi olarak gördüðümüz bu dönüþümün kalýcý olmasý için destek vermeye devam edeceðiz."

Kavcýoðlu, bu dönüþüm sürecinin sonucu olarak yatýrým harcamalarýnýn saðlýklý ve sürdürülebilir bir çerçevede devam ettiðine vurgu yaparak, üretim kapasitesini destekleyen yatýrýmlarýn, özellikle sanayi üretiminin öncüsü olan makine-teçhizat yatýrýmlarýnýn istikrarlý ve güçlü bir büyümeye iþaret ettiðini söyledi.

Bu yýlýn ilk çeyreðinde makine-teçhizat yatýrýmlarýnýn yýllýk bazda yüzde 10,5 büyüdüðünü belirten Kavcýoðlu, sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarýna arz yönlü desteðin devamý için gerekli olan yatýrým ihtiyacýnýn ulaþýlabilir, uzun vadeli ve düþük maliyetli Türk lirasý finansmanla karþýlanmasýnýn önem arz ettiðini vurguladý. Kavcýoðlu, "Türkiye ekonomisinin üretim, ihracat ve istihdamý artýrmaya odaklý güçlü ve sürdürülebilir büyüme performansýnýn destekleyici bileþenleri olan makine-teçhizat yatýrýmlarýnýn ve net ihracatýn milli gelirden aldýðý pay istikrarlý bir þekilde yükselmektedir." ifadesini kullandý.

- "ÜRETÝMÝN YAPISINDA SÜRDÜRÜLEBÝLÝR BÝLEÞENLERÝN PAYININ ARTMASI ÝSTÝHDAMA OLUMLU YANSIDI"

Makine-teçhizat yatýrýmlarýnýn istikrarlý artmasýnýn, ekonominin arz kapasitesini büyüterek kalýcý fiyat istikrarýna da katký saðlayacaðýnýn altýný çizen Kavcýoðlu, yýlýn ikinci çeyreðinde iç talep yataya yakýn seyrederken, sanayi üretiminin dýþ talebin de katkýsýyla gücünü koruduðunu söyledi.

Üretimde gözlenen artýþýn, imalat sanayinin geneline yayýlýrken ihracatçý sektörlerde sanayi üretiminin daha da güçlü seyrettiðini belirten Kavcýoðlu, sanayi ciro endekslerinin de yurt dýþý talebin sanayi üretimini olumlu etkilediðini gösterdiðini bildirdi.

Güçlü ekonomik büyümenin kapasite kullaným oranlarýna da yansýdýðýný, kapasite kullaným oranlarý tüm sektörlerde yükselirken, bazý alt sektörlerde tarihsel ortalamalarýn da üzerine çýktýðýný anlatan Kavcýoðlu, þöyle konuþtu:

"Bu durum, ilave kapasite ihtiyacýna iþaret etmekte ve yatýrým talebini desteklemektedir. Geçmiþ dönem ortalamalarýnýn üzerinde seyreden imalat sanayi kapasite kullaným oranlarý, firmalarý kapasite geniþletmeye teþvik etmek suretiyle, yatýrýmlardaki kuvvetli eðilimin devam edeceðine iþaret etmektedir. Kapasite artýþlarý son dönemde yatýrým iþtahý yüksek olan firmalarýn bulunduðu sektörlerde daha belirgindir. Nitekim, anket verileri de temmuz itibarýyla firmalarýn yatýrým harcamalarýnýn gelecek dönemlerde artmaya devam edeceðini göstermektedir. Bu eðilimin yatýrým malý üreten ve ihracatçý sektörler baþta olmak üzere tüm sektörlere yayýlarak güçlendiðini gözlüyoruz. Ocak-mayýs aylarý ortalamasýyla bakýldýðýnda yatýrým mallarý ithalat miktarýnda ve sermaye mallarý baþta olmak üzere sanayi üretiminde görülen artýþlar, sabit sermaye mallarý talebinin güçlü seyrettiðini teyit etmektedir."

Kavcýoðlu, üretimin yapýsýnda yatýrým ve ihracat gibi sürdürülebilir bileþenlerin payýnýn artmasýnýn istihdam üzerinde de olumlu yansýmalarý olduðunu dile getirerek, iþ gücü piyasasýnda istihdama katýlým oraný artmaya devam ederken iþsiz sayýsýndaki gerileme eðiliminin de sürdürdüðünü ifade etti.

Mayýs ayý itibarýyla toplam istihdam edilen kiþi sayýsýnýn mevsim ve takvim etkilerinden arýndýrýlmýþ olarak 30,8 milyon kiþiyle tarihsel yüksek seviyeye ulaþtýðýný belirten Kavcýoðlu, iþsizlik oranýnýn yüzde 10,9 olmasýnýn istihdam açýðýnýn halen yüksek seviyelerde seyrettiðini gösterdiðini kaydetti.

Türkiye ekonomisindeki son dönem istihdam geliþmelerinin umut verici olduðunu vurgulayan Kavcýoðlu, 2020 yýlý ikinci çeyrekten itibaren hýzla artan sanayi üretiminin yaný sýra yatýrým harcamalarý ve ihracatýn da etkisiyle istihdam edilen kiþi sayýsýnýn 2022 yýlýnýn ilk çeyreði itibarýyla 1,3 milyonu hizmet sektöründe, 900 binden fazlasý sanayi sektöründe olmak üzere yaklaþýk 2,7 milyon kiþi arttýðýný söyledi.

