MÜSÝAD Genel Baþkaný Asmalý: Arap dünyasýnýn batýya açýlan kapýsýyýz
ABONE OL

15. Türk-Arap Ekonomi Forumu, "Türkiye ve Arap Dünyasý: Yatýrým, Ticaret, Teknolojide Global Koridor" temasýyla Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Foruma katýlan MÜSÝAD Genel Baþkaný Asmalý, AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, Türkiye ile Arap ülkeleri arasýnda kültürel, tarihsel ve inanç birliði olduðunu söyledi.

Müslüman kardeþ ülkeler olarak bu birliði ticari hayatta göremediklerini belirten Asmalý, þu bilgileri paylaþtý:

"Türkiye ile Arap dünyasýndaki ticaret hacmi 90 milyar dolar ile beklenenin çok altýnda ama hem Türkiye hem Arap dünyasý büyük potansiyel taþýyor. Biliyoruz ki Arap dünyasý birçok yatýrýmýný geliþmiþ ülkelere yapýyor. Dolayýsýyla Türkiye'nin aldýðý pay son derece az. 15. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun ticaret hacminin artýrýlmasý, karþýlýklý ülke imkanlarýnýn masaya yatýrýlmasý ve varsa eksikliklerin giderilmesi noktasýnda zemin oluþturduðunu düþünüyoruz. Ýnanýyoruz ki, biz geliþmeleri aktardýkça, yatýrým imkanlarýný karþýlýklý paylaþtýkça 90 milyar dolarlýk ticari hacim katlanarak büyüyecektir."

Asmalý, Türkiye'nin müthiþ bir iþ yapma kültürü, esnek üretim kapasitesi ve her alanda yetiþmiþ insan gücüne sahip olduðunu anlattý.

Türkiye'nin jeostratejik konumunun önemine deðinen Asmalý, "Arap dünyasýnýn batýya açýlan kapýsýyýz. Ayný þekilde batýnýn da doðuya açýlan kapýsýyýz. Ülkemiz tam bir geçiþ noktasýnda. Bütün enerji kaynaklarýna yakýn bir lokasyonumuz var. Bu avantajlarýmýzý, Arap dünyasýnýn yeraltý kaynaklarýndan oluþan zenginlikleriyle birleþtirip önemli iþbirliklerine imza atabiliriz. Karþýlýklý güven elbette var ama bu iþbirliklerini uluslararasý kurallara uygun þekilde gerçekleþtirmeliyiz. Bu þekilde saðlam zeminler ve ortaklýklar oluþturarak ticaret hacmimizi çok daha ileri seviyeye getirebiliriz." yorumunu yaptý.

Asmalý, halihazýrda görüþmelerin sürdüðünü, dijitalleþme, sanayi, savunma sanayisi ve turizm alanlarýnda iþbirliðinin öngörüldüðünü bildirdi.

Türk inþaat sektörünün Körfez ülkelerinde yaptýðý muhteþem eserlere dikkati çeken Asmalý, bu güç birliðinin üçüncü dünya ülkelerine, Afrika ve Türk Cumhuriyetlerine birlikte taþýnabileceðine iþaret etti.

- "TÝCARET EVRENSEL BÝR KAPI VE HER YERÝ AÇABÝLMELÝ"

Asmalý, Körfez ülkeleriyle yapýlan kamu-özel sektör projelerinin ön plana çýktýðýný belirterek, Türkiye'nin son yýllarda hem saðlýk hem de ulaþtýrma alanýnda baþarýlý kamu-özel iþbirlikleri gerçekleþtirdiðini söyledi.

Bu iþbirliklerinin model olabilecek nitelikte güzel sonuçlar ortaya çýkardýðýný vurgulayan Asmalý, Körfez ülkelerinin de bu tür iþbirliklerine ilgi gösterdiðini ifade etti.

Asmalý, yatýrýmcýlarýn faaliyet gösterdiði ülkelerde kurallý bir ortam görmek istediklerini, sürprizlerle karþýlaþmak istemediklerini belirtti.

Zaman zaman bazý ülkelerle yaþanan siyasi gerginliklerin ve görüþ ayrýlýklarýnýn ticareti etkilediðine dikkati çeken Asmalý, bu durum sonucunda ticaretin durma noktasýna geldiði yerler olduðunu, ancak sorunlara raðmen ticaretin devam ettiði ülkeler bulunduðunu dile getirdi.

Asmalý, ticaretin evrensel bir kapý olduðunu ve her yeri açabilmesi gerektiðine iþaret ederek, þunlarý kaydetti:

"Bugün size dost olan ülke yarýn düþman olabilir, bugün düþman olan ülke yarýn dost olabilir. Bunlar þartlara, zeminlere ve olaylara baðlý olarak deðiþebilir ama ticaretin kurallarý evrenseldir. Bu durumun deðiþmemesi lazým. Ne kadar özel sektörü, müteþebbisleri o ülkenin içine sokarsak, o ülke arasýndaki siyasi anlaþmazlýklarýn çözümüne de o kadar büyük katký saðlarlar."

Ticaretin deðiþmediði ülkelerden birinin Mýsýr olduðunu hatýrlatan Asmalý, iliþkilerin siyasi sebeplerden dolayý gergin olduðu dönemde bile ticaretin durmadýðýný anlattý.

Asmalý, forum programý kapsamýnda Mýsýr Maliye Bakanýnýn sunumuna deðinerek, "Bakan, özel sektörü daha da güçlendirerek ekonomiyi geliþtirmek istediklerini, özel sektörün önündeki engelleri kaldýrmak istediklerini söyledi. Bu, bize de yansýyacaktýr. Ýnanýyorum ki Türkiye ile Mýsýr arasýndaki ticaret hacmi ilerleyen dönemlerde katlanarak artacaktýr." ifadelerini kullandý.