Türkiye, bereketli topraklara sahip ancak bunlarý iþleyemeyen Sudan'la bir süre önce tarýmsal iþ birliði anlaþmasý yaptý. Bu çerçevede Türkiye tarihinde ilk defa yurt dýþýnda devlet ve özel sektör iþ birliðiyle 99 yýllýðýna tarým arazisi kiralandý. Ýlgili proje kapsamýnda þirket de kurulurken iki ülke arasýndaki trafik bu kez pandemi ve Ukrayna savaþý ile önemi artan ayçiçeði odaklý atýlýmlara dönüþtü.
Tarýmda iki ülke arasýnda ikili iliþkileri bir adým daha ileriye taþýnacak adým Türkiye'de ayçiçeðinin vataný olan Trakya'da atýldý. Trakya'da bakan yardýmcýsý, rektör ve uzmanlardan oluþan 13 kiþilik bir Sudan heyeti aðýrlandý. Bölgede tarým alanlarýný gezen heyet, yerel paydaþlarla bir araya geldi.
Yeni Þafak'ýn haberine göre, toplantý sonucunda Sudan'daki sulanabilir 10 milyon dekar büyüklükteki araziye ayçiçeði, mýsýr ve buðday ekilmesi konusunda öneri sunuldu. Sudan'daki toprak analizleri yapýlarak en uygun ayçiçeði tohumu ekimine karar verildi. Hasattan sonra ise ayçiçeði ekim alanýnýn geniþlemesi bekleniyor. Üretim alanlarýnýn geniþlemesi saðlanýrsa ayçiçeðinin Sudan'da yoðun olarak yetiþtirilip yað olarak Türkiye'ye getirilmesi planlanýyor
Bu ziyaret öncesinde ise Türkiye'den, Sudan'a gönderilen milli ve yerli ayçiçeði tohumlar "SUN 2259 CL", "TR 2242 CL" ve "11 TR 077" El Cezire bölgesinde toprakla buluþurken hasatlarý için geri sayým baþladý. Deneme parsellerinde gerçekleþtirilen ilk ekimin baþarýlý sonuçlar verdiði görüldü. Sudan'ýn milli tohumlar için uygun þartlarý olduðu, optimum verim verdiði tespit edildi. Yakýn zamanda ilk ayçiçeði hasadý yapýlacak.