Kavcýoðlu, istihdamdaki artýþýn emsal ülkelere kýyasla oldukça yüksek olduðuna iþaret ederek, "Yýl baþýndan itibaren ise istihdamýmýz yaklaþýk 846 bin kiþi arttý. Katýlým ve istihdam göstergelerinin salgýn öncesi seviyelerin üzerine çýkmýþ olmasý, salgýn sonrasý iþ gücü piyasalarýnýn saðlýðýný göstermesi açýsýndan önemli geliþmelerdir." dedi.

Salgýn öncesi istikrarlý büyüme eðilimine sahip ihracatýn, salgýn sonrasý keskin artýþ göstererek 2022 yýlýnýn ilk yarýsýnda yýllýk bazda yaklaþýk yüzde 20 artýþla 126 milyar dolar seviyesine ulaþtýðýný anlatan Kavcýoðlu, bu miktarýn, ihracat için ilk 6 ayda ulaþýlan tarihsel en yüksek seviye olduðunu ifade etti.

- KRÝTÝK DÖNEMEÇTE ÝHRACATÇILARA SAÐLANAN UYGUN KOÞULLAR

Önemli ticari ortaklar arasýndaki sýcak çatýþmaya raðmen rekorlar kýran ihracat performansýnýn üç temel sebebi olduðunu belirten Kavcýoðlu, "Birincisi, salgýn sonrasý küresel ticaretin yeniden þekilleniþinde Türkiye'nin sahip olduðu avantajlar. Ýkincisi, ihracatçýlarýmýzýn dayanýklý ve esnek yapýsý sayesinde deðiþen koþullara uyum saðlama kapasiteleri. Üçüncü sebebin ise baþta Merkez Bankasý olmak üzere finansal sistemimizin ülke ekonomimiz için kritik dönemeçte ihracatçýmýza saðladýðý uygun koþullar olduðunu deðerlendiriyoruz. Mayýs itibarýyla yatýrým ve ihracat kredilerinin ticari krediler içindeki payý yüzde 28'e yaklaþarak son 20 yýlýn en yüksek seviyesine ulaþtý." deðerlendirmesinde bulundu.

Kavcýoðlu, yerli üretim ve ihracattaki artýþýn önem arz ettiðini dile getirerek, bu doðrultudaki ekonomik politikalarýn da katkýsýyla fiyat etkilerinden arýndýrýlmýþ ihracat miktar endeksinde güçlü bir artýþ ve ithalat miktar endeksinde ise kýsmi azalýþ gerçekleþtiðini söyledi. Kavcýoðlu, küresel enerji ve emtia fiyatlarý kaynaklý rekor seviyedeki fiyat artýþlarýnýn ithalat miktar endeksindeki düþüþün üzerinde olmasýnýn dýþ ticaret açýðýndaki iyileþmeyi sýnýrlandýrdýðýný bildirdi.

Ýhracatýn ürün ve pazar çeþitliliðinin son dönemde hýzlanmak suretiyle istikrarlý arttýðýný belirten Kavcýoðlu, 2022'de ihracatýn ülke ve ürün çeþitliliðinin 2006'ya göre iki kat arttýðýný, 2015-2022 yýllarýnda ihracattaki artýþýn yaklaþýk yüzde 29'unun yeni pazar giriþleriyle gerçekleþtiðini, ihracatçý firmalarýnýn esnek ve dinamik yapýsýnýn ekonomiyi dýþsal þoklara karþý koruduðunu kaydetti.

Firmalarýn yeni ürünler sunmak ve yeni pazarlar bulmak suretiyle sergilediði esnekliðin, son dönemde yaþanan sýcak çatýþma da dahil olumsuz koþullarda muhtemel kayýplarýn telafi edilmesine imkan saðladýðýný anlatan Kavcýoðlu, dýþ dengenin önemli unsur olmasýnýn yaný sýra geniþ istihdam ve gelir kaynaðý da olan turizm sektörünün ilk 5 aydaki performansýnýn memnuniyet verici olduðunun altýný çizdi.

Ziyaretçi sayýlarýnýn 2021'e göre aylýk bazda artýþ kaydettiðinin ve 2019 rakamlarýna yaklaþtýðýnýn görüldüðünü belirten Kavcýoðlu, seyahat gelirlerinde ulaþýlan seviyenin ise 2019 yýlýný geçtiðini söyledi.

Kavcýoðlu, kredilerin kapasite artýrýcý ve ihracatý destekleyen yatýrýmlara dönüþmesini saðlayacak þekilde hedefli alanlarda kullanýmýnýn mevcut politikalar için büyük önem arz ettiðini dile getirerek, yatýrýmlarý ve üretim kapasitesini artýracak hedefli kredi kullanýmýnýn hem sürdürülebilir büyümenin saðlanmasýna hem de cari iþlemler dengesine olumlu katký vereceðini belirtti. Kavcýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Yýlýn ilk altý ayýnda gerçekleþen ticari kredi artýþ miktarý önceki altý ayda gerçekleþen artýþýn 3,9 katýna, 2021 yýlý tamamýndaki artýþýn ise 2,5 katýna çýkmýþtýr. Yýlýn ilk çeyreðinde kredilerde gözlenen bu ivmelenme sonrasýnda paydaþlarýmýzla koordineli ve hedefli kredi politikamýzla uyumlu olarak, KOBÝ, ihracat, yatýrým, tarým gibi bazý seçili kredi türleri hariç olmak üzere makro ihtiyati tedbirler aldýk. Bu tedbirler sonucunda, son dönemde ticari ve bireysel kredilerin büyüme hýzlarýnda bir yavaþlama gözlenmiþtir. Yine bu doðrultuda, 2021 yýlýnýn ikinci yarýsýndan itibaren atýlan adýmlarla tüketici kredilerinin tüm krediler içindeki payý önemli ölçüde gerilemiþtir."

