Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn "Cazibe Merkezleri Destekleme Programý" kapsamýnda saðlanan 6 milyon 250 bin liralýk fonla 2020'de kurulumuna baþlanan merkez, SBTÜ bünyesinde faaliyete geçti.
Sivas Organize Sanayi Bölgesi'ndeki merkezde, baþta savunma sanayisi olmak üzere, havacýlýk endüstrisi ve medikal sektörün ihtiyaç duyduðu titanyum, demir, bor, nikel ve kobalt esaslý alaþýmlarýn katý formlarda ve metal toz halinde üretimi baþarýyla gerçekleþtirildi.
SBTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, AA muhabirine, özellikle savunma sanayisinde ihtisaslaþmaya çalýþan bir üniversite olduklarýný söyledi.
Saha ziyaretleri sýrasýnda savunma þirketleriyle yapýlan görüþmelerde eklemeli imalatýn en önemli problemlerinden birinin toz metal olduðunu öðrendiklerini anlatan Kul, "Hem bunun fiyatýnýn yüksek olmasý hem de yurt dýþýna baðýmlýlýk büyük bir problem olarak belirtildi. Biz de bu problemi çözmek amacýyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn Cazibe Merkezleri Destekleme Programý'na baþvurduk ve projemize 2020'de 6 milyon 250 bin liralýk bir fon saðlanmasýnýn ardýndan çalýþmalara baþladýk." dedi.
Kul, deneme üretimlerinden çok kaliteli sonuçlar aldýklarýný belirterek "Elde edilen ürünler özel sektörlerle paylaþýldýðýnda çok heyecanlandýlar. Hatta Ýstanbul'dan bir iþ adamý geldi ve 2 tonluk sipariþi hemen vermek istediðini belirtti. Bununla alakalý çalýþmalarýmýz devam ediyor. Ayrýca sadece savunma sanayisinde deðil medikal sanayisinde de eklemeli imalat kullanýlýyor. Yani medikal sektörün ihtiyaç duyduðu ham maddeler de burada üretilmiþ olacak. Ayrýca bu þirketler vasýtasýyla ihracat da gerçekleþtirilmiþ olacak." diye konuþtu.
Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii (TUSAÞ) bünyesinde, havacýlýk sanayisine yüksek kalitede ürün ve hizmet sunan, uluslararasý çapta bir üretici ve tasarým merkezi olan TUSAÞ Motor Sanayii AÞ (TEI) ile de çalýþmayý planladýklarýna dikkati çeken Kul, þunlarý kaydetti:
"Uçak, helikopter ve insansýz hava araçlarýnýn motoru üzerine çalýþan ülkemizin gözde savunma kuruluþlarýndan TEI ile bu motorlarýn parçalarýnýn, bizim ürettiðimiz yerli alaþýmlar, metal tozlarla gerçekleþtirilmesine yönelik çalýþmalarýmýz devam ediyor. Bugün oradan da sevindirici bir haber aldýk. Ürünlerin mikroskobik fotoðrafý onlarý da heyecanlandýrmýþ. TEI, havacýlýk alanýnda titanyum alaþýmlarý üzerine bizimle çalýþmak istiyor. TÜBÝTAK üzerinden yürütülen bir çalýþmayla bu projeyi gerçekleþtireceðiz."
Kul, ileri alaþýmlar üretim merkezinin üniversiteye de önemli ölçüde gelir saðlayacaðýný vurgulayarak "Üniversiteler artýk kendi öz kaynaklarýný oluþturmalý. Sadece devletin saðladýðý fonlarla yürütülen kaynaklardan çýkýlmasý gerekiyor. Bu tesis ayný zamanda bu amaçla kurulmuþtur. Üniversiteye gelir getirecek hem araþtýrma, geliþtirme hem de üretim yapýlan orta ölçekli endüstriyel bir tesise kavuþtuk. Mesela bu üretilen metal tozlarýn 1 kilogramý yaklaþýk 450 avro. Tesisteki cihazlar 25 kilogram kapasitelidir. Dolayýsýyla her seferde yüksek katma deðer saðlayacak bir üretim kapasitesine sahibiz." ifadelerini kullandý.