Üçüncü çeyreðe iþaret edildi. Merkez Bankasý faiz kararýný açýkladý
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB) faiz kararýný açýkladý. TCMB Para Politikasý Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýný deðiþtirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

TCMB'nin açýklamasýnda þu ifadeler yer aldý;

"Para Politikasý Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýnýn yüzde 50'de sabit tutulmasýna karar vermiþtir.

Eylül ayýnda enflasyonun ana eðilimi bir miktar yükselmiþtir. Üçüncü çeyreðe iliþkin göstergeler yurt içi talebin yavaþlamaya devam ederek enflasyondaki düþüþü destekleyici seviyelere yaklaþtýðýný ima etmektedir. Temel mal enflasyonu düþük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileþmenin son çeyrekte gerçekleþmesi beklenmektedir. Enflasyondaki iyileþmenin hýzýna dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akýþý ile artmýþtýr. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranýþlarýnýn dezenflasyon süreci açýsýndan risk unsuru olmaya devam ettiðini kaydetmiþtir.

Para politikasýndaki kararlý duruþ; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasýnda reel deðerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasýtasý ile aylýk enflasyonun ana eðilimini düþürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasýna karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarý yönlü risklere karþý ihtiyatlý duruþunu yinelemiþtir. Aylýk enflasyonun ana eðiliminde belirgin ve kalýcý bir düþüþ saðlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralýðýna yakýnsayana kadar sýký para politikasý duruþu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalýcý bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikasý araçlarý etkili þekilde kullanýlacaktýr.

Kredi ve mevduat piyasalarýnda öngörülenin dýþýnda geliþmeler olmasý durumunda parasal aktarým mekanizmasý ilave makroihtiyati adýmlarla desteklenecektir. Likidite koþullarý muhtemel geliþmeler göz önünde bulundurularak yakýndan izlenmektedir. Sterilizasyon araçlarý etkili þekilde kullanýlmaya devam edilecektir.

Kurul, politika kararlarýný parasal sýkýlaþtýrmanýn gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eðilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaþtýracak parasal ve finansal koþullarý saðlayacak þekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eðilimine iliþkin göstergeler yakýndan takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda elindeki tüm araçlarý kararlýlýkla kullanacaktýr.

Kurul, kararlarýný öngörülebilir, veri odaklý ve þeffaf bir çerçevede alacaktýr.

Para Politikasý Kurulu Toplantý Özeti beþ iþ günü içinde yayýmlanacaktýr."