Mobilya ve Bilumum Ağaç İşleri Esnaflarının sorunları büyük.
ABONE OL

Ziya Özel,  “Bugün kü esnafımızın çok zorda olduğunu artık herkes bilmektedir. Lakin herkesin dilinde olan yanlış beyanatlar sanki bu olumsuzluklar devletin veya hükümetin suçu gibi lanse edilmektedir. Eksik veya hatalı uygulamalar olabilir. Ancak telafisi her zaman mümkündür. Çünkü yanlış veya doğru eksik veya fazla  uygulamada görülür.

Şayet sıkıntı varsa üst kuruluşlarımız devletimizin yetkili mercileriyle görüşüp önlem veya tedbir alma imkanları daima mevcuttur. Doğru olanda hatanın veya eksiğin tespit edilerek düzeltilmesi veya giderilmesidir.  Bu konuda hükümetimizin son derece iyi ve sağlıklı tedbirler aldığını bilmekteyiz.  Nitekim biz yani Esnaf Odaları bu konularda mümkün olduğu kadar çaba göstermekteyiz. Ancak eksiğimiz esnafa ulaşamamaktır. Ulaşılamayan kayıt dışı esnafın günümüz de eğitim, bilgi, beceri, teknoloji ve çağa ayak uyduramamaları da bizlerin en büyük eksiği ve üzüntüsüdür” dedi.

Kentsel dönüşümün imalatçı esnafına bir çok sıkıntı getirdiğini de dile getiren, Özel, “Birçok konuda kayıtlı esnafa özel devlet destekleri, bilgi ve teknoloji, fuar ve leasing destekleri, ekonomi ve bilgi destekli KOSGEB kredileri, proje destekleri, hatta iş sağlığı güvenliği hijyen yasası , esnafa uygulanan (bağkur, ssk, vergi vb. ) af yasaları, eğitim de ustalık belgeleri  bunlara benzer birçok konudan haberdar olamamaları kayıtsız esnafın en büyük eksiklerindendir.  Mali kaydı olup sicil kaydı olmayan veya hiçbir kaydı olmayan esnaf nasıl kontrol altına alınıp bilgi ve beceri sahibi yapılabilir” dedi.


Ziya Özel, birçok esnafın sicil kaydı altına alınıp kayıt dışılığa son verilmesi gerektiğini de beliterek, “Böylece ülke ekonomisinin ve esnafın kalkınması, ortak kulanım alanlarının olması, birlik ve beraberlik içinde dağınıklığın önlenmesi gerekmektedir. Böylelikle kayıtlı ve kayıtsız esnaf arasındaki haksız rekabetinde sona ereceğine inanmaktayız. Haksız rekabetin ortadan kalkmasıyla da esnafımızın çağdaş ve eşit şartlarda işlerini idame ettirmelerine ortam hazırlamış oluruz. Devletimizin bizlere yani tüm  esnaf ve sanatkara  sunmuş olduğu  olanak ve imkanları yerinde ve en güzel biçimde uygulamak için kayıtsız esnafımızın kayıt altına alıp tek çatı altında toplayarak bu nimetlerden istifade etmeliyiz”  şeklinde konuştu.