MSB'den ''rezerv güç'' desteði... Ülkeler yerli kitler için sýraya girdi
ABONE OL

Türk Silahlý Kuvvetleri, yurt içinden ve yurt dýþýndan gelecek tehdit ve tehlikelere karþý ülke savunmasýnýn yaný sýra afetlere karþý mücadelede de etkin rol oynuyor.

MSB, bu amaç doðrultusunda oluþturduðu "rezerv güç" ile orman yangýnlarýný söndürme çalýþmalarýna uçak ve helikopterlerle destek saðlýyor.

Bunun yaný sýra Tarým ve Orman Bakanlýðý ile yapýlan iþbirliði kapsamýnda, orman yangýnlarýyla mücadelede kullanýlan 2,5 ve 7,5 ton kapasiteli yangýn kovalarý ile helikopter kanca kitleri 2022'den bu yana bakanlýða baðlý Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüðü (AFGM) altýnda faaliyet gösteren 5'inci Ana Bakým Fabrika Müdürlüðünün çalýþmalarýyla 5'inci Ana Bakým Fabrika Müdürlüðünde yerli ve milli imkanlarla üretiliyor.

MSB "REZERV GÜÇ" ÝLE ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEYE HAZIRLANIYOR

Malzemelerin tasarýmýndan testlerine kadar her aþama 5'inci Ana Bakým Fabrika Müdürlüðünde yürütülüyor. Tasarlanan malzemeler, daha sonra üretim bandýnda kullaným alanýna ve amacýna uygun olarak üretiliyor.

Üretim bandýndan çýkan ürünler, daha sonra fabrika içerisinde bulunan test merkezinde çeþitli testlere tabi tutuluyor. Testlerden geçen ürünler ise orman yangýnlarýyla mücadelede kullanýlmak için kullanýcýlarýna teslim ediliyor.

- KONULARINDA UZMANLAÞMIÞ PERSONEL

5'inci Ana Bakým Fabrika Müdürü, AA muhabirine, fabrikanýn Kara Kuvvetleri Komutanlýðýna baðlý tüm uçak ve helikopterlerle diðer kuvvet, kamu kurum ve kuruluþlarýna ait helikopterlerin fabrika seviyesi bakým, onarým ve yenileþtirmelerini, hava araçlarýyla ilgili iyileþtirme ve geliþtirme çalýþmalarýný yapmak ve bu kapsamda gerekli görülen modifikasyon ve modernizasyonlarý uygulamak gibi görevleri olduðunu anlattý.

Fabrika müdürü, fabrikanýn bu görevlerinin yanýnda fabrika seviyesinde ihtiyaç duyulan yedek parçalarý imal etmek, kara havacýlýk birlikleriyle diðer kuvvet ve kuruluþlara gerektiðinde yerinde bakým onarým desteði saðlamak, hava araçlarýyla ilgili üst komuta kademelerine ve ast birliklere teknik müþavirlik yapmak ve hava araçlarýnýn teknik yönetim sorumluluðunu yürütmek gibi görevlerinin de bulunduðunu bildirerek, "Bu faaliyetlerimizi, konularýnda uzmanlaþmýþ subay, astsubay, devlet memuru ve iþçilerimizle yürütmekteyiz." dedi.

Fabrikanýn Teknik ve Proje Yönetim Müdürü ise MSB'nin en büyük teknoloji merkezlerinden biri olan 5'inci Ana Bakým Fabrika Müdürlüðünün, 1948'den itibaren envanterdeki hava araçlarýnýn depo seviyesindeki bakým yeteneði kapsamýnda yapýsal, motor ve aviyonik konularýnda sahip olduðu teknik kadroyla bakým, onarým ve modernizasyona yönelik çözümler ürettiðini anlattý.

- "ÇOK KISA BÝR SÜREDE KÝTLER ÜRETÝLDÝ"

Teknik ve Proje Yönetim Müdürü, fabrikanýn bu misyonunun yaný sýra son 2 yýldýr da orman yangýnlarýyla mücadelede malzeme desteði saðlama noktasýnda çalýþma yürüttüðünü söyleyerek, þunlarý kaydetti:

"Ülkemizin en büyük problemlerinden biri olarak deðerlendirilen orman yangýnlarýnýn söndürülmesi maksadýyla daha önce yurt dýþýndan tedarik edilen yangýn söndürme kitlerinin fabrikamýzda tasarým ve üretim faaliyetlerine baþlanmýþ, çok kýsa bir sürede 2,5 ve 7,5 tonluk yangýn söndürme kitleri üretilerek, yangýn söndürme faaliyetlerinde aktif ve baþarýlý þekilde kullanýlmaya baþlanmýþtýr. Sahada kullanýlan yangýn söndürme kitlerinin bakým, onarým faaliyetleri de 5'inci Ana Bakým Fabrika Müdürlüðü imkan ve kabiliyetleri kullanýlarak gerçekleþtirilmektedir."

Bu kapsamda fabrika bünyesinde bir test merkezinin de kurulduðunu aktaran Teknik ve Proje Yönetim Müdürü, üretilen yangýn söndürme kitlerinin bakýmlarýný burada yapýp yeniden kullanýlabilir hale getirilebildiðini ifade etti.

- "DÝÐER ÜLKELER ÝLE GÖRÜÞMELER DEVAM ETMEKTE"

Teknik ve Proje Yönetim Müdürü, yapýlan bu çalýþmalar sayesinde Türkiye'nin yurt dýþýndan yangýn söndürme kiti tedariki ihtiyacýnýn ortadan kalktýðýný belirterek, þöyle konuþtu:

"Deðiþik marka ve modeldeki helikopterlerde kullanýlabilecek farklý kapasitedeki yangýn söndürme kitlerinin imalat altyapýsý kazanýlmýþtýr. Elde edilen tecrübeyle, ülkemizin ihtiyaçlarý karþýlandýktan sonra ihraç potansiyeli de oluþturulmuþtur. Bu kapsamda ilk defa geçen sene Gürcistan'a yangýn söndürme kiti ihracatý gerçekleþtirilmiþtir. Diðer ülkelerle görüþmeler devam etmekte, teklifler de deðerlendirilmektedir."