Murat Kurum: 'Yarýsý Büyükþehirden' diyerek 650 bin yuvayý da Ýstanbullu hemþerilerimize kazandýracaðýz
ABONE OL

Ýstanbul'da "5500 Baðýmsýz Bölümün Kentsel Dönüþüm Kapsamýnda Temel Atma ve Yýkým Töreni" Eyüpsultan'daki Ýslambey Mahallesi'nde gerçekleþtirildi.

Törende konuþan Kurum, Ýstanbul'un bir deprem þehri olduðunu belirterek, kentteki 7,5 milyon ev ve iþyerinin 1,5 milyonunun saðlýksýz durumda olduðunu, bunlardan 600 bininin ise acilen dönüþtürülmesi gerektiðini vurguladý.

Bu gerçeði bilerek çalýþtýklarýný dile getiren Kurum, afetlere dirençli bir Ýstanbul vadettiklerini söyledi.

Kurum, iki hafta önce Tuzla'da binlerce evin temellerini attýklarýný, yüzlerce riskli yapýyý davul zurnayla yýktýklarýný hatýrlatarak, "Bugün de yine ayný amaç için buradayýz. Tam 5 bin 500 baðýmsýz bölümden oluþan kentsel dönüþüm projemizi baþlatýyoruz. Yani þu anki ÝBB yönetiminin koca 5 yýlda yaptýðý sayý." dedi.

Tüm çalýþmalarda tek bir gayelerinin olduðunu vurgulayan Kurum, "Biz, bu þehri saðlam temeller üzerinde geleceðe taþýmak istiyoruz. Peki, CHP'li mevcut yönetim ne yapýyor? Temel atmama töreni yapýyor. Tabii biliyor ki bir yerde bir temel atsa, o iþin sonunu getiremeyecek." diye konuþtu.

- "ONLAR ÝSE DAÝMA KENTSEL DÖNÜÞÜMÜ DURDURAN TARAFTA OLDULAR"

Mevcut ÝBB yönetiminin sadece temel atmamakla kalmayýp yapýlmak istenenlere de engel olduklarýný ifade eden Kurum, "Bunlara kalsa, bu zihniyete, bu anlayýþa kalsa Ýstanbul'un kentsel dönüþüme ihtiyacý yoktur. Bunlara kalsa þu anda yaptýðýmýz bu dönüþüm projelerine bile gerek yoktur." deðerlendirmesinde bulundu.

Kurum, kendilerinin her zaman dönüþüm ve yapým tarafýnda olduklarýný dile getirerek, þunlarý kaydetti:

"Onlar ise daima kentsel dönüþümü durduran tarafta oldular. Biz daima milletimizin rýzasýyla yuva kuran, millete yeni bir kapý açan tarafta olduk, onlarsa Ýstanbul'un dönüþümünü durdurmak için ellerinde dilekçelerle mahkeme kapýlarýnda oldular. Ýnanýn nerede bir dönüþümü durdurma dilekçesi varsa, altýnda mutlaka CHP'nin imzasý vardýr."

- "'YARISI BÜYÜKÞEHÝRDEN' DÝYEREK 650 BÝN YUVAYI ÝSTANBULLU HEMÞERÝLERÝMÝZE KAZANDIRACAÐIZ"

Ýstanbullularýn CHP'li ÝBB adayýna, depremle ilgili sorular sorduðunu ifade eden Murat Kurum, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Ýstanbul'da 115 bin konut sözü verip yapmayanlar siz deðil misiniz? ÝBB'nin deprem bütçesini düþürüp o bütçeyi reklama, algýya harcayanlar siz deðil misiniz? Siz deðil misiniz, Esenler'de yaptýðýmýz dünyaya örnek olan 60 bin konutluk akýllý þehir uygulamasý için kentsel dönüþümünü engellemek için 9 ayrý dava açanlar? CHP'li ÝBB yönetimi deðil mi, sözde çevrecileri, maskeli doðaseverleri yanýna alýp kentsel dönüþüme karþý 1500'den fazla dava açanlar? Ve iþte son soru þu; ÝBB Baþkaný deðil mi, deprem konusu görüþülürken ÝBB Meclisine gitmeyip CHP'nin genel baþkanlýðý için 50 günde 200 toplantý yapan?"

Kurum, Ýstanbul'u depreme dirençli hale getirmekte kararlý olduklarýný belirterek, "Bakanlýðýmýzýn 'Yarýsý Bizden' kampanyasýyla yapacaðý 350 bin konutumuzu da 'Yarýsý Büyükþehirden' diyerek 650 bin yuvayý da Ýstanbullu hemþerilerimize kazandýracaðýz. Bakanlýðýmýzla belediyelerimizle özel sektörümüzle birlikte Ýstanbul'da tam 1 milyon yuvamýzý güvenli ve saðlýklý hale getireceðiz." dedi.

- "ÝSTANBUL'DA RÝSKLÝ OKUL BÝNASI SORUNU ÇÖZÜLDÜ"

Ýstanbul Valisi Davut Gül de Ýstanbul'un en önemli sorunun kentsel dönüþüm olduðunu dile getirdi.

Sadece kendi evlerinin saðlam olmasýnýn meseleyi çözmediðini söyleyen Gül, "Komþumuzun evinin de yollarýn, köprülerin, üst geçitlerin de saðlam olmasý gerekiyor. Bizler de yerelde üzerimize düþeni yaparak bu sorunu kýsa sürede Ýstanbul'umuzun gündeminden kýsa sürede çýkartacaðýz." diye konuþtu.

Yapýlan çalýþmalarla riskli okul binasý sorunlarýnýn çözüldüðünü aktaran Gül, konutlar için de ayný temennide bulundu.

Yýkým ve temel atma projesinde yer alan Kartal, Bahçelievler, Kadýköy, Þiþli, Üsküdar, Tuzla, Gaziosmanpaþa, Küçükçekmece, Baðcýlar, Zeytinburnu ve Eyüpsultan ilçelerini temsilen konuþan Eyüpsultan Belediye Baþkaný Deniz Köken, Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile 2022 yýlýnda özel bir çalýþma baþlattýklarýný söyledi.

Ýþlemleri yeniden ele aldýklarýný ve vatandaþlarla görüþtüklerini anlatan Köken, 1,5 yýl gibi kýsa sürede temel atma aþamasýna geldiklerini, 211 binanýn yýkýldýðýný ve 637 yeni binanýn yapýlacaðýný bildirdi.

AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nuri Kabaktepe de "Onlar 'rantsal' vesaire diyerek, vatandaþýmýzýn deprem riskinin azaltýlmasý için bakanlýðýmýzla belediyelerimizle el ele verdiðimiz bu projeleri deðiþik adlarla durdurmaya ne kadar çalýþýrlarsa çalýþsýnlar, biz çalýþacaðýz, baþaracaðýz." dedi.

Konuþmalarýn ardýndan yýkým ve temel atma töreni yapýlan diðer ilçelerle canlý baðlantý kuruldu. Protokol üyelerinin katýlýmý ve dualar eþliðinde butonlara basýlarak tüm noktalarda ayný anda çalýþmalar baþladý.

Törene, ayrýca Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Mehmet Özhaseki, TOKÝ Baþkaný Ömer Bulut, Emlak Konut Genel Müdürü Cengiz Erdem, Ýller Bankasý Genel Müdürü Recep Türk, Eyüpsultan Kaymakamý Ýhsan Kara ve bazý milletvekilleri ile çok sayýda vatandaþ katýldý.