Kavcýoðlu, yýlýn ikinci çeyreðinde, enerji ile gýda baþta olmak üzere küresel emtia fiyatlarýndaki güçlü artýþlarýn, küresel tedarik zincirinde süregelen aksaklýklarýn neden olduðu arz kýsýtlarý ve döviz kuru geliþmelerinin, tüketici fiyatlarý üzerinde baský oluþturmayý sürdürdüðünü ve bunlarýn enflasyondaki artýþýn temel belirleyicileri olduðunu söyledi.

Tüketici enflasyonunun, haziranda yýllýk bazda yüzde 78,6 gerçekleþerek Nisan Enflasyon Raporu'nda öngördükleri patikanýn üzerinde kaldýðýný belirten Kavcýoðlu, "Haziran ayý yýllýk tüketici enflasyonun yüzde 81,5'inin dýþsal þoklardan en çok etkilenen gýda, enerji ve temel mal gruplarý kaynaklý olduðunu görmekteyiz. Diðer taraftan, çekirdek enflasyon göstergeleri daha olumlu bir görünüm sergilemektedir." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, yýlýn ikinci çeyreðinde ithalat birim deðer endeksinin, özellikle enerji fiyatlarýndaki artýþa baðlý yükseldiðini ve enflasyonu yukarýya çeken ana unsurlardan biri olduðunu vurgulayarak, þöyle devam etti:

"Söz konusu dönemde tarým ve endüstriyel metal fiyatlarýnda bir miktar düþüþ gözlenmekle birlikte uluslararasý emtia fiyatlarýndaki göreli yüksek seviyeler korunmuþtur. Küresel enerji piyasalarýnda, Rusya ve Ukrayna arasýndaki çatýþma nedeniyle daha belirgin hale gelen arz ve talep dengesizliklerinin yýlýn ikinci çeyreðinde de sürmesi, enerji fiyatlarýndaki yüksek artýþlarýn devam etmesine neden olmuþtur. Uluslararasý enerji fiyatlarý, yýlýn ikinci çeyreðinde yüzde 11,4 artarak tüketici fiyatlarý üzerinde önemli bir baský oluþturmuþtur."

- "ARAÇLARIMIZI GEÇTÝÐÝMÝZ ÇEYREKTE ETKÝN OLARAK KULLANDIK VE KULLANMAYA DEVAM EDECEÐÝZ"

Kavcýoðlu, son üç aylýk dönemde, küresel arz zincirlerindeki aksaklýklarýn, süregelen jeopolitik sorunlarýn, taþýmacýlýk maliyetlerinin tarihsel ortalamasýnýn üzerindeki yüksek seviyelerinin sürmesine ve yurt içi tedarik süresindeki olumsuz görünümün kýsmen iyileþmekle birlikte devam etmesine neden olduðuna dikkati çekti.

Yýlýn ikinci çeyreðinde çýktý açýðý göstergelerinde bir önceki çeyreðe göre yavaþlama gözlendiðine iþaret eden Kavcýoðlu, "Ayrýca küresel büyüme beklentilerinin de aþaðý yönlü güncellemesiyle yýlýn ikinci yarýsýnda çýktý açýðýnýn tedricen azalarak talep koþullarýnýn enflasyona verdiði katkýnýn daha da gerileyeceðini öngörüyoruz. Üretim bazlý çýktý açýðý göstergeleri ikinci çeyrekte yavaþlama kaydederken, kredi etkisinin dahil edildiði gösterge ilk çeyrekteki güçlü seyrini korumuþtur." deðerlendirmesinde bulundu.

Kavcýoðlu, Nisan Enflasyon Raporu'ndan sonraki süreçteki para politikasý uygulamalarýna da deðinerek, "Almakta olduðumuz kararlarla en kýsa zamanda enflasyonda kalýcý bir düþüþü saðlamayý amaçlamaktayýz. Bu kapsamda faiz politikasýyla birlikte, likidite, teminat, zorunlu karþýlýk ve uluslararasý rezervlerin yönetimine iliþkin politika bileþenini etkin bir þekilde kullanmaktayýz. Bütünleþik politika çerçevemizde liralaþma perspektifiyle araçlarýmýzý geçtiðimiz çeyrekte etkin olarak kullandýk ve kullanmaya devam edeceðiz." ifadesini kullandý.

- LÝRALAÞMA STRATEJÝLERÝ

Arz sürekliliði ve cari fazla kapasitelerini destekleyecek finansal koþullarý oluþturmak amacýyla mayýs-temmuz döneminde politika faizinin sabit tutulmasýna karar verdiklerini anýmsatan Kavcýoðlu, kredilerin artýþ hýzýný ve kompozisyonunu, reel ekonomik faaliyetle uyumlu hale getirecek önlemleri kararlýlýkla aldýklarýný vurguladý.

