Sorokin, Anadolu Ajansýnýn (AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý himayesinde, "Ortak Gelecek, Ortak Hedefler" temasý ile düzenlediði Ýstanbul Energy Forum'un "Gaz Güvenliðinin Yeni Dinamikleri: Bölgesel Perspektifler" baþlýklý BOTAÞ Özel Oturumu'nda deðerlendirmelerde bulundu.
Doðal gaz piyasasýnda Batýlý ülkelerin farklý yönlere gittiðini belirten Sorokin, bu dinamiklerin "siyasileþtiðini" ifade etti.
Sorokin, enerji maliyetlerinin arttýðýna dikkati çekerek, bunun dönüþüm açýsýndan iyi olmadýðýný söyledi.
Enerjide makul bir yaklaþýmýn önemine iþaret eden Sorokin, "Lazým olan sadece slogan deðil. 'Ne pahasýna olursa olsun yeþile geçelim.' demiyoruz. Makul olmalý. Hakkaniyetli geçiþ için doðal gaz önemli bir kaynak. Sadece sözler, sloganlar ve teorik hedefler olmamalý. Karbon salýmýný azaltmamýz gerekiyor. Mesela yenilenebilir karmasý önemli bir çözüm. Daha ucuz olan yeþil enerji ve gazýn karma kullanýlmasý salým açýsýndan iyi olabilir." diye konuþtu.
Sorokin, "LNG ticaret hacmi her yýl yüzde 4-7 artýyor. LNG'yi rekabet ortamýnda sunmak için çalýþmalara devam edeceðiz." görüþünü paylaþtý.
Türkiye'nin enerjide merkez ülke ve kesiþim noktasý olmasýnýn çok önemli olduðunu vurgulayan Sorokin, "Buna ihtiyacýmýz vardý. Bunun karþýlýklý faydasý var." dedi.
- "ENERJÝ GÜVENLÝÐÝ ÝÇÝN KOLEKTÝF ÇABAYA ÝHTÝYAÇ VAR"
Söz konusu oturumun moderatörlüðünü üstlenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardýmcýsý Ahmet Berat Çonkar, BOTAÞ'ýn, gaz altyapýsýnýn geliþtirilmesinde ve enerji kaynaklarýnýn modernleþtirilmesinde çok büyük rolü olduðunu söyledi.
Çonkar, dünyada birçok krizin yaþandýðý bugünlerde güvenilir ve sürdürülebilir enerji tedarikinin önemli olduðuna dikkati çekerek, enerji güvenliði için kolektif çabaya ihtiyaç olduðunu ifade etti.
Doðal gaz ve petrolün gelecek yýllarda da enerji sektöründe olmaya devam edeceðini dile getiren Çonkar, "Ýyi bir geçiþe ihtiyacýmýz var. Türkiye özelinde doðal gaz piyasasý olarak Avrupa'da 4'üncü sýradayýz. Doðal gazýn tamamýný ithal ediyorduk fakat Karadeniz'de 2020'de doðal gaz bulduk ve bu alanda üretime baþladýk." dedi.
- "20 BÝN KÝLOMETREYE ULAÞAN BORU HATTIYLA 1 TRÝLYON METREKÜPÜN ÜZERÝNDE GAZ TAÞINDI"
BOTAÞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Baþkaný Abdulvahit Fidan da bu yýl þirketin 50'nci kuruluþ yýl dönümü olduðunu anýmsatarak, Ýstanbul Energy Forum organizasyonu için Anadolu Ajansýna teþekkürlerini sundu.
Fidan, BOTAÞ'ýn geniþ yelpazede faaliyet gösteren bölgenin en güçlü þirketlerinden olduðuna dikkati çekerek, 3 bin 500 kilometrelik petrol boru hattý uzunluðuyla bugüne kadar 14,5 milyar varil petrolün taþýnmasýnda etkin rol aldýklarýný kaydetti.
Doðal gazda da 20 bin kilometreyi bulan boru hatlarýyla bugüne kadar 1 trilyon metreküpün üzerinde gaz taþýndýðýný belirten Fidan, Karadeniz'de üretilen gazýn önemine deðindi.
Fidan, mevcut durumda günlük 7 milyon metreküp gaz üretilen sahadan vatandaþlara gazýn ulaþtýrýldýðýný belirtti.
Türkiye'nin doðal gaz depolama kapasitesinin artýrýlmasý için de çalýþmalarýn sürdüðüne dikkati çeken Fidan, þöyle devam etti:
"BOTAÞ, paydaþý olduðu uluslararasý boru hattý projeleriyle hem ülkemiz hem Avrupa'nýn arz güvenliðinde kilit rol üstleniyor. Güney Gaz Koridoru'ndaki TANAP ile bugüne kadar Türkiye'ye 29 milyar metreküp, Avrupa'ya 38 milyar metreküp gaz ulaþmýþtýr. Türkiye ve Azerbaycan arasýndaki enerji alanýndaki yakýn iþbirliði Bakü-Tiflis-Erzurum boru hattý ve TANAP ile perçinlenmiþ ve Nahçývan'a gaz arzýnýn özünü açacak projeyle devam etmiþtir. Öte yandan TürkAkým boru hattý ile bugüne kadar ülkemize 40, Avrupa'ya 53 milyar metreküp gaz arzý saðlanmýþtýr."
Fidan, ülke ve bölgenin enerji arz güvenliði için çalýþmalarýn ve iþbirliklerinin sürdüðünü sözlerine ekledi.