Misliyle artýrmayý planlýyorlar! Teknoloji devi kararýný verdi: Türkiye'de üretip dünyaya sunacaklar
ABONE OL

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Türkiye'deki AR-GE merkezlerini çok daha fazla büyütmeyi planladýklarýný belirterek, Türkiye'deki yatýrýmlarýnýn sadece teknoloji merkezi, Türkiye'deki lokal veri noktalarý deðil hiper ölçekli bulut dokusuna katacak þekilde misliyle artýrmayý ve Türkiye'deki faaliyetleri bu çapta misliyle büyütmeyi amaçladýklarýný söyledi.

Özbilgin, Sakarya'nýn Sapanca ilçesinde düzenlenen Uludað Ekonomi Zirvesi'nde, Microsoft Türkiye'nin hedeflerine, dijital dönüþüm sürecine ve yapay zekaya iliþkin AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Dijital dönüþümün, yaklaþýk son 20-25 yýldýr özellikle internetin yaygýnlaþmaya baþladýðýndan bu yana oldukça popüler bir konu olduðunu belirten Özbilgin, fakat son zamanlarda, özellikle son 12-18 aydýr yapay zekayla birlikte çok yeni bir konuma gelindiðine iþaret etti.

Türkiye için bu noktada çok büyük fýrsatlar olduðuna dikkati çeken Özbilgin, "Çünkü yapay zeka o kadar hýzlý bir þekilde hayatýmýza girdi ve þu anda hem kiþisel hem kurumsal hem de kamusal alanda o kadar fazla uygulanma potansiyeli var ki aslýnda özellikle bizim gibi büyük ve geliþmekte olan ülkeler için büyük bir fýrsat bu." diye konuþtu.

- "YAPAY ZEKANIN EN ÖNE ÇIKTIÐI SEKTÖRLERDEN BÝRÝ SAÐLIK"

Dünya çapýnda yapay zekada halihazýrda öne çýkan sektörlerden birinin saðlýk olduðunu ifade eden Özbilgin; üretim, inþaat, lojistik ve perakende gibi sektörlerin de ön saflarda olduðunu kaydetti.

Özbilgin, yapay zekaya Türkiye'de büyük ilgi ve istek olduðunu belirterek þöyle devam etti:

"Biz bu meraký desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Fakat þu anda önümüzde çözmemiz gereken sorunlardan bir tanesi, bu yapay zeka dokusuna dahil olmak ve bu gezegen çapýnda çalýþan yapay zeka teknolojisinin Türkiye'de de ayný verimlilikte çalýþmasýný saðlamak."

-"KVKK'DE YAPILAN DEÐÝÞÝKLÝKLER POZÝTÝF BÝR ADIMDI"

Yapay zekanýn bir numaralý girdisinin veri olduðuna dikkati çeken Özbilgin, "Çok yakýn zamanda KVKK'de yapýlan deðiþiklikler bu konuda çok pozitif bir adýmdý. Neden? Çünkü artýk verimize sahip olarak ama sadece Türkiye'nin içinde deðil dünya çapýnda Türkiye'nin verisini nasýl kullanabileceðini düþünmeye baþladýk. Ayný þekilde yapay zeka genelinde bizim verimiz diðer ülkelerin veri merkezlerinde bizim veri merkezlerimizle beraber nasýl kullanýlabilir? Nasýl iþlenebilir? Nasýl korunabilir? konulu düzenlemelerin artarak devam edeceðini umuyoruz." dedi.

-"ÜLKENÝN BU YIL ÝÇÝNDEKÝ EN BÜYÜK YAPAY ZEKA ETKÝNLÝÐÝNÝ YAPACAÐIZ"

Levent Özbilgin, Microsoft Türkiye'nin faaliyetlerine ve gelecek planlarýna da deðindi.

Microsoft Türkiye'nin bu sene 30'uncu kuruluþ yýlýný kutladýðýný belirten Özbilgin, þöyle devam etti:

"Benim için çok özel bir yýl aslýnda ve 8 Mayýs'ta bizim yapay zekaya iliþkin çok büyük bir etkinliðimiz olacak. Ülkenin bu yýl içindeki en büyük yapay zeka etkinliðini yapýyor olacaðýz. Üç hafta sonra biz hem 30'uncu yýlýmýzý kutlayacaðýz ama daha önemlisi þimdiye kadar Türkiye'de yaptýðýmýz yatýrýmlarýn nasýl misliyle katlayabileceðimizin vizyonunu da paylaþmayý arzuluyoruz. Türkiye'de bizim teknoloji merkezimiz var. Türkiye'de bizim lokal olarak verilerin Türkiye içinde dönmesini ve yönetilebilmesini saðlayan büyük yatýrýmlarýmýz var. Türkiye'de yatýrým ortaklarýmýz var ve Türkiye'de bizim bir AR-GE merkezimiz var."

- "TÜRKÝYE'DEKÝ FAALÝYETLERÝ MÝSLÝYLE BÜYÜTMEYÝ AMAÇLIYORUZ"

Dünya genelinde Microsoft'un yapay zeka teknolojilerinin altyapýsýný oluþturan veri tabanlarýnýn araþtýrma ve geliþtirmesinin Türkiye'de yapýldýðýný aktaran Özbilgin, sözlerini þöyle tamamladý:

"Global ürünlerimizin birtakým altyapý geliþtirmeleri ve açýk kaynak kodu üzerine burada sadece Microsoft teknolojileri üzerine deðil, açýk kaynak kod teknolojiler üzerine yapýlan araþtýrma geliþtirmeleri þu anda Türkiye'deki AR-GE merkezimizden yapýlýp bütün dünyadaki ürünlerimize sunuyoruz. Bizim nihai amacýmýz çok da gizli bir þey deðil. Aslýnda AR-GE merkezimizi çok daha fazla büyütmek. Türkiye'deki yatýrýmlarýmýz sadece teknoloji merkezi, Türkiye'deki lokal veri noktalarý deðil hiper ölçekli bulut dokusuna katacak þekilde misliyle artýrmayý ve Türkiye'deki faaliyetleri bu çapta misliyle büyütmeyi amaçlýyoruz."