Merkez yanlış yolda
ABONE OL

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada faizi düşürmeyen bankaları ve Merkez Bankası’nın politikasını eleştirdi. Erdoğan, enflasyon hedefi konusunda sürekli revizyona giden Merkez Bankası’na “Kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor, tutmaz. Yanlış yoldasınız” diye seslendi. Konuşmasına ekonomide ciddi bir operasyonla karşı karşıya bulunulduğunun aşikar olduğunu belirterek başlayan Erdoğan, dövizde, faizde, uluslararası yatırımlarda, turizmde yaşanılan sıkıntıların neredeyse hiçbirinin ekonominin kendi doğal dinamikleri içinde ortaya çıkmadığını ifade etti.

KUR KENDİ SEYRİNE DÖNER

“Belli ki bir yerlerden Türkiye’nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış” diyen Erdoğan “Buna rağmen öyle üstesinden gelemeyeceğimiz bir yükle de karşı karşıya hamd olsun değiliz. Büyüme oranlarında çok iyi bir noktadayız. Yılın ilk yarısında yüzde 5’i geçtik, üçüncü çeyrekle birlikte yıllık bazda büyümenin yüzde 6-7 arasında bir rakamı bulması, belki de aşması bekleniyor. Hiçbir rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinliğin, kısa sürede ortadan kalkacağını ve kurun tekrar kendi seyrine döneceğine inanıyorum” dedi.

Konuşmasında enflasyonun sebebinin faiz olduğunu hatırlatan Erdoğan bu konuyu Başbakan Binali Yıldırım ile de konuştuklarını belirterek “Bu iş böyle yürümez, bunu çözeceğiz. Bunu bir tabu haline getiremeyiz, bunu çözmeliyiz. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faizi düşürdük, enflasyon tek haneliye geldi. Bakın faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon da çift haneliye yine gidiyor. Merkez Bankası diyor ki ‘Yıl sonu itibarıyla şu olacak.’ E ne oldu? Kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor, tutmaz, yanlış yoldasınız. ‘Merkez Bankas’ının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin.’ Tamam, müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor. Tablo ortada” dedi.

BAŞARAMAYACAKSINIZ

Erdoğan “2018 için mali disiplini elden bırakmayacak ancak ekonomiyi de çok fazla sıkmadan, milletimize ve özellikle yatırımcılarımıza nefes aldıracak bir orta yolu bulmak zorundayız. Ülkemizi ekonomik olarak sıkıştırmak isteyenlere vereceğimiz en güzel cevap; üretimi, yatırımı, ihracatı gerçek anlamda destekleyecek bir politika uygulamak olacaktır. Türkiye’ye diz çöktürmek için sabırsızlıkla bekleyenlere, her yola başvuranlara ben bir kez daha sesleniyorum, başaramayacaksınız” diye konuştu.

‘Enflasyonun sebebi hıyar değil faiz’

Erdoğan “Faiz ve enflasyon ilişkisi konusundaki görüşümü biliyorsunuz. Faizin sebep, enflasyonun netice olduğu kanaatindeyim. Ve bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon yok hıyarmış, yok salataymış, bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir, faiz, bunu öğreneceksiniz. Bütün gerçekler bu istikamette ama hâlâ bunu anlamayanlar, anlamak istemeyenler, hâlâ bunu Batı’daki kafalarla çözmeye çalışanlar tabii ki bizi anlamazlar. Kaldı ki Batı’daki kafaların da bir kısmı, zaten uygulamalarıyla bizi destekliyor”dedi.

Banka sahipleri parayı götürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika, Japonya ve Avrupa’daki faiz oranlarının ortada olduğuna, bu ülkelerdeki faiz oranlarına bakıldığı zaman enflasyonlarının da görüldüğüne işaret ederek, “Ama gel gör ki bizdekilere bunu hala anlatamadım. Bir şeyi anlamıyorlar, anlamadıkları şu, faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Faiz lobisi bunu düşürür mü? Tabii ki faiz lobisi bunu düşürmeyecek. Şu anda bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü, onlar götürüyor parayı. Peki yatırımlarda niye sıkıntımız var? Sen kalkıp da bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan, tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez, durur. Olay bu. Ama hala bunu anlatamıyoruz. Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk, ciddi bir muhafazakarlık içindedir” diye konuştu.    

‘Kılıçdaroğlu’nun SGK’ya zararı 42 milyar lira’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun SGK’ya yönelik sözlerine ilişkin şunları söyledi: “Bunca kabahatin üzerine böyle bir çıkış yapması da ayrı bir garabet. Senin cemaziyelevvelini biliyoruz. Senin döneminde Sosyal Sigortalar Kurumu’nun ne hallere düştüğünü biliyoruz. Ben şimdi buradan tüm milletime rakamlarla bu zatın Sosyal Sigortalar Kurumu’nun başında olduğu dönemi açıklıyorum. Bu zat birkaç gündür ‘Ben SSK’yı 2 milyar zarara uğratmıştım’ diyor. ‘Siz SGK’yı 20 milyar zarara uğrattınız’ diye bize şöyle bir laf geveleyip duruyor. Kendisinin her ‘hesap uzmanıyım’ demesine bakmayın. Hesap kitap falan bilmez. Kendi dönemindeki 2.5 milyarlık zararın TÜFE hesabıyla bugün 42 milyara denk geldiğinden dahi bu zatın haberi yoktur. Hiçbir şey bilmiyorsun ey Kılıçdaroğlu. Aç interneti, orada bu hesabı otomatik olarak yapan programlar var, onu kullan. Lafa gelince kendi dönemindeki açıkların sebebini erken yaşta emekliliğe bağlar ama bu zatın bizzat kendisi, ortaokul öğrencisi oğlundan, bir yaşına değmemiş torununa kadar tüm yakınlarını ‘erken emekli olsunlar’ diye sigortalı göstermiştir.”