Merkez Bankasý faiz kararýný açýkladý
ABONE OL

TCMB'den faiz oranlarýna iliþkin yapýlan duyuruda, Merkez Bankasý Baþkaný Þahap Kavcýoðlu baþkanlýðýnda toplanan Para Politikasý Kurulu'nun, politika faizinin yüzde 15'ten yüzde 14'e indirilmesine karar verdiði bildirildi.

Duyuruda, salgýnda yeni varyantlar nedeniyle kapanma tedbirlerinin ve seyahat kýsýtlamalarýnýn yeniden baþlamasýnýn, küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aþaðý yönlü riskleri canlý tuttuðu ve belirsizlikleri artýrdýðý belirtilerek, "Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarýndaki yüksek seyir, bazý sektörlerdeki arz kýsýtlarý ve taþýmacýlýk maliyetlerindeki artýþ uluslararasý ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarýnýn yükselmesine yol açmaktadýr." denildi.

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararasý finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin yakýndan izlendiði aktarýlan duyuruda, geliþmiþ ülke merkez bankalarýnýn artan enerji fiyatlarý ve arz-talep uyumsuzluðuna baðlý olarak enflasyonda görülen yükseliþin beklenenden uzun sürebileceðini deðerlendirdiði kaydedildi.

Duyuruda, bu çerçevede, iktisadi faaliyet, iþ gücü piyasasý ve enflasyon beklentilerinde ülkeler arasýnda farklýlaþan görünüme baðlý olarak geliþmiþ ülke merkez bankalarýnýn para politikasý iletiþimlerinde ayrýþma gözlendiðine iþaret edildi.

Bununla birlikte, merkez bankalarýnýn destekleyici parasal duruþlarýný sürdürdüðü, varlýk alým programlarýna devam ettiði vurgulanan duyuruda, "Milli gelir verileri ve öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin, dýþ talebin de etkisiyle güçlü seyrettiðine iþaret etmektedir. Aþýlamanýn toplumun geneline yayýlmasý salgýndan olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve baðlantýlý sektörlerin canlanmasýna ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileþimle sürdürülmesine olanak tanýmaktadýr. Ýhracattaki artýþ eðiliminin güçlenmesiyle cari iþlemler dengesinin 2022'de fazla vermesi öngörülmektedir. Cari iþlemler dengesindeki iyileþme eðiliminin güçlenerek devam etmesi fiyat istikrarý hedefi için önem arz etmekte, bu baðlamda ticari ve bireysel krediler yakýndan takip edilmektedir." ifadeleri kullanýldý.

-"ARIZÝ FAKTÖRLERÝN ÝMA ETTÝÐÝ ALANIN KULLANIMI TAMAMLANDI"

Duyuruda, enflasyonda kasým ayýnda gözlenen yükseliþte döviz kuru geliþmeleri, küresel gýda ve tarýmsal emtia fiyatlarýndaki artýþlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklýklar gibi arz yönlü unsurlar ve talep geliþmelerinin etkili olduðu belirtilerek, þunlar kaydedildi:

"Kurul, politika faizinin 100 baz puan indirilerek arz yönlü ve para politikasý etki alaný dýþýndaki arýzi faktörlerin fiyat artýþlarý üzerinde oluþturduðu geçici etkilerin ima ettiði alanýn kullanýmýnýn tamamlanmasýna karar vermiþtir. Alýnmýþ olan kararlarýn birikimli etkileri 2022'nin ilk çeyreðinde yakýndan takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarýnýn sürdürülebilir bir zeminde yeniden þekillenmesi amacýyla geniþ kapsamlý politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir. TCMB, fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda enflasyonda kalýcý düþüþe iþaret eden güçlü göstergeler oluþana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaþýncaya kadar elindeki tüm araçlarý kararlýlýkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde saðlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düþüþ, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artýþ eðiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalýcý olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarý ve finansal istikrarý olumlu etkileyecektir. Böylelikle yatýrým, üretim ve istihdam artýþýnýn saðlýklý ve sürdürülebilir bir þekilde devamý için uygun zemin oluþacaktýr."

PPK'nýn kararlarýný þeffaf, öngörülebilir ve veri odaklý bir çerçevede almaya devam edeceði vurgulanan duyuruda, toplantý özetinin 5 iþ günü içinde yayýmlanacaðý bildirildi.