Moody's, Küresel Makro Görünüm 2024-25 Raporu'nun þubat ayý güncellemesini "G20 ekonomilerinin büyümesi 2024'te biraz daha düþük seviyelerde istikrar kazanacak" baþlýðýyla yayýmladý.
Raporda, küresel ekonominin geliþmiþ ve geliþmekte olan piyasalarda ekonomik faaliyetlerin istikrarlý þekilde normalleþmesiyle Kovid-19 sonrasý dengeye geçiþ yaptýðý belirtilerek, etkili politika manevralarý, iyileþen arz-talep dengeleri ve Avrupa'da kýþlarýn ýlýman geçmesi gibi iyi etkenler nedeniyle birçok geliþmiþ ekonomi için yumuþak bir iniþin mümkün göründüðü ifade edildi.
Saðlam ABD ekonomisine ek olarak, birçok geliþmekte olan ülkede salgýn sonrasý sürdürülebilir ve beklenenden daha güçlü toparlanmalarýn, yapýcý büyüme tablosu oluþturduðuna iþaret edilen raporda, ABD Merkez Bankasý (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasýnýn (ECB) muhtemelen ikinci çeyrekte faiz indirimine baþlayacaðý kaydedildi.
Raporda, jeopolitik riskler ve enflasyonun, ekonomik görünüme yönelik potansiyel tehdit olmaya devam ettiði vurgulanarak, küresel üretim ve ticari ortamýn jeopolitik deðiþimlerle uyum içinde geliþeceði aktarýldý.
G20 küresel büyümesinin 2022 ve 2023 seviyelerine göre düþmesinin muhtemel olduðu ifade edilen raporda, geçen yýl yüzde 2,9 olan G20 ekonomik büyümesinin 2024'te yüzde 2,4 ve 2025'te yüzde 2,6 olacaðýnýn öngörüldüðü bildirildi.
Raporda, geliþmiþ G20 ekonomilerinin bu yýl yüzde 1,5, gelecek yýl yüzde 1,6, geliþmekte olan ekonomilerin de sýrasýyla yüzde 3,8 ve 3,9 büyümesinin beklendiði, bu yýl daralmasý muhtemel tek G20 ekonomisinin ise Arjantin olduðu kaydedildi.
- BÜYÜK MERKEZ BANKALARI FAÝZLERÝ DÜÞÜRME YOLUNDA
Fed, ECB ve Japonya Merkez Bankasýnýn (BoJ) faiz oranlarýný düþürme ve normalleþtirme yolunda ilerlediðine deðinilen raporda, enflasyonun aþaðý yönlü çizgide kalmasý koþuluyla, büyük merkez bankalarýnýn zamaný gelince para politikasýný normalleþtirmeye baþlayacaðý vurgulandý.
Raporda, Moody's'in Fed'in 2024'te faiz oranýný 100 baz puan düþürerek yüzde 4,25-4,50 aralýðýna çekeceði ve 2025'te daha da indirime gideceði yönündeki beklentisini koruduðu ve ECB'nin ikinci çeyrekte politika normalleþmesine baþlamasýnýn beklendiði ifade edildi.
Makroekonomik risklerin geçen yýla göre azaldýðýna dikkat çekilen raporda, jeopolitik risklerin ise ön plana çýktýðý belirtildi.
Raporda, temel makroekonomik ve finansal riskler arasýnda enflasyon, faiz oranlarýnýn nihai düzeyine iliþkin belirsizlik ve finans sektöründeki kýrýlganlýklarýn yer aldýðý, jeopolitik geliþmelerin emtia piyasalarý ve küresel ticaret üzerinde risk oluþturmaya devam ettiði aktarýldý.
Devam eden Rusya-Ukrayna savaþý, Orta Doðu'daki çatýþmalar ve Asya genelindeki gerginliklerin bölgesel ve küresel büyümeye ciddi belirsizlikler kattýðý vurgulanan raporda, yurt içi ekonomi ve ticaret politikalarý ile teknoloji transferlerinin de dýþ politika tarafýndan þekilleneceði anlatýldý.
- TÜRKÝYE'NÝN BU YIL YÜZDE 2,5 BÜYÜYECEÐÝ TAHMÝN EDÝLÝYOR
Moody's bu yýla dair büyüme tahminlerinde ABD, Hindistan ve Rusya ekonomisi ile G20 geneli için yukarý yönlü revizyona giderken, Avro Bölgesi, Almanya, Suudi Arabistan ve Arjantin için beklentilerini aþaðý çekti.
Kredi derecelendirme kuruluþunun raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yýl yüzde 2,5, gelecek yýl yüzde 3 büyümesinin beklendiði kaydedildi.