Milat olacak: En stratejik ikinci kapý açýlýyor
ABONE OL

Ýhracata büyük katký sunan sýnýr kapýlarýna bir yenisi daha ekleniyor. Irak'la ihracatýmýza ivme katacak olan Ovaköy Sýnýr Kapýsý ile Türkiye'den Basra'ya iki gün içinde ulaþýlacak.

Habur'dan sonra en stratejik ve Irak'a direkt olarak geçiþi saðlayacak olan Ovaköy Sýnýr Kapýsý'nýn açýlýþý için geri sayým baþladý. Türkiye'nin ihracatýna büyük katký sunacak olan kapýnýn açýlýþý ayný zamanda Ýpek Yolu için bir milat olarak kabul ediliyor. Öte yandan Ovaköy'ün açýlmasýyla birlikte baþta Musul ve Kerkük olmak üzere Türkmen vatandaþlarýn yaþadýðý bölgelerle direkt bir ulaþým kanalý açýlmýþ olacak. Türkiye ve Irak yönetiminin öncülüðünde Dohuk ile Þýrnak Valilikleri arasýnda 2014'te imzalanan protokolle faaliyete geçmesi kararlaþtýrýlan Ovaköy'ün açýlmasý için Irak Merkezi Hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasýnda (IKBY) 6 yýldýr imzalanmasý beklenen mutabakat ABD'nin baskýlarý sonucu hayata geçmiyordu. Sabah'ýn haberine göre, karþýlýklý atýlacak adýmlarla kapýnýn açýlmasýna yönelik iþlemlerde sona gelindi.

2 GÜNE DÜÞECEK

Projenin hayata geçmesiyle hem Türkiye hem de Irak için ticari anlamda en hýzlý ve ekonomik yol açýlmýþ olacak. Karayolu ile ülkenin en güneyine, Basra'ya kadar inme imkâný doðacak. Gemiyle 20 gün süren yol, karayoluyla 1.5-2 güne kadar düþecek. Kalkýnma Yolu Projesi olarak adlandýrýlan güzergâh, 1.200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limaný'na baðlayacak olmasý nedeniyle de büyük önem taþýyor. Yeni Ýpek Yolu olarak tanýmlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniþ bir bölge için ortak fayda üretecek.

Bu yol, Basra Körfezi'nden baþlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Baðdat ve Musul gibi Irak kentlerini Türkiye'ye, oradan da Avrupa'ya baðlayacak. Türkiye'nin yaný sýra Avrupa'yý da Baðdat üstünden Basra Körfezi'ne baðlayan hat sayesinde küresel ticaretten yüzde 12 pay alan Süveyþ Kanalý mecburiyet olmaktan çýkarabilecek tek rotalardan biri olarak görülüyor. Türkiye'de 30 kara, 8 demiryolu, 105 deniz ve 66 hava olmak üzere toplam 209 hudut kapýsý bulunuyor. Kara hudut kapýlarýnda 29, demiryolu hudut kapýlarýnda 5, deniz hudut kapýlarýnda 47, hava hudut kapýlarýnda ise 13 gümrük müdürlüðü hizmet veriyor. Diðer taraftan, 10 serbest bölge gümrük müdürlüðü, 63 iç gümrük müdürlüðü bulunuyor.

10 YILDIR BEKLENÝYORDU

10 yýldýr açýlmayý bekleyen kapýyla ilgili olarak kýsa süre önce Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Ovaköy Gümrük Kapýsý'nýn açýlmasýnýn Habur Gümrük Kapýsý üzerindeki yükü hafifleteceði, bu kapýda verilen gümrük hizmetlerinin kalitesinin artacaðý, dolayýsýyla Irak ile Türkiye arasýndaki dýþ ticaret hacminin yükselmesine katký saðlayacaðýný belirtmiþti. Bolat, "Kalkýnma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiþ güzergâhýný teþkil edecek olan Ovaköy'ün açýlmasýný teminen Irak Hükümeti ile görüþmeler düzenli olarak sürdürülmektedir" ifadelerini kullanmýþtý.

  • Ovaköy Gümrük Kapýsý
  • sýnýr kapýsý
  • ýrak