Ticari kredilerde gözledikleri ve parasal istikrarý tehdit eden hýzlý artýþ karþýsýnda son dönemde makro ihtiyati politikalarýný güçlendirdiklerini aktaran Kavcýoðlu, bu anlamda devreye aldýklarý zorunlu karþýlýk oraný uygulamasýný anlattý.

Kavcýoðlu, son dönemde, liralaþma stratejileri doðrultusunda attýklarý adýmlarýn önemli bir parçasýný da teminat yönetiminde yaptýklarý deðiþikliklerin oluþturduðuna dikkati çekti.

Bu deðiþikliklerle temel amaçlarýnýn, piyasaya saðladýklarý fonlama karþýlýðý aldýklarý teminatlarda Türk lirasý cinsi varlýklarýn payýný artýrmak olduðuna iþaret eden Kavcýoðlu, finansal mimarilerini liralaþma ekseninde yeniden ve saðlam temeller üzerinde þekillendirmek üzere devreye aldýklarý uygulamalardan bahsetti.

Kavcýoðlu, düzenlemeler sonrasýnda, uzun vadeli Türk lirasý faizlerinin politika faizine yakýnsadýðýný ve getiri eðrisinin para politikasýnýn etkinliðini artýracak þekilde bütün vadelerde aþaðý geldiðini gözlemlediklerini belirterek, "Ekonominin potansiyeliyle uyumlu bir parasal büyümeyi gözeterek para piyasalarý, kamu borçlanmasý ve krediler dahil olmak üzere Türk lirasý tüm faizlerin politika faizimize yakýnsamasý ve parasal aktarýmýn korunmasý için gereken adýmlarý atmaya devam edeceðiz." dedi.

Gerçekleþen olumsuz jeopolitik risklerin ve küresel finansal koþullarda artan oynaklýklarýn arka arkaya gelen arz þoklarýyla tarihi yüksek seviyelere ulaþmýþ enflasyonu ve ayný anda ekonomilerin yavaþlamasýný beraberinde getirdiðini söyleyen Kavcýoðlu, geliþmiþ ekonomiler dahil olmak üzere bazý ürünlerin eriþilebilirliðinin kesildiði bir dönem yaþandýðýný dile getirdi. Kavcýoðlu, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Enflasyonun ekonomimizde de belirgin olarak hissedilmekle birlikte arzýn sürekliliði açýsýndan ülkemiz en iyi durumdaki ekonomilerden biridir. Ýþ gücüne katýlým ve istihdam dahil iþ gücü piyasamýz saðlýklý iþlemekte, ayný zamanda imalat ve ihracat odaklý geliþen üretim yapýmýz güçlü bir seyir izlemektedir. Yaþadýðýmýz yüksek enflasyonun temel belirleyicileri güçlü ve sürekli arz þoklarý, döviz kuru geliþmeleri ve bunlarýn etkisiyle bozulan fiyatlama davranýþlarýdýr. Para politikasý kararlarýmýzda, üretim ve yatýrýmlarýn sürekliliðini saðlayacak ve sürdürülebilir cari denge hedefini destekleyecek finansal koþullarýn oluþumunu gözetiyoruz. Bu durumu, ayrýca, sektöre de öncülük edecek ihracat ve yatýrým hedefli kredi programlarýyla ve makro ihtiyati politikalarýmýzla destekliyoruz. Nitekim, ihracatýmýz, firmalarýmýzýn performansýnýn yanýnda, saðlanan finansman koþullarýnýn da etkisiyle güçlü seyrini sürdürmektedir."

- "KREDÝLERÝN HIZI VE ÝKTÝSADÝ FAALÝYETLE UYUMLU KULLANIMINI HEDEFLEYEN TEDBÝRLERÝMÝZÝ KARARLILIKLA DEVREYE ALDIK"

Kavcýoðlu, ihracat ve yatýrým odaklý hedefli kredilerin cari dengeye olumlu katkýsýný destekleyen düzenlemelerle, ekonominin cari fazla verme kapasitesinin artýrýlmasýnýn, kalýcý fiyat istikrarý için kritik önem arz ettiðini söyledi.

Yýlýn ikinci çeyreðinde, özellikle bölgesel çatýþmanýn týrmanmasýndan sonra kredilerin artýþ hýzýnda önemli bir yükseliþ gözlemlediklerini vurgulayan Kavcýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Jeopolitik riskler karþýsýnda, bir kýsmý yükselen iþletme sermayesi ve yatýrým ihtiyacýndan olsa da saðlanan finansman kaynaklarýnýn bir kýsmýnýn artan küresel belirsizlik algýsýyla kur istikrarýný tehdit edecek þekilde kullanýldýðýný tespit ettik. Dolayýsýyla, kredilerin hýzý ve iktisadi faaliyetle uyumlu kullanýmýný hedefleyen tedbirlerimizi kararlýlýkla devreye aldýk. Paydaþlarýmýzla da yüksek bir koordinasyon halinde tamamlayýcý tedbirlerle uyguladýðýmýz politikalar sonucunda kredi geliþiminde normalleþmenin baþladýðýný görüyoruz. Alýnan kararlarýn etkileri yakýndan izlenerek, ticari ve bireysel kredilerde olaðan dýþý geliþmelere karþý gerektiðinde ilave tedbirler alýnmaya devam edilecektir. Türk lirasýnýn iktisadi faaliyetle uyumlu geliþimi hem kaynaklarýn doðru alanlara yönlendirilerek daha verimli kullanýlmasý hem de döviz kuru üzerinde suni baskýlarýn oluþmamasý açýsýndan kritik önemdedir."

