Merkez Bankasý faiz kararýný verdi
ABONE OL

Merkez Bankasý faizi yüzde 8,5 düzeyinde sabit býraktý.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý (TCMB), faiz kararýný açýkladý. Para Politikasý Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranýnýn yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulmasýna karar verdi.

Merkez Bankasý karar metninde yakýn dönemde iktisadi faaliyete iliþkin açýklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleþmesine raðmen, jeopolitik risklerin ve faiz artýþlarýnýn da etkisi ile geliþmiþ ülke ekonomilerinde resesyon endiþelerinin sürdüðü belirtilerek, finansal istikrarý tehdit eden koþullarýn oluþtuðu gözlendiði belirtildi.

Metinde, "Türkiye'nin geliþtirdiði stratejik nitelikte çözüm araçlarý sayesinde temel gýda baþta olmak üzere bazý sektörlerdeki arz kýsýtlarýnýn olumsuz etkileri azaltýlmýþ olsa da uluslararasý ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seviyelerini sürdürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararasý finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakýndan izlenmektedir. Ülkeler arasýnda farklýlaþan iktisadi görünüme baðlý olarak geliþmiþ ülke merkez bankalarýnýn para politikasý adým ve iletiþimlerindeki ayrýþma devam etmekle birlikte, takas anlaþmalarý ve yeni likidite imkânlarý ile finansal istikrarý öncelikleyen eþgüdümlü adýmlar atýlmaktadýr. Finansal piyasalar, merkez bankalarýnýn faiz artýrým döngülerini yakýnda sonlandýracaðýný beklentilerine yansýtmaktadýr.

Asrýn felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yýlýnýn ilk çeyreðinde iç talebin dýþ talebe kýyasla daha canlý olduðuna ve büyüme eðiliminde artýþa iþaret etmekteydi. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlý bir þekilde deðerlendirilmektedir. Depremin yakýn vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansý üzerinde kalýcý bir etkide bulunmayacaðý öngörülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileþenlerin payý yüksek seyrederken, turizmin cari iþlemler dengesine beklentileri aþan güçlü katkýsý yýlýn tüm aylarýna yayýlarak devam etmektedir. Bunun yanýnda, iç tüketim talebi, enerji fiyatlarýndaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarýndaki zayýf iktisadi faaliyet cari denge üzerindeki riskleri canlý tutmaktadýr. Cari iþlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalýcý hale gelmesi, fiyat istikrarý için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hýzý ve eriþilen finansman kaynaklarýnýn amacýna uygun þekilde iktisadi faaliyet ile buluþmasý yakýndan takip edilmektedir. Kurul, 2023 Yýlý Para Politikasý ve Liralaþma Stratejisi metninde belirttiði üzere, parasal aktarým mekanizmasýnýn etkinliðini destekleyecek araçlarýný kararlýlýkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanallarý baþta olmak üzere tüm politika araç setini liralaþma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Kurul, yaþanan felaketin etkilerinin en düþük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüþümün desteklenmesi amacýyla uygun finansal koþullarýn oluþmasýný önceliklendirecektir.

Uygulanan bütüncül politikalarýn desteðiyle enflasyonun seviyesinde ve eðiliminde iyileþmeler görülmeye baþlanmakla birlikte, depremin yol açtýðý arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkileri yakýndan izlenmektedir. Sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artýþ trendinin sürdürülmesi açýsýndan finansal koþullarýn destekleyici olmasý deprem sonrasýnda daha da önemli hale gelmiþtir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin sabit tutulmasýna karar vermiþtir. Kurul, para politikasý duruþunun fiyat istikrarý ve finansal istikrarý koruyarak deprem sonrasý gerekli toparlanmayý desteklemek için yeterli olduðu görüþündedir. Depremin 2023 yýlýnýn ilk yarýsýndaki etkileri yakýndan takip edilecektir.

TCMB, fiyat istikrarý temel amacý doðrultusunda enflasyonda kalýcý düþüþe iþaret eden güçlü göstergeler oluþana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaþýncaya kadar elindeki tüm araçlarý kararlýlýkla kullanmaya devam edecektir. TCMB, fiyat istikrarýnýn kalýcý ve sürdürülebilir bir þekilde kurumsallaþmasý için Liralaþma Stratejisi'ni tüm unsurlarýyla uygulayacaktýr. Fiyatlar genel düzeyinde saðlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düþüþ, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artýþ eðiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalýcý olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarý ve finansal istikrarý olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatýrým, üretim ve istihdam artýþýnýn saðlýklý ve sürdürülebilir bir þekilde devamý için uygun zemin oluþacaktýr.

Kurul, kararlarýný þeffaf, öngörülebilir ve veri odaklý bir çerçevede almaya devam edecektir" denildi.