Kavcýoðlu, parasal aktarýmýn etkinliðinin artmasý ve korunmasý amacýyla, tahvil, kredi ve mevduat faizlerinin politika faizimize yakýnsamasýný ve likiditenin liralaþma ekseninde saðlanmasýný bir arada mümkün kýlacak bir yaklaþýmla hareket etiklerini vurgulayarak, "Merkez Bankasý, Türk lirasýnýn temel saðlayýcýsý olarak elindeki tüm araçlarla liraya olan talebi yapýsal ve kalýcý olarak artýracak, bu amaçla çeliþen tüm mekanizmalardan tedricen çýkacaktýr. Aldýðýmýz güçlü teminat ve likidite önlemlerini bu ilke doðrultusunda uyguluyoruz. Türk lirasýnýn deðerinin finansal sistemde istikrarlý bir þekilde oluþtuðunu ve likiditenin verimli daðýldýðýný görene kadar etkilerini ölçerek ve kademeli bir yaklaþýmla adýmlarýmýzý atmaya devam edeceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Dýþ politikanýn enflasyonu doðrudan etkileyebildiði zorlu bir dönemden geçtiklerini belirten Kavcýoðlu, bu çerçevede küresel jeopolitik risklere karþý uygulanan etkin politikalarýn gerek arz güvenliði gerekse cari denge üzerindeki olumlu katkýlarýný, ekonomik parametrelerle ölçülebilir þekilde gördüklerini söyledi.

Kavcýoðlu, liralaþmada da bu bütüncül perspektifin desteðini aldýklarýnýn ve almaya devam edeceklerinin altýný çizerek, "Alýnan tedbirler ve koþullarýn normalleþmesiyle, mali dengeye ek olarak, cari dengenin de sürdürülebilir seviyelere ulaþmasý ve bu süreçte liralaþma ekseninde güçlü bir finansal mimarinin oluþturulmasýný takiben enflasyonun hýzla tahminlerimizle uyumlu seviyelere düþmesi saðlanacaktýr." dedi.

MERKEZ BANKASI BAÞKANI ÞAHAP KAVCIOÐLU, SORULARI CEVAPLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) Baþkaný Þahap Kavcýoðlu, Merkez Bankasý Ýdare Merkezi'nde düzenlenen yýlýn üçüncü Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantýsý'nýn ardýndan ekonomistlerin ve basýn mensuplarýnýn sorularýný cevapladý

Türkiye ekonomisinin, üretim, ihracat ve istihdamý merkeze alan bir yapýsal dönüþüm sürecinde olduðunu dile getiren Kavcýoðlu, bu sürecin yansýmasý olarak cari dengeyi saðlayacak çalýþmalar ve söz konusu süreci destekleyecek kararlar alýnmasýna devam edildiðini söyledi. Kavcýoðlu, uluslararasý küresel fiyat artýþlarý normale döndüðünde Türkiye ekonomisinin cari fazla verdiðinin görüleceðini ifade etti.

Kavcýoðlu, enflasyonda atalete düþülmemesi için tüm tedbirlerin alýndýðýna dikkati çekerek, "Þu anki gelen veriler ve alýnan kararlarla, enflasyonun atalete dönüþmemesi için çok yoðun ve sert tedbirlerle bu süreci terse çevirme gayretlerimiz hýzlý þekilde sürüyor ve kararlar almaya devam ediyoruz." diye konuþtu.

Tüm dünyada resesyonun konuþulduðuna iþaret eden Kavcýoðlu, "IMF son olarak ülkelerin büyümesini aþaðý doðru güncelledi. Herhalde Türkiye, yukarý doðru güncellenen ülkelerin baþýnda geliyor. Böyle baktýðýmýz zaman dünyada bütün ülkeler resesyon konuþurken, dünyada resesyonun konuþulmadýðý tek ülke Türkiye. Müthiþ bir potansiyel, üretim ve ihracat var." ifadelerini kullandý.

Kavcýoðlu, Türkiye'nin dünyadaki geliþmelerden etkilenmemesinin söz konusu olmadýðýný ancak Türkiye'nin çeþitli avantajlarý bulunduðunu belirterek, ihracattaki artýþla özellikle son dönemde Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri, Ýran ve Rusya ile artan ticari iliþkilere dikkati çekti.

Bir resesyon durumunda Avrupa tarafýnda da Türkiye'nin en az etkilenen ülkelerden olacaðýný dile getiren Kavcýoðlu, Türkiye'nin, dezavantajlarýný kýsa sürede olumluya çevireceðini söyledi. Kavcýoðlu, "Tüm dünya resesyondan etkilenecekti ama buna en az tepki verecek olan ülke Türkiye'dir." dedi.

Kavcýoðlu, reel sektörle çok yakýn çalýþtýklarýný ve o kesimden gelen bilgilere göre fiyatlardaki oynaklýðýn bir miktar düzeldiðini belirterek, son bir hafta hariç önceki bir aylýk süreçte en az deðer kaybeden para biriminin Türk lirasý olduðunu söyledi.

Ýthalat baskýsýnýn son 1-2 haftada Türk lirasýndaki baskýyý da biraz artýrdýðýný bildiren Kavcýoðlu, "Onu dengelemeye çalýþýyoruz. Süreç içinde 'kur korumalý'nýn katkýsý, ihracatýn, turizm gelirlerinin artýþýyla dengeye gelecektir." diye konuþtu.

Rusya ile ticaret yapan iþ adamlarýnýn rubleyle ödeme konusunda yaþadýðý sýkýntýlara deðinilmesi üzerine Kavcýoðlu, þunlarý ifade etti:

"Önemli geliþmeler var, ticaret yoðun þekilde devam ediyor. Rusya tarafýnda da görüþmeler prensip olarak sürüyor. Sadece Rusya ile deðil çok uzun süredir diðer ülkelerle swap anlaþmalarýmýz yerel parayla ticaret noktasýnda devam ediyor. Çin ve Güney Kore ile de yapýyoruz. Rusya ile swap anlaþmamýz yoktu ama bu geliþmelerden sonra karþýlýklý Türk lirasý-ruble ticaretinin yaygýnlaþmasýnda önemli mesafe katettik. Ýhracatçýlarla da görüþüyoruz. O sýkýntý yakýn zamanda giderilecek diye düþünüyorum."

- "ENFLASYONU YIL SONU HEDEFÝMÝZÝN ALTINDA BEKLÝYORUZ"

Baþkan Kavcýoðlu, Türkiye'nin ihracat, üretim ve ihracat potansiyeline dikkati çekerek, tüm dünyada yaþanan enflasyon sorunu konusunda tüm paydaþlar ve bakanlýklarla çalýþma içinde olduklarýný söyledi.

Dünyadaki geliþmelerin etkilerini en aza indirmeye çalýþtýklarýný vurgulayan Kavcýoðlu, þöyle devam etti:

"Aldýðýmýz kararlarla, Yeni Ekonomi Modeli'miz ile inþallah bu dalgalanma veya artýþý da kýsa sürede aþaðý doðru ivmelenecek þekilde göreceðiz diye düþünüyorum. Bu aydan sonra en azýndan artýþ eðilimi çok olmaz diye görmemiz lazým. Kurun enflasyona, fiyatlara etkisi daha az geçmiþ döneme göre. Tarýmda, gýdada iyi hasat dönemi geliyor, turizm çok iyi. Dolayýsýyla yýl sonu enflasyon hedefimizi verdik, onun altýnda bir noktada bekliyoruz. Tarihsel geçmiþ dönemdeki noktalarda hareket ettiðinde bunun çok altýnda bir enflasyonla yýlý kapatma þansýmýz var."

Enflasyonda "zirve" beklentisine yönelik soru üzerine Kavcýoðlu, bu konuda yüzde 80-90'lar gibi bir tespitleri olmadýðýný ifade etti. Kavcýoðlu, "Zirveden ziyade yýl sonuna kadarki süreçte, önceki dönemdeki artýþ oranlarýný yakaladýðýmýzda, daha altýnda bir yerde kapatacaðýmýzý düþünüyoruz. Göstergeler, veriler bunu gösteriyor." dedi.

- "LÝRALAÞMAYI DAHA ETKÝN KILMAK ÝÇÝN BAZI TEDBÝRLER ALABÝLÝRÝZ"

Kavcýoðlu, liralaþma konusundaki çalýþmalara iliþkin ise þunlarý söyledi:

"Türk lirasýný her yerde herkesin kullanacaðý þekilde kararlar alýyoruz. Bunun önceliði Merkez Bankasýnda. Merkez Bankasý kendi yönettiði, aldýðý kararlarda aðýrlýklý liralaþmayý öncelikliyor. Bunun yanýnda piyasada da geçmiþ dönemde aldýðýmýz kararlarda hem ihracat bedellerinin bozulmasý, ödemelerde Türk lirasý kullanýlmasý, döviz kullanýlmamasý noktasýnda ve diðer birçok kararýmýzý aldýk. Geldiðimiz nokta itibarýyla önemli mesafe katettiðimizi düþünüyorum."

Kredilerin daha çok dövize gitme eðilimi bulunduðunu da dile getiren Kavcýoðlu, bu yöndeki kararlarý sözlü, olmazsa makro ihtiyati diðer kararlarla uygulanabilir hale getireceklerini ifade etti. Þu an için liralaþma tarafýnýn iyi gittiðini düþündüklerini belirten Kavcýoðlu, "Süreç içinde daha hýzlandýrmak ve etkin kýlmak için bazý tedbirler alabiliriz." dedi.

Kavcýoðlu, enflasyon tahminlerine, petrol ve gýda fiyatlarýnda aþaðý doðru ivmelenme gibi beklentileri yansýttýklarýný bildirdi. Enflasyonla ilgili ciddi tedbirler aldýklarýný ve almaya devam edeceklerini, ataletin önüne geçmeye çalýþtýklarýný vurgulayan Kavcýoðlu, aldýklarý ve alacaklarý kararlarla yýl sonundan sonra enflasyonun hýzlý þekilde aþaðý doðru gelmesini beklediklerini söyledi.

- "SWAP ANLAÞMALARIYLA ÝLGÝLÝ YOÐUN ÇALIÞMALAR DEVAM EDÝYOR"

Baþkan Kavcýoðlu, swap anlaþmalarýna iliþkin soruya ise þu yanýtý verdi:

"Swap anlaþmalarýyla ilgili Merkez Bankasýnýn yoðun çalýþmalarý devam ediyor. Son dönemde swap anlaþmasýný daha etkin kullanma yönünde, sadece rezerve etki eden unsur deðil, ayný zamanda ticarette de aktif olarak kullanmak istiyoruz. Buna Çin'de, Güney Kore'de baþlýyoruz. Diðer ülkelerle de yaptýðýmýz görüþmelerde bunun etkin þekilde kullanýlmasýný öncelikliyoruz. Yerel paralarla ticareti önemsiyoruz. Bu anlamda görüþtüðümüz ülkeler var, çalýþmalarý belli noktaya getirdiðimiz ülkeler var. Bittiðinde açýklarýz."

Dünyada tüm ülkelerde enflasyonun hýzla yükseldiðine dikkati çeken Kavcýoðlu, Türkiye'de bu anlamda yaþanan sýkýntý ve zorluðun farkýnda olduklarýný söyledi. Kavcýoðlu, bu konuda daha yoðun ve sýký þekilde mücadele verdiklerini belirterek, "Enflasyonu aþaðý getirme noktasýnda hem hükümet hem Merkez Bankasý olarak çok yoðun gayret içindeyiz." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, enflasyonun olumsuz etkisinin vatandaþa daha fazla yansýmamasý için çalýþtýklarýný vurgulayarak þunlarý kaydetti:

"Resesyonun konuþulmadýðý tek ülkeyiz. Enflasyon bütün dünyanýn sorunu, bizim de çok büyük sorunumuz. Merkez Bankasýnýn, hükümetimizle, paydaþlarla yoðun çalýþma içinde olduðu bir konu. Kýsa süre içinde, atalet haline getirmeden inþallah çözerek vatandaþa yansýmasýný minimum seviyeye indirmiþ olacaðýz."

Bazý bankalarýn uyguladýðý kredi faizlerine iliþkin soru üzerine Kavcýoðlu, Türkiye'de kredilerin yüzde 40-45'nin kamu bankalarýnca kullandýrýldýðýný söyledi. Kavcýoðlu, "Bunlardaki faiz ortalamasý yüzde 15. Türkiye'de reel sektörün kullandýðý kredilerin yüzde 50'ye yakýný politika faizi etrafýnda. Özel sektör bankalarýmýzda da aldýðýmýz kararlar, görüþmelerimiz, piyasanýn otokontrolünün sonucu yakýn zamanda faizler oraya gelecektir. Devlet tahvili, hazine bonosu faizleri de þu an eylüldeki faizlerin altýnda." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, banka veya ürün bazýnda faizlerde farklýlýklarýn olabileceðini ancak genel politikalarýnýn kredi faizlerinin politika faizi etrafýnda þekillenmesi yönünde olduðunu vurguladý.

Alýnan kararlar ve uygulanan politikalarla faizlerin istenilen noktaya geleceðini dile getiren Kavcýoðlu, "Serbest piyasa, herkes her þeyi uygulayabilir ama otokontrol ve talep-arz meselesi. Dolayýsýyla insanlar düþük faizleri tercih ettiði sürece zaten o noktaya gelecektir. Bizim kararlýlýðýmýz kesindir, faizlerin aþaðý gitmesinde finans kesiminin hassasiyet duymasýný bekliyoruz." ifadelerini kullandý.

- "YEREL PARAYLA TÝCARET KONUSUNU GÖRÜÞÜYORUZ"

Kavcýoðlu, dünyadaki enerji ödemelerinde yaþanan zorluklara iliþkin soruya þu yanýtý verdi:

"Enerji ödemelerinde sýkýntý yaþayan ülkelerin olduðunu görüyoruz ama TCMB bu konuda zorluk çekmemiþtir. Rezervlerimiz geçen sene de ayný seviyelerdeydi, bu yýl da ayný seviyelerde ama bu arada sadece 6 aylýk enerji maliyeti geçen sene 17,8 milyar dolarken bu sene 50 milyar dolar. Bunu hiç aksatmadan ödemeler dengesi içinde karþýlamýþtýk. Merkez Bankasý tüm ödemelerini borçlarýný rahatlýkla ödüyor, ödeyecek. Bunu karþýlayacak güçte rezervlerimiz var."

Rezervlere giriþ kalemlerinin de arttýðýna iþaret eden Kavcýoðlu, "Merkez Bankasý olarak enerji dahil tüm ödemeleri gününde yaptýk. Rezervlerimiz yeterli düzeydedir, artmaya devam ediyor. Dönem dönem iniþli çýkýþlý, çeþitli sebepler var ama bunu bir rezerv erimesi deðil rezerv yer deðiþtirmesi þeklinde düþünebilirsiniz. Önümüzdeki süreçte sýkýntý görmüyoruz daha da iyi olacaðýný düþünüyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Kavcýoðlu, Rus rublesi ile ticarete iliþkin soru üzerine de merkez bankalarý olarak yerel para ile ticaret konusundaki görüþmeleri tamamladýklarýný, karþýlýklý görüþmeleri olumlu anlamda sonuçlandýracaklarýný anlattý. Kavcýoðlu, yerel parayla ticaret konusunun sadece Rusya ile deðil Türkiye'nin swap anlaþmasý olduðu diðer ülkelerle görüþüldüðünü söyledi.

- "DÝJÝTAL PARADA SONA GELÝYORUZ"

Kavcýoðlu, yakýn zamanda dijital para ile ilgili güzel haberler vereceklerini belirterek, bu konuda sona yaklaþtýklarýný bildirdi.

Yurt dýþýnda yerleþik kiþiler ile bu kiþilerin yurt dýþýndaki þirketleri için açýlan YUVAM hesaplarýna iliþkin soru üzerine Kavcýoðlu, "YUVAM hesaplarý son dönemde daha da çok hareketlendi, iyi bir rakama geldik. Planladýðýmýz rakamlara tam ulaþmasa da ulaþmaya doðru gidiyor. Merkez Bankasý rezervlerine farklý kalemlerde giriþler saðlamaya baþladýk, bunlar arttýkça da rezervlerimizdeki artýþý siz de göreceksiniz." diye konuþtu.

Kavcýoðlu, Türkiye'nin CDS'inin yükselmesine yönelik soru üzerine ise þunlarý kaydetti:

"CDS'nin yükselmesinin bankalara, finansal sektöre olumsuz yansýmalarý var ama bunun çok adaletli olduðunu düþünmüyorum. Bu sözlerimden sonra eleþtireceklerdir, bana CDS tanýmý yapmaya kalkýþacaklardýr ama Türkiye'de bankacýlýk sektörü dünyadaki en iyi bankacýlýk sektörlerinin baþýnda geliyor. Hangi kalemi alýrsanýz alýn dünyadaki birçok ülkenin bölgenin bankalarýndan iyi durumda. Bu kadar saðlam ve güçlü bir bankacýlýk sektörünün böyle bir CDS'i hak ettiðini düþünüyorum. Ýstihdam, ihracatýn potansiyeli, makro göstergeler... Dünyada teknik olarak iflaslarýnýn konuþulduðu ülkeler söz konusu. Birçok ülkenin yaþadýðý ekonomik, siyasi, finansal sýkýntýlara baktýðýmýzda Türkiye, bunlardan pozitif ayrýþtýðý halde, hak etmediðimiz bir CDS deðerlendirmesi ile karþý karþýya. Bunu kabul etmiyoruz. Bununla ilgili tedbir almaya çalýþýyoruz, görüþmeler yapýyoruz, Türkiye'yi anlatýyoruz. Ekonomik olduðu kadar siyasi olduðunu da düþünüyorum. Bizim ekonomi politikalarýmýza karþý bir duruþ da olabilir. Daha da düþürülmesi noktasýnda tedbirleri sektörle birlikte almaya çalýþýyoruz."

- "ÜLKEMÝZÝN ÞARTLARI ÝÇÝNDE KARAR VERÝYORUZ"

Politika faizinin TCMB için bir para politikasý aracý olmaktan çýkýp çýkmadýðýna iliþkin soruya karþýlýk Kavcýoðlu, faizi sabit býrakmak ya da düþürmenin para politikasý aracý olarak politika faizini kullanmamak olarak deðerlendirilmemesi gerektiðini vurguladý.

Kavcýoðlu, faizi para politikasý aracý olarak kullanmayý sürdürdüklerini ifade ederek, þöyle devam etti:

"Faizin, artýrýlmasý noktasýndaki yaklaþým kullanýlmadýðý sürece, bir politika aracý olmadýðýný ifade etmek doðru deðil. Çoðu ülke faiz artýrýmý yapýyor. Kim yanlýþ kim doðru yapýyor? Zaman gösterir. Onlarýn da çok doðru yapmadýðý, iki artýrýmdan sonra resesyonun konuþulduðu bir yerde hem faiz artýrýp hem bir sene sonra düþüreceðini açýklamak ne kadar doðru orantýlý? Dolayýsýyla biz kendi ülkemizin þartlarý içinde uyguladýðýmýz politikalar çerçevesinde her ay Para Politikasý Kurulu olarak bir karar veriyoruz. Biz yatýrým, üretim, ihracat ve istihdam üzerine oturmuþ ekonomik model ve ihracat aðýrlýklý büyümeyi destekleyen bir para politikasý yürütüyoruz. Faiz konusunda belki ayrýþýyoruz ama Türkiye ekonomisinin olumlu tepkisi konusunda da ayrýþýyoruz. Ýstihdam yaratýyorsanýz, ilk çeyrekte yüzde 7'nin üzerinde büyüyorsanýz, ki ikinci çeyrek büyümesi yüzde 7'nin üzerinde gelecek, bunlarý komple deðerlendirmek lazým."

TCMB'nin Ýstanbul'a taþýnmasý programýnýn planlar dahilinde sürdürüldüðünü anlatan Kavcýoðlu, binanýn inþasýnýn bitmek üzere olduðunu ve eylül sonu itibarýyla Kurumun önemli bir kýsmýnýn taþýnacaðýný sözlerine ekledi.